Consiliul copiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
Despre prietenie jpeg

Pe vremea cînd lucram într-o organizaţie pentru copii aflaţi în dificultate, am coordonat proiectul numit „Consiliul copiilor“. Pe scurt, era vorba despre înfiinţarea unei primării, în care funcţiile de conducere – primar, viceprimar şi vreo şase consilieri – să fie deţinute de copii aleşi prin vot, din rîndul comunităţii lor. Lucrurile s-au desfăşurat după tot tipicul: candidaţi înscrişi, campanie electorală, buget alocat fiecărui candidat în mod egal, birou electoral, afişe, sloganuri, promisiuni, toate realizate de şi pentru copii.

De departe cea mai savuroasă dintre etape a fost cea în care s-a desfăşurat campania electorală: după un mic instructaj făcut candidaţilor, în care le-am povestit ce înseamnă un program electoral, cu ce promisiuni se pot prezenta în faţa alegătorilor, ce e legal şi ce nu, ce reguli de fair-play trebuie să respecte, au început să curgă reclamaţii, întrebări, uimiri, cereri de lămuriri, şi de-o parte şi de cealaltă: „Doamnă, ăsta chiar are bani să facă trei piscine, aşa cum promite?“, „Ce crede el, că dacă mi-a dat o minge răsuflată, o să-l votez toată viaţa?“, „Pe cine să aleg, pe soră-mea sau pe prietenul meu cel mai bun?“, „Doamnă, ăsta promite peste tot că dă discotecă în fiecare seară dacă îl alegem, dar eu vreau teren de tenis, nu discotecă, şi nimeni nu promite teren de tenis!“; „Am voie să le dau alegătorilor bomboane de ziua mea?“, „Dacă sînt corigent la matematică am voie să candidez?“, „Dacă voi cîştiga alegerile, cine mă ajută să mă ţin de promisiuni?“, „Cum să fac să fiu ascultat dacă ajung primar?“. Au pictat afişe electorale, au organizat spectacole, concursuri, trataţii cu prăjituri făcute de adulţi, au încercat jocuri de seducţie cu coordonatorul de proiect etc. În luptă au fost aruncate toate resursele: banii de buzunar, cadourile primite de Crăciun sau de Paşte, încercări de trafic de influenţă printre adulţii din organizaţie, gablonzuri, mingi, dulciuri, promisiuni etc.  

La întîlnirile cu alegătorii, candidaţii au fost nevoiţi să răspundă la întrebări dure, clare, directe: „De unde o să ai bani să faci asta?“, „La ce ne-ar folosi să faci astalaltă?“, „La ce bun un primar sau un viceprimar?“, „Dacă nu eşti bun ca primar sau consilier, cum te pot schimba?“, „Dacă ai să fii primar, ai să ţii partea fraţilor tăi sociali?“, „ Dacă eşti consilier şi te faultez la fotbal, o să fiu pedepsit?“. 

Trebuie să spun că, dincolo de hazul şi inocenţa întîlnirilor electorale, alegerile au fost cîştigate, însă, de cei care au avut promisiuni realiste, realizabile. Aleşii copiilor şi-au luat rolul în serios: la şedinţele din „primărie“ au discutat problemele reale ale copiilor din organizaţie: relaţia cu şcoala, cu potenţialii viitori angajatori, programe de meditaţii pentru examene sau de educaţie sexuală. Rezultatele obţinute în urma desfăşurării proiectului de-a lungul a cîţiva ani buni n-au fost deloc rele: au obţinut bani din vînzarea hîrtiei pentru a le face cadouri copiilor internaţi în Spitalul „Victor Babeş“, au organizat echipe de voluntari care să ajute azilul de bătrîni de la Străuleşti, au realizat un regulament de ordine interioară, au împărţit sarcini pentru respectarea lui, au strîns bani pentru meditatori etc. De-a lungul timpului, am avut un primar care a demisionat din cauza situaţiei şcolare care s-a degradat, un viceprimar care a abandonat funcţia fiindcă s-a îndrăgostit şi trei consilieri care au fost demişi fiindcă au încălcat legile date chiar de ei.  

Orice asemănare sau, dimpotrivă, diferenţe notabile între lumea electorală a adulţilor şi cea a copiilor nu sînt deloc întîmplătoare.  

Maria Iordănescu este psiholog.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.