Copilărie între abuz și senzațional

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Copiii nimănui jpeg

Ştirile despre copiii abandonaţi, maltrataţi, ucişi, chinuiţi, săraci, furaţi ţin încă prima pagină a ziarelor. Şi primele minute ale celor mai importante ştiri TV. Se dau detalii inimaginabile, se povestesc cu lux de amănunte întîmplări de o cruzime insuportabilă, se fac fotografii şi reconstituiri, se filmează pete de sînge, cadavre, lanţuri, bîte, încăperi insalubre, se iau interviuri celor implicaţi, vecinii şi rudele acuzaţilor îşi dau cu părerea, asistenţii sociali se disculpă, şi totul se încheie cu „atît despre acest caz deocamdată, revenim cu alte amănunte“. La începuturile presei de senzaţii tari, astfel de ştiri făceau înconjurul ţării: se discutau la cozile de la administraţia fiscală sau de la reduceri, în birouri sau pe plajă, la o cafea sau într-un talk-show. Telespectatorul era cuprins, pe măsură ce citea sau asculta descrierea oribilei întîmplări, de un vîrtej de emoţii tari: frustrare, indignare, furie, dorinţă de răzbunare sau dreptate, milă, neputinţă. Între timp, ştirile de la ora 5 au devenit rutină: tot omul ştie că va auzi şi va vedea o întîmplare-două în care victima va fi un copil. Şi pentru că presa ştie că nu mai e nimic senzaţional într-un caz în care un nou-născut este dat cu capul de pereţii maternităţii, inventează un aşa-zis dialog cu cititorii sau ascultătorii: pune întrebări. Întrebări aiuritoare, care nu folosesc la nimic, stîrnesc doar pofta de scandal şi de senzaţional, sub sloganul aparent inocent: „Vrem să intrăm în dialog cu dumneavoastră, cititorii noştri, vrem să ştim ce simţiţi cînd citiţi astfel de ştiri, povestiţi-ne despre furia dvs. sau despre cum aţi face dvs. dreptate dacă aţi putea“. Cum sună întrebările? Iată: „Ce pedeapsă credeţi că merită părinţii care îşi abuzează copiii?“ „De ce tratament ar trebui să aibă parte cel care îşi leagă copilul cu lanţul de pat?“ Pe ce răspuns mizează redactorul cînd lansează o astfel de „dezbatere“? Dar, mai ales, ce face cu răspunsurile primite? La ce (i)-ar folosi ele? 

E foarte bine că presa e neliniştită atunci cînd se întîmplă fapte oribile ale căror victime sînt copiii. E foarte bine că le prezintă. Dar pentru ca astfel de ştiri să devină un demers jurnalistic profesionist şi să nu aibă doar efect de telenovele rupte din realitate, ar trebui să se schimbe două lucruri în felul în care ajung în ziar sau la TV: pe de o parte, mulţimea de informaţii care însoţesc prezentarea cazului ar trebui să vină nu atît din zona „sîngeroasă“, ci din zona contextului social care declanşează sau, în orice caz, face posibile astfel de abuzuri. Cu alte cuvinte, cazurile ar trebui integrate într-o analiză socială, economică, educaţională care ar putea pune pe gînduri şi pe fapte autorităţile care se ocupă cu protecţia copilului, care ar putea responsabiliza vecinii sau rudele abuzatorului şi i-ar putea face mai vigilenţi etc. Pe de altă parte, este important ca fiecare caz prezentat să fie urmărit pînă la capăt, iar pedepsele primite de agresori să fie anunţate. (Trebuie spus că rareori se întîmplă asta, ziarele se grăbesc să anunţe verdicte, să descrie săli de judecată sau să dea detalii despre anchetă doar dacă agresiunea este neobişnuită, dacă victima este o celebritate a lumii interlope sau dacă acuzatul este infractor periculos.) Este important să fie prezentate efectele sărăciei, ale lipsei de educaţie, ale neputinţei autorităţilor, ale micşorării numărului de salariaţi din rîndurile asistenţilor sociali etc. Dar şi soluţiile care s-ar putea găsi pentru ca astfel de abuzuri să nu se mai întîmple. 

