Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 465 din 10-16 ianuarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

NIMIC MAI DEZOLANT
DECÎT SĂ VEZI O SUMEDENIE
DE LUCRURI INTERMINABILE
DOAR PÎNĂ LA JUMĂTATE
ÎN URMA TRECERII UNEI PERSOANE


● Nimic mai dezolant decît să vezi o sumedenie de cărţi prinse în lanţuri (celebrul proiect care-şi propune să „aducă plusvaloare transportului cu trenul“) într-un vagon de tren Iaşi-Bucureşti, în ultima zi din an. De fapt, se poate şi mai dezolant de-atît – să vezi ce cărţi au hotărît iniţiatorii proiectului să găurească, să lege cu lanţul de piciorul mesei şi să ofere spre lectură călătorilor: Horoscopul chinezesc pe anul 2012, Men’s Health pe octombrie, Încă o zi infectă, de Pierre Enckell ş.a. Într-adevăr, plusvaloarea e evidentă. (L. V.)

● Mi-a povestit cineva că în ziua de Crăciun, în aeroportul de la Otopeni, călătorii erau întrebaţi dacă nu vor, în loc de tradiţionalele sendvişuri de tranzit, stuffed cabbages, adică de-a dreptul sarmale. Cu Coca-Cola, desigur, că anumite lucruri nu se schimbă niciodată. (S. S.)

● M-am uitat şi eu de sărbători pe canalele de sport româneşti şi tot ce am putut urmări au fost interminabile înregistrări cu bătăi în ring, în confruntări şi competiţii numite K1, Local Kombat, UFC sau MMA (Mixed Martial Arts), plus luptele alea trucate de wrestling american, un teatru al violenţei la propriu. Pe canalele astea cu „sport“ în denumire – Sport.ro, GSP TV sau Digi Sport – nu mai există, de fapt, şi alte sporturi. Ore întregi de discuţii despre fotbal şi cafteală. (M. C.)

● Un copil de şcoală îi povestea altuia: „Cînd eram la grădiniţă, niciodată nu ne umpleau ceştile de ceai, ni le dădeau cu ceai doar pînă la jumătate. Asta pentru că observaseră că noi, după ce puneam zahăr, începeam cu toţii odată să învîrtim linguriţa în cană cît puteam de tare, ca tîmpiţii“. (A. M.)

● Autorii celebrului Oxford English Dictionary au desemnat drept cuvîntul anului 2012 termenul „omnishables“ (o situaţie prost gestionată, în care s-au comis gafe şi erori). Alte cuvinte foarte folosite anul trecut şi care ar putea fi incluse în dicţionar sînt „dumbphone“ (telefon dotat doar cu funcţiile de bază pentru convorbire şi sms), „flexitarian“ (vegetarian care mai gustă şi carne) şi „sillage“ (efectul parfumului lăsat în urma trecerii unei persoane). (M. C.)

SE PARE CĂ PROGNOZA METEO
MODIFICĂ PERCEPŢIA
ASUPRA ACTULUI
DE A MURI ZILNIC DE RÎS


● În China, din cauza industrializării şi modernizării galopante, se pare că familia tradiţională are de suferit. De aceea a fost adoptată de curînd o lege potrivit căreia copiii sînt obligaţi să-şi viziteze părinţii. Această reglementare vine după ce cazurile de părinţi abandonaţi au crescut în ultima vreme. La noi e ceva mai simplu, legăturile de familie devin extrem de strînse şi se „autoreglează“ anual de Paşti şi de Crăciun. (A. M. S.)

● Aşa cum există prognoza meteo, există şi prognoza seismică. Anul ăsta, în Vrancea or să fie cam 15 cutremure pe lună. Cumva e cod galben de cutremur? (M. M.)

● Cred că aproape oricui i s-a îtîmplat, la u momet dat, să verse ceva pe tastatura uui laptop. De data asta, î cazul meu, a fost cafea şi am avut u mare oroc: am rămas doar fără litera „n“ (he, he… aici am copy/pasteuit-o!). Petru că accidetul a avut loc î perioada sărbătorilor de iară şi toate service-urile erau îchise, am făcut haz de ecaz şi am reflectat. Cîte cuvite di limba oastră u mai există fără „n“… Cît de depedeţi sîtem doar de o sigură literă petru a scrie! Cît de mult se modifică percepţia asupra actului de a scrie dacă o literă dispare pur şi simplu! Aşa că am trecut în 2013 mai săracă cu o literă, dar cu mai mult respect faţă de alfabet şi faţă de importaţa lucrurilor simple… (A. P.)

