De-ale Scufiței Roșii

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Zizi și neantul jpeg

Cînd ești copil, adolescent ori măcar tînăr, te afli mereu în postura Scufiței Roșii. Te duci cu coșulețul la potențiale bunici și te pîndesc, pe la cotituri, diverși potențiali lupi. Tu ești cel sau cea care duce „coșulețul”, real ori simbolic, de colo pînă colo. Ești în postura mobilă, on the run, on the road again și nu în cea stabilă, a stagnării și așteptării. Ești agentul dorințelor celorlalți mai mult decît al propriilor dorințe. Și, în același timp, ești protejat de grija „zidului de apărare”. 

Evident, un zid de apărare afectiv. Al celor mai mari și, de cele mai multe ori, mai înțelepți decît tine. Gradul tău de responsabilitate e cumva subiacent răspunderilor celorlalți, derivat din acestea. Depinzi de părinți, de bunici și de alți protectori, e adevărat. Dar, în același timp, ești mai liber. În sensul în care deciziile fundamentale nu le iei tu, ci cei mai în vîrstă decît tine. Ție-ți rămîne doar să asculți și să zburzi. 

Exact asta îmi pare a fi postura Scufiței Roșii. Cei mari, Protectorii, și anume Mama și Bunica, au avut încredere în ea. I-au delegat o misiune importantă, cea a Coșulețului. Coșulețul trimis de Mamă Bunicii, da, era cu de-ale gurii. Dar, în același timp, era un semn de afecțiune, de grijă și de păstrare a legăturilor familiale, s-ar putea spune. Scufița era o verigă, dar o verigă importantă în interesanta familie strict feminină din poveste. 

Am spus, mai sus, că treburile celor mai mici, și ale Scufiței, implicit, sînt să asculte și să zburde. Ascultatul pare mai clar, deși și aici sînt grade și grade. În schimb, zburdatul e mai fermecător și, în același timp, mai periculos. Intră-n zona activităților inefabile, cărora e greu să le impui limite. Personajele feminine mature și înțelepte precizează niște limite, cea mai importantă și mai răspicat rostită fiind ca Scufița să nu se abată de la drum. Evident că tocmai precizarea ei aruncă totul în aer. Rostirea răspicată a interdicției schimbă datele problemei și răstoarnă situația. Atîta timp cît limitele zburdatului rămîneau într-o zonă gri, totul părea posibil. Scufița își putea păstra echilibrul rolului ei, undeva între ascultat și zburdat. Dar, odată interdicția subliniată, îngroșată, e ca și cum s-ar cere încălcată: e ca și cum Lumea nevăzută de dincolo de ea s-ar cere descoperită, cu toate riscurile. 

Scufița o încalcă, așa cum se întîmplă de obicei în basme, cu inocență și bune intenții: se abate de la drum, din cîte mi amintesc, ca să culeagă flori pentru Bunică. Nu se duce să caute tinerețe fără bătrînețe și viață fără de moarte, precum prințul din cunoscuta poveste. Ci doar frumusețea aparent la îndemînă. Care să completeze misiunea prea strictă a Coșulețului cu de-ale gurii. Numai că această depășire a limitelor duce la intersecția cu o altă lume: nu cea a frumuseții, cum ar fi logic. (Dar nu în logica basmului.) Ci una periculoasă, crudă, agresivă: o lume masculină și animalică. O lume în care aparențele nu mai sînt aceleași cu esențele, în care se disimulează. În care masculinul amenințător ia locul femininului protector. Și care, în final, e restabilită tot de către o ipostază a masculinității.

Se dovedește, însă, că mersul cu coșulețul prin pădure nu e chiar floare la ureche. Că ascultarea are sens și că zburdatul nu poate fi practicat decît în anumite circumstanțe și cu limite clare. Altfel, lucurile trec într-alt registru: într-unul grav, în care haosul amenință ordinea ce părea atît de împămîntenită, iar moartea – viața ce părea atît de veșnică. 

Cînd nu mai ești copil, gravitatea asta se înstăpînește. Devine principiu călăuzitor, dacă vrei să supraviețuiești și să păstrezi ordinea și echilibrul. Ascultarea și zburdatul nu-și mai au aproape deloc rost. Ascultarea – din simplul motiv că nu mai prea ai de cine să asculți, dintre semenii tăi: zidul înțelepților protectori se prăbușește. Iar zburdatul nu prea ți-l mai permiți, decît foarte bine reglementat. Atît de reglementat încît aproape că nu mai e zburdat, ci devine încă una din activitățile serioase ale adulților. 

De asta, amintirea perioadei de „Scufiță Roșie” devine una idilică. Ipostaza copilului care nu are decît de ascultat și de zburdat și, mai ales, care posedă un zid afectiv de apărare, o mamă, o bunică și un vînător la care să apeleze în caz de restriște, devine prețioasă. Dar despre asta într-un articol viitor.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.