De primăvară

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

Primăvara, mereu, mai reducea din cenușiu. Nu doar pentru că înfloreau pomii și apoi toate înverzeau. Ci chiar și înainte de toate astea.

Lumina era diferită. Includea, mai mult sau mai puțin vizibil, nuanțe de roz. Și atunci, și oamenii se luau după ea, atît cît puteau. Chiar în întunecații ani 1980, apăruseră eșarfele, colorate. Se trecea, „oficial”, de la fularele terne, de cele mai multe ori albe, negre, gri, bej sau bleumarin, la eșarfele bleu sau roz, chiar. 

Chiar în „vremurile de tristă amintire” se mai găseau basmale și eșarfe. Era un tronson mai liber, în care te mai puteai cît de cît mișca. Nu erau cele mai strălucite modele, dar, dacă aveai răbdare să cauți prin raioanele mai de lux, să zicem, ale magazinelor universale ori ale celor pentru femei, precum Eva sau Unirea, ori Victoria, mai puteai găsi cîte o basma simpatic colorată. Din cîte-mi amintesc, erau chiar unele de mătase, altele de cașmir.

Fusese o vreme în care se purtau pe cap, legate sub bărbie sau la spate. Asta se întîmpla mai curînd prin anii 1970. Apoi se puneau mai ales la gît. Apăruseră, pe lîngă cele pătrate, și unele lungi și dreptunghiulare, pe care ți le-nfășurai de mai multe ori în jurul gîtului. Mă rog, existau diverse stiluri.

Cert e că eșarfele, fluturînde sau nu, înveseleau paltoanele terne. Nu erau doar ele, li se adăugau și băștile sau pălăriile. Și acestea se mai găseau, la aceleași raioane anterior pomenite. Îți puteai cumpăra o bască bleu sau o pălărie verde, de pildă. Și nu erau chiar urîte. 

De fapt, nici nu conta atît de mult estetica lor. Era ceva, o asumare a primăverii și a nevoii de ieșire din cenușiu în etalarea accesoriilor mai vii. Înfloreau și ele, asemenea ghioceilor, brebeneilor, viorelelor, zambilelor, narciselor etc., pe paltoanele noastre. Deodată, o doză de feminitate se ițea îndrăzneață și zglobie dintre stofe și lînuri, marcînd o altfel de perioadă (chiar dacă pentru scurt timp). 

Căci se producea un soi de emulație atunci, o efervescență fără rost, aparent, dar, de fapt, în legea firii. Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o. Era aproape singura dată cînd și în florării se mai găseau și altfel de flori pe lîngă standardizatele garoafe și frezii.

Era ca și cum natura i-ar fi dat un brînci lumii gri și închistate de atunci. Și aceasta n-ar mai fi avut încotro decît să se lase puțin zdruncinată, căci era ceva mai presus de ea și de aiurelile ei ideologice care terorizau oamenii.  

Florile și accesoriile atrăgeau, încet-încet, schimbări mai radicale: din nefericire, doar în vestimentație. De la paltoane se trecea la pardesie, și aici libertatea și îndrăzneala coloristică erau mai mari. Puteai găsi chiar un pardesiu maro sau albastru. Ba chiar și roșu. Lumea prindea treptat culoare, mai ales că și pomii înfloreau. Primii – cei albi, roz și galbeni.

Era unul dintre puținele momente în care aveai senzația de libertate. Senzația că nu aparții neapărat unui univers prea bine circumscris, prea închis, ci lumii în general. Primăvara îți dădea, pentru scurt timp, aproximativ aceeași deschidere pe care ți-o ofereau, în felul lor, marea și muntele. Nu prin infinitate, ci prin intensitate. Chiar dacă pentru o perioadă limitată.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.