● Cei de la The Atlantic s-au întrebat cum poţi să mori de rîs (LOL – laughing out loud) altfel decît în engleză şi au găsit: 55555 (în thailandeză, 5 se pronunţă „ha“), jajaja (spaniolă), xaxaxa (greacă), mdr (franceză: mourir de rire), www (japoneză: warai – rîs). Acum, că ştim asta, putem muri de rîs liniştiţi tot anul 2013. (L. V.)

● Cum s-a anunţat concertul lui Roger Waters, cum au început posturile de radio să difuzeze - zilnic - „Another Brick In The Wall“, "Wish You Were Here" şi jumătate din „Comfortably Numb“ (deh, cîntecul are peste 6 minute). Un coşmar! (M. C.)

DE PE MARGINEA STRĂZII,
ANUL ĂSTA PARE
MAI DEGRABĂ ASIMETRIC


● Pe 3 ianuarie, de dimineaţă, am văzut echipe de lucrători puse pe treabă: unii sudau un gărduleţ de pe marginea străzii, alţii puneau dale de piatră pe un capăt de trotuar. Apreciez hărnicia de început de an, dar am o întrebare: sînt lucrări rămase neterminate de anul trecut sau s-a dat drumu’ la bugetul pe anul ăsta? (M. V.)

● Din urările de anul ăsta: „Dacă viaţa nu îţi zîmbeşte, gîdil-o! Un An Nou fericit!“. (I. P.)

● În Japonia, de revelion se organizează petreceri de uitat… anul vechi („Bonenkai“). Mi se pare o iniţiativă înţeleaptă. Am notat-o aici, ca să n-o uit pînă la anul. (M. M.)

● Centralistul: „Aţi avut ieri o altercaţie cu o doamnă?“. Taximetristul: „A fost mai degrabă o inadvertenţă“. (L. V.)

● Ca să fie anul bogat măcar în nume de firme, adaug la cele de săptămîna trecută un buchet din Bacău (o parte azi, o parte în numărul viitor): Deosebit Soft SRL, Amiciţia SRL, Trans Merealbe SRL, Căsuţa Veveriţelor SRL, Strict SRL, Hapciu SRL, Abis Design SRL, Vestiment Evolutiv SRL, Deja Instal SRL, Charme & Romantisme SRL, Nevăzătorii SRL, Real Consens SRL, La 2 Paşi SRL, Arcaşul Dor SRL, De Vis SRL, Asimetric SRL, Festina Lente SRL, Roşcatu Construct SRL, Tutun Şi Ziare Neamţ SRL, Trei Te SRL, Insistent Com SRL, Caprifoi SRL, Ermetic Distribuţii SRL, Raza Violet SRL, Big Bang SRL, Soare Per Ada SRL, Clipa SRL, Muza Trans SRL, Inima Bacăului SRL, Rodnic SRL, Societatea Pentru Consultanţă Şi Management În Afaceri Orizonturi Europene SRL, Fangtasmic SRL, Degeţica SRL, Spartanu Adi SRL, Buchinişti SRL, Punct Forte SRL, Esoteric Com SRL, Roşu Şi Negru SRL, Abator Zamfir SRL, Pas În Doi SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Screenshot 2022 10 03 at 17 51 40 png
Intervenție antitero pe Aeroportul Iași. Avionul de Tel Aviv a revenit pe pistă din cauza unui pasager
Un avion care a decolat de pe Aeroportul Iași cu direcția Tel Aviv a revenit la sol, deoarece un pasager nu a ascultat indicațiile membrilor echipajului și a devenit recalcitrant, împreună cu alte două persoane.
maisni vanzare automobile noi parcare foto shutterstock
Înmatriculările de maşini second-hand îşi continuă declinul. Ce autoturisme preferă românii
Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut în septembrie 2022 cu 33.38% față de septembrie 2021, atingând un volum de 11.927 unități, arată datele publicate, luni, de ACAROM.
energie gaze rusia uniunea europeana Foto Shutterstock
Liderii UE vor cere Bruxelles-ului plafonarea preţurilor la gaze. „Sper să convingem Germania”
Liderii UE ar urma să ceară Bruxelles-ului să propună plafonarea preţurilor la gazele naturale, când se vor întâlni vineri, 7 octombrie, conform unui proiect consultat de Reuters.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia