Cîteva aventuri în Albania și Grecia (episodul 3) – cazări, prețuri, oameni, plăceri și neplăceri –

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

După ce anul trecut am petrecut o lună în Albania, cu o bursă literară, anul acesta ne-am propus un itinerar de vacanță, de această dată cu mașina, deci un road-trip care să includă zona Korçë și Moscopole  faimosul oraș al aromânilor din care au mai rămas doar cîteva vestigii – și cîteva zile pe litoralul albanez, plus două opriri în Grecia. Nu am făcut rezervări înainte, tocmai pentru a fi cît mai spontani și mai flexibili, însă de mai multe ori socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de pe drum. 

Moscopole

Anul trecut petrecusem la Moscopole doar cîteva ore, un timp insuficient ca să simți ceva din atmosfera locului, așa că mi-a dorit să revin. Ne-am propus să stăm două zile, pînă la urmă am stat patru, la pensiunea unui albanez, om la locul lui și de bun-simț care știa aproape întreaga componență a echipei noastre de fotbal, generația de aur. „Vă cheamă Popescu? Exact ca pe Gică Popescu, fotbalistul!”, a exclamat el fericit cînd i-am dat actul de identitate ca să preia datele pentru cazare. Omul își deschisese pensiunea și restaurantul de puțină vreme, erau amplasate într-un capăt al satului, o liniște absolută era tulburată doar de talăngile cailor care pășteau liber pe costișa înierbată a muntelui. Ne-a lăsat să ne alegem camera, vreo trei erau libere. Am aflat că a trebuit să lucreze 26 de ani în Grecia, tot în turism, ca să reușească să strîngă bani și să înceapă o afacere proprie. Ne-am dat seamă că e un om cinstit – doar în țări corupte și sărace precum Albania și România, un cetățean obișnuit e nevoit să muncească o viață întreagă pe la străini ca la final să se întoarcă și să muncească și pentru sine. Ce am remarcat în Albania și la prima mea vizită: aproape toți copiii, indiferent de vîrstă, își ajută părinții în mica lor afacere, probabil în ideea că o vor prelua într-o zi. În România nu există aceeași mentalitate, copiii antreprenorilor sînt hiperprotejați, „Noi muncim pentru voi ca să vă plătim mai departe școlile și să aveți un viitor mai bun decît noi!”. Mulți români își cresc copiii ca să plece din țară nu ca să rămînă. Proprietarul pensiunii avea doi băieți, unul de 14 ani și al doilea de 9, amîndoi foarte atenți la detalii și la dorințele clienților, îndeplineau fără să li se pară o corvoadă sarcini mărunte, de la aranjatul meselor și servit pînă la căratul bagajelor. 

Foarte pe scurt despre Moscopole: a fost cel mai mare centru comercial al aromânilor din Balcani, în anii lui de glorie de la finalul secolului al XVIII-lea avea 60.000 de locuitori (al doilea oraș după Constantinopol), multe manufacturi, 70 de biserici, bănci, o tipografie și chiar și o academie. În 1788, orașul a fost aproape complet distrus de trupele lui Ali Pașa, iar locuitorii săi aromâni s-au risipit în întreaga peninsulă, stabilindu-se ulterior în Grecia, Serbia, Bulgaria sau România. În zilele noastre, din vechiul oraș nu au mai rămas decît cîteva vestigii, în rest Moscopole este un sat turistic de munte cu puțin peste 1.000 de locuitori, cu case și garduri din piatră, curți pline de vegetație, dar și un loc de pelerinaj al aromânilor de pretutindeni. Se construiește puțin, respectînd arhitectura tradițională, nu vei vedea trîntite aici vile roz cu termopane, cum se întîmplă în Maramureș, din păcate. Satul are un spirit al lui, din afara acestei lumi sau mai degrabă de dincolo de ea, simți toată încărcătura sa istorică, dar și ritmul tihnit al vieții de la țară.

La cea mai populară tavernă, care se numește chiar Moscopole, iar în zilele de week-end devine neîncăpătoare, se strîng toate neamurile (inclusiv cel pisicesc) ca să mănînce împreună, am întîlnit un grup mare de albanezi care vorbeau despre orașe precum Iași sau Tîrgu Mureș, nu am priceput ce treabă aveau cu ele, francezi, un cuplu în vîrstă de elvețieni, o familie de ucraineni. Am mîncat coaste de miel și porc „la bidon” (gătit lent pînă cînd carnea se desprinde de pe oase), o variantă de petulla – o plăcintă din clătite cu brînză, stropită din belșug cu unt și usturoi –, am băut vin și ne-am bucurat de senzația de pace, o stare de bine care ne învăluia pe toți, de parcă lumea exterioară, cu toate problemele și răutățile ei, nici n-ar mai fi existat. La un moment dat, s-a pornit o ploaie de vară grozavă, toți s-au adăpostit rapid de pe terasă în interior, mai puțin cuplul de elvețieni care au continuat să mănînce în ploaie, imperturbabili, au ros fiecare oscior pînă la capăt.   

