Coup Golan
În drum spre casă, după marele tur sud-asiatic din 1974 (India, Bangladesh, Nepal), Tito face, pe 5 februarie, o escală neplanificată la Damasc, la invitaţia personală a preşedintelui sirian Hafez al-Assad. Siria trecea printr-o perioadă dificilă, după ce, cu cîteva săptămîni în urmă, fusese bombardată de avioanele israeliene Mirage, iar negocierile anevoioase de pace, conduse de Henry Kissinger, cu privire la soarta Înălţimilor Golan, erau în plină desfăşurare. Al-Assad dorea să se consulte cu preşedintele iugoslav, dar şi să atragă simpatie, afişîndu-se alături de Tito – un lider popular şi agreat de toată lumea.
Iată meniul prînzului de la Damasc: caviar iranian cu lipie siriană, ardei umpluţi gratinaţi, coaste de miel soté, chiftele ruseşti bitok (de la englezescul beefsteak) cu cartofi fierţi, sparanghel cu vinegretă şi, la desert, coup Golan. Ardeii umpluţi gratinaţi se prepară după cum urmează: rumeniţi în 100 ml de ulei 500 gr de ceapă mărunţită. Adăugaţi apoi 1 kg de carne tocată de vită şi sotaţi totul 15 minute. Completaţi amestecul cu 200 gr de orez înăbuşit în unt, două linguri de boia şi sare, după gust. Umpleţi cu această compoziţie 10 ardei medii şi prăjiţi-i 10 minute în baie de ulei. Aşezaţi-i apoi, cu deschiderea în sus, într-o tavă Jena şi acoperiţi-i cu un strat de bulion de roşii amestecat cu două gălbenuşuri de ou. Coaceţi la cuptor 15 minute. Ardeii se mănîncă fierbinţi, cu piure de cartofi.
Cînd, şase luni mai tîrziu, al-Assad i-a întors lui Tito vizita, acesta i-a făcut o onoare deosebită, conducînd chiar el maşina care i-a dus la vila Brionka. La scurtă vreme după această întrevedere, Siria şi Israel au ajuns la un acord de demilitarizare a Înălţimilor Golan.