Cu de toate

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Invizibilii jpeg

Prima oară am fugit de acasă în clasa a III-a. Două ore, la colegul meu de bancă și iubit autodeclarat, Costache. Așa ne spuneam pe atunci, după cum ne striga învățătoarea din catalog. Nici nu mai știu care era numele lui mic (Marius?), dar îmi amintesc perfect că era blonziu, cu obrajii permanent roșii, ca un mic lord englez de la țară. Ciufulit, pierdut cumva, absent, manevrat ca o păpușă de cîrpă de o mamă autoritară. Am fugit la Costache fără să-i anunț pe ai mei și am mîncat pentru prima oară în viața mea ciorbă de porc. Nici nu știu care a fost îndrăzneala mai mare – lipsa neanunțată sau faptul că m am spurcat la porcării din cele care la noi acasă nu se găteau.

La el acasă mirosea altfel, a altă realitate. A ciorba aia de porc care mi s-a părut al naibii de bună, a murături, a țuica lui taică-su și a clanță umedă; sau a ceea ce mie-mi părea a fi o clanță umedă – un miros anume metalic muiat cumva de atingerea umană. Cam așa.

Maică-mea a venit să mă recupereze după ce a sunat-o mama lui Costache. Autoritară, cum vă spuneam, dar teribil de afectuoasă cu mine din motive doar de ea știute. Îmi zicea noră cu o drăgălășenie emoționantă, dar care o punea pe maică-mea în situația de a zîmbi strîmb și glacial-amabil. Pe mine mă amuza teribil, habar n-avem ce presupune asta, dar îmi plăcea în casa lor simplă și gospodărească, unde se mîncau chestii de care doar auzisem. Probabil că bunică-mea, musulmană practicantă, s-ar fi îngrozit dacă ar fi știut. Dar nu știa, era OK. Ei aveau acasă lucruri pe care noi nu le aveam – țuici de la țară, butoaie de varză, diverse scule de meșterit prin casă (taică-miu se mîndrea cu un biet ciocan căruia îi ieșea capul de metal și cu niște cuie, atunci cînd nu se plesnea peste degete cu el), furtunuri de tras vinul și prăjituri bune făcute cu untură de porc.

A fost o vreme cînd tot ce ținea de porc reușea să mă fascineze absolut. Pentru că acasă nu se făcea și nu se mînca, toată meșteșugeala, ritualul și ceremonialul din jurul lui mi se păreau culmea exotismului. Șoriciul, slănina, caltaboșii pluteau undeva într-un nor mistic la care nu puteam accede. Abia mai tîrziu, în facultate, cînd, bucureșteancă fiind, îmi petreceam zilele prin cămin, la colegii veniți de prin alte părți, am reușit să prind gustul acestor minunății puse la pachet de mamele lor. Carne la garniță, slănini cu ceapă și, în momentele de restriște materială, supă de Vegeta.

Intram într-o lume paralelă a mîncărurilor altor case. Veneam dintr-o realitate altfel, dar înghiocată strîns cu a celorlalți, atît de aproape și atît de impermeabilă în același timp. De Anul Nou, bunică-mea obișnuia să facă yufka – niște foi extraordinar de fine de aluat, translucide aproape, presărate cu un amestec de nuci și pesmet aromat, îmbibate apoi, foaie cu foaie, cu o zeamă de curcan. Tava imensă intra apoi într-un cuptor al unei sobe grele de tuci, în care ardeau lemne. Iar bunicu-miu făcea savarine. Era celebru pentru savarinele alea, care se mîncau cu pioșenie aproape – doar le făcea o singură dată pe an. Dar n-aveam caltaboși și piftii și nici sarmale grase, gustoase; ale noastre (din vită, pui sau oaie) îmi păreau cumva dietetice, sterile, fără mirajul bun, afumăcios și onctuos care învăluia oalele gospodinelor românce.

Cu ceva din fascinația asta din copilărie pentru bunul porc am rămas și acum, deși m-am dedat în totalitate și cu poftă la toate felurile. Sînt absolut sigură că bunică-mea, dacă ar mai trăi, nu s-ar supăra, poate cel mult s-ar face discret că nu vede și-ar mai umple încă o dată casa cu mirosul dulce-sărat-copt al yufkalei senzaționale de care, uite, mi-e tare dor.

Cît despre porc, un singur lucru mi a mai rămas de mîncat. L-am cucerit, l-am cunoscut, fascinația pînă aproape de muțenie s-a transformat într-un soi de respect amestecat cu o eternă curiozitate. Dar a rămas o culme necucerită – urechea pîrlită, care înțeleg că e testul crocant al cunoscătorilor. Iertăciuni, bunico. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.