Credinţă negociată şi supunere din lehamite

Publicat în Dilema Veche nr. 608 din 8-14 octombrie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Cei mai mulţi dintre părinţii care îşi ţin copiii departe de ora de religie spun că sînt în total dezacord cu felul în care materia cursului este predată în şcoli. Nu toţi fac parte din asociaţii atee feroce, nu toţi sînt împotriva cunoaşterii fenomenului religios, dar nu pot consimţi la obiectivul principal al orei, declarat cu semeţie în toate proiectele didactice ale profesorilor de religie: „La sfîrşitul orei, elevul va fi capabil să îl iubească pe Dumnezeu“.  

Un astfel de obiectiv este total nerealist şi grandilocvent chiar şi din perspectiva instituţiei bisericeşti: strădania mea de viitor creştin ar trebui să înceapă cu paşi mărunţi, de cunoaştere, informare, comparare, punere sub semnul întrebării sau al curiozităţii, şi nu cu adeziuni euforice şi amor absolut, care, la vîrste mici, ar putea fi superficiale, fanteziste şi, deci, nerecomandabile. 

Dar toate astea sînt fineţuri cu care Patriarhia română nu are vreme să se încurce: ea este vigilentă cu eventualele scăpări eretice ale Ministerului Educaţiei şi cu părinţii scăpaţi din mîna ortodoxiei. Ea mai are de dus bătălii, de hărţuit legi, de semnat protocoale şi de adunat semnături. Patriarhul anunţa victorios, zilele trecute, că majoritatea copiilor s-au înscris la ora de religie. „Are valoare de referendum!“, spunea el, părînd să pregătească excomunicarea celor care nu au semnat.  

Legea de înscriere la orele de educaţie religioasă este, zi de zi, măcelărită în fel şi chip: mai întîi, Biserica afirmă că se face cerere o dată pentru toţi cei treisprezece ani de studiu şi că dacă, la un moment dat, elevul sau părintele se răzgîndeşte, atunci fac cerere de retragere. Adică se revine la situaţia anterioară deciziei Curţii Constituţionale. Părinţii protestează. Ministerul Educaţiei pare hipnotizat cu totul în faţa acestui tip de abuz şi dă dreptate, fără lege în mînă, instituţiilor ortodoxe. Mai apoi, decizia Curţii Constituţionale confirmă dreptul copiilor de a nu participa la aceste ore. Drept care, Ministerul Educaţiei ar trebui să le ofere o soluţie pentru petrecerea acestui timp în afara educaţiei religioase: clase, profesori, supraveghetori, activităţi etc. Nimic din toate astea nu se întîmplă: copiii îşi petrec orele ca nişte paria pe holurile şcolilor sau în sălile de sport, supravegheaţi de paznici. Mai mult, cu o rea-credinţă amuţitoare, nu se face măcar efortul ca aceste ore să fie incluse în orar la începutul sau la sfîrşitul lui, astfel încît soluţia să fie la îndemîna părinţilor.

Zilele trecute, un părinte îmi povestea un dialog pe marginea orei de religie, avut cu doamna învăţătoare: după minute în şir de argumentaţie sentimentaloidă în favoarea ideii ca elevul să participe la ora cu preotul, dascălul a pus la bătaie un ultim argument, de data aceasta raţional, pragmatic: „Dacă îl lăsaţi să participe, va lua numai 10 şi asta va conta la mediile anuale“. 

Mă întreb: doar asta vrea Biserica Ortodoxă Română? Credinţă negociată, supunere din lehamitea de a te mai lupta pentru drepturile tale, adeziuni semnate din lipsă de spaţiu şi timp sau calcule meschine în vederea mediei finale? 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic