Cîteva clipe de optimism

Publicat în Dilema Veche nr. 591 din 11-17 iunie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

La sfîrşitul lunii mai a fost lansată cea de-a treia ediţie a Coaliţiei pentru Universităţi Curate, proiect prin care „vor fi evaluate şi monitorizate integritatea şi buna guvernare în universităţile publice, vor fi căutate soluţii la problemele identificate şi vor fi făcute publice neregulile găsite“ (citat din prezentarea evenimentului găsită pe site-ul România curată). Acest proiect face parte dintr-un program mai larg, denumit „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenţilor şi schimbul de bune practici“ şi realizat de Societatea Academică din România (SAR), alături de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Federaţia Studenţilor din Elveţia (VSS-UNES-USU). 

Ştim, de foarte, foarte mulţi ani, că învăţămîntul românesc este măcinat de corupţie, incompetenţă, lipsă de viziune şi de reformare. Mai toate ştirile şi analizele din presă sau de pe site-urile de profil dau detalii nemiloase despre felul în care se mişcă şcoala din România, detalii care nu lasă nici o fărîmă de speranţă în privinţa viitorului ei. Impresia generală este de resemnare: părinţii, profesorii şi tinerii par a încasa fără nici o urmă de revoltă statisticile demobilizatoare, manualele proaste, programele prăfuite, ştirile senzaţionale despre furt şi plagiat. 

În aceste circumstanţe dezolante, eforturile unor oameni foarte bine pregătiţi profesional şi fără nici o altă motivaţie decît aceea declarată clar şi răspicat de a face primul pas spre reformare este sau ar trebui să fie o ştire de primă pagină. Este remarcabilă tenacitatea cu care doamna Alina Mungiu-Pippidi, împreună cu Societatea Academică din România, pe care o conduce, propun soluţii eficiente şi realiste, mobilizează oamenii adecvaţi scopului propus, ia la întrebări oamenii politici răspunzători de educaţia din ţară şi cere transparenţă în privinţa felului în care instituţiile de învăţămînt îşi gestionează timpul, banii, oamenii, programele. Din 2008, Coaliţia pentru Universităţi Curate analizează şi evaluează activitatea didactică din diferite centre universitare. Zeci de şcoli superioare sînt solicitate să facă public felul în care sînt cheltuite bugetele sau modul în care sînt obţinute diplomele de studii, să răspundă acuzaţiilor de plagiat, de nepotisme sau de folosire ilicită a banului public, să explice procedura prin care sînt numiţi cei din conducerea lor. 

Cu alte cuvinte, ceea ce îşi propune SAR este primul pas cu adevărat util spre modificarea substanţială a portretului cenuşiu pe care îl are educaţia românească: privim mai întîi cu atenţie la ce avem, ce e de curăţat şi ce e de ajustat, ce trebuie păstrat şi ce e de aruncat. Implicăm în acest efort toate resursele umane oneste, toţi studenţii şi profesorii care îşi doresc ca şcoala să producă generaţii competente. Ne uităm şi în ograda vecinilor noştri occidentali pentru soluţii verificate în ani mulţi de experienţă universitară. 

E puţin? Merge greu? Încă nu se văd rezultate extraordinare? Sînt întrebări legitime pentru oricine visează ca generaţia lui să prindă momentul magic al reformării învăţămîntului din temelii. Dar ohtăturile de victimă nu ne vor fi de nici un folos. Singurul lucru pe care îl avem de făcut este să ne bucurăm împreună de cîteva clipe de optimism dăruite de astfel de iniţiative. Şi să punem umărul, mai curînd decît să băltim în speranţe deşarte.  

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

cimpeanu caseta jpeg
Sorin Cîmpeanu a demisionat. Ministrul Educației a fost acuzat de plagiat
Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației, la patru zile de la izbucnirea scandalului de plagiat. Fără a face referire la motivele demisiei, Cîmpeanu a publicat pe Facebook anunțul încetării mandatului său.
hackeri sri png
Hackerii care au declarat război guvernului Japoniei nu plănuiesc să atace din nou țara
Grupul Killnet a spus că nu va putea efectua atacuri până nu va găsi noi sponsori.
benzinarie foto fb lukoil romania
Autoritatea de reglementare bulgară a acuzat Lukoil Bulgaria de încălcarea concurenței pe piața combustibililor. Compania a fost auditată oficial
Comisia pentru Protecția Concurenței (CPC) din Bulgaria a lansat un control oficial împotriva Lukoil Bulgaria, pe care o suspectează că ar încălca concurența pe piața carburanților.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.