Dali, ciorba şi biata Marguerita

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Site-ul Booktopia.ro poate fi unul dintre motivele pentru care eşti recunoscător umanităţii că a inventat Internetul: nu, nu schimbă lumea, nu salvează vieţi, nu strînge bani pentru cauze umanitare. Este doar un site al comunităţii celor care citesc. Pur şi simplu. Vizitatori adolescenţi sau maturi, profesionişti sau amatori, fideli sau ocazionali, cu toţii au găsit un spaţiu virtual în care iau la mărunţit, mai mult sau mai puţin inspirat, cărţile cu care s-au întîlnit. Propun cărţi celorlalţi membri, îşi manifestă entuziasmul sau plictiseala, atrag prieteni în joc, primesc premii sau steluţe de recunoaştere pentru hărnicia şi fidelitatea lor etc. Fiecare dintre ei este, în fond, un bun motiv pentru edituri, librării, profesori, părinţi să vadă viitorul un pic mai roz decît este.

Dar veştile bune se opresc aici. Sub fiecare carte afişată pe site se află aşa-zisele recenzii: de fapt, comentarii pe marginea cărţilor cu pricina. Citindu-le, îmi vin în minte următoarele observaţii (cu precizarea că acestea nu se referă la recenziile profesioniste, bine făcute, ci la cele ale unor amatori liceeni):

Eşti frapat, mai întîi, de aplombul cu care bat cîmpii: site-ul, un spaţiu virtual public, pare, pentru tinerii comentatori, mai la-ndemînă decît masa din sufragerie, înconjurată de prieteni, în faţa cărora nu ezită să-şi expună rapid gîndurile, deşi multe dintre ele ar avea nevoie de o reflecţie mai atentă şi de ceva mai multă cultură generală, ca şi de o mai bună cunoaştere a limbii române. Ne întîlnim cu un vocabular sărac, fraze lungi, logică lăsată de izbelişte, interpretări bizare şi sfaturi de reviste glossy, cînd nu e pur şi simplu ignoranţă: „Moartea lui Ivan Ilici este o carte motivaţională a secolului al XXI-lea, prin care sîntem îndemnaţi să ieşim din zona de confort şi să dăm la o parte normalul de care sîntem sufocaţi.“ „Vreau să spun că sînt plăcut surprinsă să aflu că F. Kafka a reuşit să mă lase fără cuvinte.“ „Dalí este chiar genial. Redă atît de bine realitatea în această carte (exact ca în tablourile sale), încît a trebuit să mă opresc din citit la un moment dat, ca să nu vărs. Şi nu este o metaforă, efectiv am înţeles cum îşi amesteca ciorba în farfurie.“

Mai apoi, înţelegi repede că pentru tinerii vizitatori ai site-ului, recenzia se rezumă la povestirea romanului, iar comentariul – cu emoţii scăpate de sub control – strict la anecdotica de suprafaţă: „Anna şi sărutul franţuzesc e o carte drăguţă, dar, sinceră să fiu, eu chiar şi acum mă mai gîndesc doar la St Claire. (...) Cînd vedeam numele lui, rîndurile deveneau punţi de legătură între mine şi el... E absolut genial şi, deşi sînt conştientă că am spus asta, nu mă pot abţine...“ „OK, am înţeles, tabăra de femei, dar Caleb era rănit, iar alea puteau să îi ofere ajutor. (...) Se vede că ăştia din distopii au cam uitat să fie oameni, dar ei sînt împotriva presupuşilor tirani... ceea ce este amuzant.“ „De la un timp am tot început să mă întreb de ce nimeresc doar cărţi de dragoste al căror final nu este cel pe care mi l-aş fi dorit. (...) Biata Marguerita (sic!)! O superbă metresă care întîlneşte adevărata iubire, (...) dacă aş fi fost eu autoarea, altfel s-ar fi terminat totul...“ „Sînt cumva dezgustată de cîtă telenovelă este în romanul Mara, şi de toată drama aceasta provocată de credinţa prea mare în Dumnezeu...“

E un lucru bun Booktopia.ro. Şi o invitaţie generoasă: tinerii se „întîlnesc“, află, citesc, povestesc, critică, ajustează, recomandă. Atîta doar că nu au şcoală. Îmi vine să spun chiar: au carte, dar n-au parte.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.