Cu mîini şi diplome curate

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Bucurii uitate jpeg

Un nou scandal al plagiatelor a apărut pe piaţa media autohtonă: zeci de lucrări de licenţă – ale unei facultăţi socotite de elită – sînt pur şi simplu trase la copiator. Coordonator al lucrărilor este însuşi decanul facultăţii. Justificarea lui este năucitoare: „aşa era cutuma“ în anul 2007, „cînd Legea Educaţiei nu prevedea încă sancţiuni drastice pentru plagiat“. Este important de reţinut că scandalul nu există decît pe piaţa media. Presiunile făcute de ea, şi doar de ea, l-au determinat pe decan să se retragă din funcţie. Pe frontul învăţămîntului, pe cel al guvernanţilor – nu se întîmplă nimic. Mă întreb cum i-ar sta premierului, dovedit vinovat de acelaşi tip de furt, să apară la televizor scandalizat de frauda de la Stomatologie? În ce fel ar putea să-şi manifeste doamna Andronescu indignarea că educaţia românească a luat-o razna, după ce, de aproape un an, nu mai ştie cum să-şi peticească onoarea zdrenţuită de acuzaţiile de plagiat la adresa ei, a premierului şi a încă vreo trei foşti miniştri ai Învăţămîntului, colegi de partid?

Eu nu cred că atitudinea autorităţilor în rezolvarea problemelor învăţămîntului românesc este una de pură indiferenţă. Sau de incompetenţă. Eu cred că este un amestec de rea-voinţă şi complicitate cu „răufăcătorii“ din instituţii şcolare. Eu cred că au de ascuns – în spatele unui învăţămînt rudimentar, năclăit de nimicnicii şi de mediocrităţi – propriile imposturi, falsuri, şmecherii. Un învăţămînt curat – o şcoală care ar promova competenţele şi valorile autentice – i-ar scoate pur şi simplu, pe ei, cei care ne conduc, „din schemă“. „Aleşii noştri“ dispreţuiesc cultura. Consideră ilegalităţile flagrante din universităţi, din inspectorate, din şcoli, un moft al „elitiştilor“ sau un atac politic al opoziţiei. Aşadar, din partea lor – nici o şansă de proiecte, viziuni, idei, soluţii de salvat educaţia.

Pe de altă parte, realist vorbind, nu cred nici că acest scandal şi cîte altele îi vor urma, fără nici o îndoială, vor naşte ample mişcări de stradă. Nu poporul, îngrijorat de ziua de mîine, de criză şi de corupţie, de furt şi de minciuni, este chemat să dea strategii pe termen lung pentru lichidarea imposturii din şcoli.

Singura soluţie este ca indignarea să vină de la cei care au diplome curate. De la cei care au muncit cu rîvnă pe băncile şcolilor şi ale facultăţilor. De la cei care au de apărat anii în care s-au pregătit onest, în ore şi zile lungi de studiu, pentru meseria lor. De la cei pentru care titlul obţinut – licenţă, doctorat, masterat – înseamnă ani de experimente, cercetări, analize, verificări, lucrări, nedumeriri solitare, întrebări autentice, căutări febrile.

Nu sînt puţini cei care au de zis ceva în scandalurile din învăţămîntul românesc. Cei care au de opus lenei, mediocrităţii şi falsului din facultăţi – o carieră onestă. Ce i-ar putea îndemna s-o facă? Păi, mi se pare că ei au cel mai mult de pierdut: diplomele lor ar intra, fără reacţia lor, în rînd cu cele contrafăcute. Autoritatea lor profesională, fără revolta lor, s-ar dilua în marea masă a şarlatanilor cu demnitate publică. Copiii lor, fără răzvrătirea lor, ar dobîndi lesne aceleaşi apucături, mînaţi de recompense la îndemînă şi de modele uşuratice. Iar uşile Europei, ale Europei civilizate, fără iritarea lor, vor fi definitiv închise în faţa tinerilor şi a speranţelor noastre.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.