Maria Iordănescu este psiholog.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Regele Carol al II-lea și Elena Lupescu în exil, în anul 1947
Povestea exilului portughez al regelui Carol al II-lea: Viața în vila „Mar y Sol” din Estoril
Regimul monarhic autoritar, inaugurat de Carol la 10 februarie 1938, s-a prăbușit în primele zile ale lunii septembrie 1940. În dimineața zilei de 7 septembrie, la ora 3, Carol al II-lea pleca în exil din gara Băneasa, însoțit de Elena Lupescu, cu un tren special, compus din 12 vagoane.
Masline Pixabay jpg
Măslinele sunt legume sau fructe? Mulți români nu știu să răspundă la această întrebare
La prima vedere, poate părea ușor să diferențiem fructele de legume. Însă, multe produse vegetale creează confuzie. Oamenii tind să asocieze fructele cu gustul dulce și legumele cu cel sărat sau acrișor. Așadar, măslinele unde se încadrează?
foto pnl negocieri guvern jpg
Noua coaliţie PSD, PNL, USR și UDMR ar fi căzut de acord să desfiinţeze două ministre. Cum decurg negocierile SURSE
Liderii coaliţiei PSD, PNL, USR și UDMR continuă negocierile cu privire la constituirea noului guvern. În cadrul acestor discuţii, potrivit unor surse, ar fi căzut de acord să se desfiinţeze două ministere.
banner alina chivulescu png
Alina Chivulescu a tras lozul câștigător! E la primul rol de „fată rea”, în noul serial al Ruxandrei Ion! Nu a fost nici măcar la casting! „Nu știu dacă vom depăși sau nu Lia”
Alina Chivulescu a tras lozul câștigător și a pus mâna pe un rol principal în noul serial original de la Antena 1, produs de Ruxandra Ion, „Ana, Mi-ai fost scrisă-n ADN”.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Percheziții informatice la Horațiu Potra și Bogdan Peșchir. Cei doi sunt vizați în dosare diferite
Joi au loc percheziții informatice în dosarul lui Horațiu Potra. Acțiuni similare au loc și în dosarul care îl vizează pe Bogdan Peșchir, zis BogPR. Ambii participă la acțiunile anchetatorilor.
flota miltară siriana, distrusă de Israel jpg
Războiul din Siria și impactul marilor puteri. De la sprijinul pentru Assad la căderea regimului
Un avans uluitor al rebelilor sirieni a pus capăt domniei de 24 de ani a lui Bashar al-Assad, forțele opoziției intrnd în capitală și obligându-l pe președinte să fugă pe 8 decembrie.
bugetari functionari publici
Raport. Salariile bugetarilor sunt egale cu cele din alte state UE. În ce condiții
Raportul privind salarizarea din sectorul public prezentat joi de Blocul Național Sindical arată că România alocă salariilor b ugetarilor același procent din PIB ca și celelalte state UE, doar că la noi colectarea nu este la fel de eficientă.
ger naprasnic jpg
Ger de crapă pietrele în acest weekend cu temperaturi de -14 grade. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
Temperaturile vor scădea drastic în orele care urmează, iar vineri și sâmbătă se anunță un ger de crapă pietrele. Cea mai recentă prognoză indică temperaturi și de minus 14 grade
semafor jpeg
Provocarea care dă bătăi de cap multor șoferi. Care este ordinea de trecere a mașinilor, având în vedere că semafoarele nu funcționează?
Atunci când ne urcăm la volan, este extrem de important să cunoaștem cât mai bine regulile de circulație. Acestea sunt menite să ne țină în siguranță, iar chiar și situațiile ieșite din comun sunt prevăzute în legislație.