Curățenie în ograda școlilor

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Despre prietenie jpeg

Un medic acuzat că lucrarea lui de doctorat este un conspect după texte ale unor confraţi mai bine pregătiţi şi mai conştiincioşi decît el este, în continuare, bine primit în lumea academică, solicitat să dea interviuri şi să-şi dea cu părerea despre ce e bine şi ce e rău în medicina românească. Altul, al cărui dosar depus pentru obţinerea aceluiaşi premiu academic conţine multe pagini falsificate, a ajuns primar. Un alt primar, din Oltenia, profesor de istorie împănat cu multe titluri universitare, dar cu multe lacune în cunoştinţele de istorie de clasa a IV-a, a fost aplaudat şi ovaţionat ani în şir de conducerile şcolilor aflate în oraşul pe care-l patrona. În ziarele de scandal, apar nenumăraţi profesori în ipostaze penale sau, cel puţin, incompatibile cu statutul de dascăl: universitari care le propun studentelor negocieri cu note de examen şi sex, alţii care iau mită pentru a trece o loază bacalaureatul, personaje de film porno în pauza de la catedră, profesoare care se bat cu poliţişti în şcoală, altele care se distrează în biblioteci, improvizînd show-uri erotice, educatori care înjură sau bat elevi. News-urile colorate în roz sau negru din viaţa dăscălimii se găsesc din plin pe prima pagină a ziarelor sau în prime time la televiziune, iar prezentarea lor se încheie de obicei cu faţa stupefiată a unui inspector care declară, nesigur pe atribuţiile lui, că se vor face cercetări şi – „dacă va fi găsit vinovat...“. 

Zilele trecute, un profesor universitar a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce se dezbrăca în faţa unei studente. Profesorul şi-a recunoscut, jovial şi îmbujorat, fapta, iar decanul a declarat că îl va demite: „Să ne dea în judecată, ne judecăm, dar nu tolerăm aşa ceva!“. Cu alte cuvinte, un profesor prins cu pantalonii în vine în faţa unei studente pe care o şantaja ar mai putea avea oarece argumente în faţa justiţiei pentru a fi lăsat în continuare să rămînă la catedră.  

De nenumărate ori, cei din conducerea şcolilor sau a inspectoratelor şi-au mărturisit neputinţa în faţa actelor de imoralitate sau chiar penale ale celor aflaţi în subordinea lor: nu există legi suficient de clare prin care un profesor să poată fi eliminat din învăţămînt, atunci cînd comite fapte grave. Sancţiuni administrative, discuţii în cancelarii, agitaţii ale părinţilor, filmuleţe ajunse pe net, imagini comentate prin ziare şi cam atît. Profesorul violent, abuzator, hoţ, şantajist, plagiator stă liniştit, ascuns printre confraţii lui oneşti, cu gîndul la pensia ce va să-i vină fără bătăi de cap.  

În ăst timp, forumurile de pe paginile de net ale liceelor şi facultăţilor sînt pline de stupori, iritări, revolte ale elevilor şi părinţilor privind calitatea dascălilor din învăţămînt. Reclamaţiile curg şuvoi: şpăgi, chefuri ţinute în instituţii de învăţămînt, diplome vîndute pe sute sau mii de euro. 

Mă gîndesc că, aşa stînd lucrurile, ar fi extrem de simplu pentru Ministerul Educaţiei să compună fişa postului şi regulamentul de ordine interioară, astfel încît justiţiei şi consiliilor profesorale să le fie mult mai simplu să penalizeze drastic un dascăl imoral. Şi tot aşa stînd lucrurile, mă gîndesc că vocea profesorilor de bună calitate, care să se revolte împotriva confraţilor care-i fac de rîs, ar trebui să se audă mai des şi mai intens.  

Deocamdată, justiţia din învăţămîntul românesc anunţă cu surle şi trîmbiţe primul pas făcut întru dreptate: un elev olimpic a fost dat afară de la examenul de bacalaureat fiindcă îşi uitase mobilul în buzunar.   

Maria Iordănescu este psiholog.

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.