Conflicte între generații

Publicat în Dilema Veche nr. 369 din 10 - 16 martie 2011
Despre prietenie jpeg

Să spun drept, mă irită eticheta lipită cu un oftat superior pe fruntea generaţiei aflate pe băncile şcolilor şi ale facultăţilor: „Ah, tineretul din ziua de azi... pe vremea mea...“ (Deşi, nu de puţine ori, recunosc, tentaţia de a mă retrage comod în sosul prejudecăţilor iscate din aşa-zisul conflict între generaţii este mare şi pentru mine.)

Mă irită din două motive: 1) nu cred că generaţiile anterioare au virtuţi de netăgăduit înscrise în gene, gene care au degenerat pe parcursul a doar zece-douăzeci, hai treizeci de ani; 2) orice tip de etichetă anulează dialogul, te face orb şi surd în faţa diferenţelor, a excepţiilor, a exemplelor de fiecare zi care-ţi pot desfiinţa teoriile ce-i fixează pe cei tineri, mai nerăbdători şi mai zgomotoşi decît noi, maturii, în şabloane, clişee, reacţii standardizate.  

N-am să pic în capcana de a face comparaţii între generaţia care şi-a petrecut adolescenţa înainte de ’89 şi cea care şi-o petrece în deplină democraţie: noi citeam mai mult şi n-aveam etnobotanice, ei merg mai mult prin cluburi şi visează să ajungă vedete la Acces direct. Te-or face sărăcia şi lipsurile mai virtuos, dar nici nu-mi imaginez ca singură soluţie de reîntoarcere a tinerilor la lectură şi la distracţii mai elevate, revenirea la dictatură.  

Am să spun doar ce văd azi: văd tineri, nu puţini, care stau la rînd la bilete de teatru şi film. Îi văd la tîrgurile de carte, umplînd scările şi sălile ICR-ului sau aulele facultăţilor şi bibliotecilor la conferinţe ţinute de profesori excepţionali, ori ascultînd discursuri din lansările de carte. Îi văd în librării şi cafenele. Îi văd frecventînd tîrgurile de educaţie, unde cad pe gînduri în faţa ofertelor şcolare venite din ţară sau străinătate. Îi mai văd, pe mulţi dintre ei, copleşiţi de necunoscutele din viitorul lor. Şi mă gîndesc la ce fel de presiuni sînt supuşi zi de zi, la ce modele le propune societatea, la ce tip de alegeri au de făcut: să urmeze o facultate sau să se facă patron de fotbal; să citească o carte sau să rămînă doar urmaş de baron local; să se înscrie la cursuri de doctorat sau să se facă europarlamentar; să se pună la punct cu gramatica şi istoria sau să ţintească la o carieră în televiziune; să rămînă în ţară sau să plece; să se implice în viaţa comunităţii sau să aspire la un scaun confortabil de parlamentar.   Mă mai gîndesc la bătăliile de zi cu zi pe care părinţii lor le au de dus cu legile bezmetice din educaţie, cu prejudecăţile cadrelor didactice, cu timpul împărţit între slujba pe care nu trebuie s-o piardă şi problemele pe care le au de rezolvat copiii lor, cu tentaţia de a le oferi acestora soluţii mai simple de reuşit în viaţă. 

În ciuda deziluziilor, a modelelor proaste, a barierelor, văd tineri care reuşesc: tineri premiaţi în cinematografie şi literatură, în matematică sau medicină. Tineri plecaţi cu burse sau afaceri în străinătate.  Nu sînt toţi aşa cum am vrea să fie. Sînt, mulţi dintre ei, ţîfnoşi, nerăbdători să ajungă la victorii uşoare, gata să sară peste etape, ignoranţi, indolenţi în faţa valorilor. Dar mă gîndesc că undeva, între reuşitele şi eşecurile lor, trebuie să ne aşezăm şi noi, generaţia „veche“, cumva. Mă tem însă că, pentru reuşitele lor, n-avem a ne asuma prea multe merite. Poate c-ar trebui să ne regăsim mai des în zona, ceva mai inconfortabilă, a asumării responsabilităţii pentru ceea ce le propunem ca modele. Pentru  felul în care le prezentăm opţiunile, le susţinem idealurile, le înţelegem nevoile, dorinţele, diferenţele între ei şi noi. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.