Crize domestice

Publicat în Dilema Veche nr. 713 din 19-25 octombrie 2017
Oameni pe stradă jpeg

Simțeam cum un sentiment de urgență începe să mă sufoce ca o moarte grea. O apăsare implacabilă, ca o pătură de plumb, îmi amorțea rînd pe rînd mîinile, umerii, coșul pieptului, picioarele. Aveam în același timp sentimentul că trebuie să fac neapărat ceva extrem de important, ceva de care atîrna soarta mea și a omenirii întregi, dar nu știam ce anume. Inima începe să mi bată tare, ieșită din ritm cumva, cu fiecare bătaie mă azvîrle în sus și-n jos ca pe o păpușă de cîrpă.

Mă trezesc într-o jale fără de margini și fără de subiect în lumina verzuie a plantațiilor de coca din Columbia. La televizor curge Netflix cu Narcos. Mă reașez în realitate, știu că am visat, dar bubuitul din piept nu contenește. Ba chiar îl simt și îl aud mai tare. „Ce naiba se întîmplă?“, întreb. „Noul nostru vecin cîntă la tobe“, mi se răspunde. Îmi ia ceva ca să procesez informația, dar și bubuiturile de la care vibra toată casa de sărea pisica în culcușul ei. Ne zăngăneau paharele în dulapuri, ceaiul meu din cană făcea valuri la suprafață, ca în Jurassic Park.

După momentul de stupefacție – era trecut de 10 jumate seara, tobe live în casă nu auzisem niciodată, îmi lipsea conceptul unei persoane care poate să facă așa ceva cu vecini alături –, după momentul ăsta bulversant, s-au dezlegat toate baierele furiei. Nu credeam că un om calm – eu – și pretins empatic – eu – poate nutri asemenea gînduri de răzbunare. I-aș fi făcut tobele alea guler, i-aș fi pus capul între cinele, i-aș fi lipit mîna cu scoch de premier și aș fi apăsat cu furie pedala să i-o facă zob ciocănelul ăla care ține ritmul, vorba unui fost director de televiziune publică, l-aș fi defenestrat chiar, vă jur.

În fine, situația s-a rezolvat destul de calm printr-un SMS trimis proprietarului, care s-a simțit și a trimis tobele la culcare.

În orice caz, locuitul într-o comunitate cît de mică poate deveni o aventură cît se poate de palpitantă. Nu mai departe de zilele trecute, am trecut iar printr-o mică dramă pentru că cineva ne-a uzurpat postul de administratori. Nu știu cum se face că a picat pe noi rolul de a plăti factura la apă, dar și pe cel care face curat pe scară. În clădirea asta mică de două etaje, în care stau doar cîteva familii, nimeni n-a vrut să se înhame la așa ceva, spiritul civic s-a zvîrcolit în noi, așa că am sfîrșit prin a fi un soi de administratori de nevoie. Vă spun, nu e mare sfîrîială, mai ales dacă te încurci cînd dai restul, cînd plătești de la tine așteptînd să cotizeze ceilalți și cînd te privește lumea cumva de sus, ca pe un umil responsabil de mop fără ca habar să nu aibă ce important e mopul ăla. În fine. Spuneam că mi s-a uzurpat rolul în ziua în care am văzut un afiș lipit de geamul de la intrare care zicea așa: „Bebe, să ștergi praful și pe balustrade, și pe porțiunile vopsite cu negru, că se vede praful. Semnat, Costel, administrație.“ Bebe, ați înțeles, e tipul care face curat, ajuns în această poziție după o luptă dură între vechea doamnă de serviciu, tanti Florica, și new-comerița tanti Maria. Postul a fost cîștigat de tanti Maria. Bebe e fiul Mariei. Extensia brațului său și a cîrpei de praf. Costel e ăla care m-a uzurpat. Burtos și asertiv, el cu gloria, eu cu munca.

Bebe, ca să mă întorc la el, e un soi de folkisto-rockăr de vreo patruzeci și ceva de ani, cu o codiță strînsă la spate și cu două ștrasuri în urechi. Bîntuie cartierul și face curat pe ici și colo. E roșcovan ca un motan vagabond și zîmbește mai tot timpul, un zîmbet uleios și grizat în permanență. El e rezultatul puciului doamnelor de serviciu de la noi de pe scară. E rezultatul luptei epice între tanti Florica și tanti Maria, care și-au încrucișat glorios măturile, Valkirii care împroașcă flăcări cu Domestos. Bebe e delfinul imperial străjuit de glorioasa tanti Maria. Fleorpăie mopul pe scări cu lejeritate princiară. Azi a sunat la ușă: „Doamnă, nu-mi dați și mie un avans pe luna asta?“ „Îți dau, Bebe.“ „Aș merita și o tărie, acolo“, zice. „P-aia să ți-o dea Costel, administratorul“, zic, cu veninul unui mareșal fără baston. Rîde și pleacă. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.