Cînd alegi drumul cel prost...

De la Korçë pînă în sudul litoralului albanez sînt doar vreo 200 de kilometri și ai două variante de drum – un drum cumva logic care șerpuiește prin munți prin sud, trecînd prin pitorescul orășel Përmet, și un drum ilogic și mai lung care urcă destul de mult spre nord, ca mai apoi să coboare în sud. GPS-ul ni-l indica pe acesta din urmă. Apoi am înțeles că drumul din sud e prost, dar văzuserăm destule drumuri proaste în România la viața noastră, așa că ne-am întrebat: cît de prost poate să fie? Proprietarul pensiunii de la Moscopole ne-a asigurat că e, totuși, un drum practicabil și că el, de fiecare dată cînd merge spre sud, o ia pe acolo, așa că am prins curaj. 

Cîteva cuvinte despre trafic, pentru că mulți spun că e o aventură să conduci în Albania. Obsesia națională se numește Mercedes, conduci un Mercedes, indiferent de cît de rablă este, ai parte în trafic de „respekt”, presupun că sînt și mii și mii de mecanici auto care repară cu sîrg mașini Mercedes. Celelalte mașini nu prea contează. Se acordă prioritate, dar cam în silă. Solidaritatea între șoferi e spre zero, vrei „să te bagi”, nu te lasă nimeni. Albanezul (ca și românul, de altfel), dacă are treabă la farmacie, își parchează mașina eventual chiar în farmacie, o lasă pe avarii și își face treaba. E bine să ai mereu un plin făcut pentru că nu se știe cînd vei da peste o benzinărie decentă, ca să nu faci pana prostului te vei mulțumi cu o pompă stingheră din mijlocul cîmpului unde un nene plictisit îți umple rezervorul, vei plăti în moneda locală sau în euro.

Așadar, drumul cel prost s-a dovedit impecabil și proaspăt refăcut vreo 20 de kilometri, ne-am zis: am început bine! Apoi a început să se strice progresiv, cîteva petice și denivelări la început, am continuat să mergem cu încredere – ăsta e drum prost?! –, arăta ca un drum județean de pe la noi, apoi a început să dispară asfaltul mai întîi pe porțiuni mici, apoi pe porțiuni mai mari. Ne-am zis: nu are cum să o țină tot așa, dar ne neliniștea faptul că ne apropiam de niște munți, iar drumul era destul de pustiu, doar noi și niște cicliști. Am înaintat cu 30 la oră, am străbătut păduri, am urcat un alt deal și am coborît o altă vale, pînă cînd ne-am oprit, căci șoseaua se terminase – în fața noastră se întindea un drum de pămînt, iar un excavator muta pămîntul ăla dintr-o parte în alta. Drum în lucru, uite că măcar se chinuie să-l facă! – ne-am zis, am stat vreo 20 de minute pînă cînd am reușit să ne strecurăm între excavator și peretele stîncos al muntelui. De la localitatea Leskovik mai încolo, spre Përmet, drumul nostru se transforma într-un soi de cărăruie cu macadam care urca în serpentine prin munți, un fel de brînă a caprelor pentru mașini. Dispăruseră și cicliștii, nu mai eram decît noi, stînci și hăuri, dar o sălbăticie și o frumusețe de nedescris. Cînd am văzut pe GPS că următorii 30 de kilometri îi vom face în 50 de minute, am zis că se îngroașă treaba, dar era prea tîrziu să ne întoarcem. Am continuat să mergem cu 5 la oră, ne-am întînit cu un singur neamț cu un van, el urca, noi deja coboram, l-am zărit la volan cu ochii cît cepele... și sincer vă zic nu am văzut niciodată pînă acum neamț cu ochii cît cepele, ei nu se sperie chiar atît de ușor. Am răsuflat ușurați doar cînd am dat din nou de asfalt, ceva mai la vale. Ce a fost mai greu trecuse (am înțeles că exista și o variantă ocolitoare mai decentă, dar de unde să știm?). Drumul, de data aceasta asfaltat, a continuat să traverseze alți munți, la fel de spectaculoși, deja ne obișnuiserăm, „Vezi muntele ăla din zare? O să-l trecem și pe ăla!”. Nouă munți și nouă văi, ca-n basmele românești, peisaje năucitoare, vertij de la atîtea serpentine, pînă cînd, după aproape cinci ore, parcă doi munți se dau la o parte ca o cortină ca să vedem o întindere albastră, un cer răsturnat – în sfîrșit, marea. Și nu există fericire mai mare decît cea de a ajunge la mare după un asemenea drum. Totuși, parcă se zărește următorul munte, în depărtare, dincolo de mare. „Îl trecem și pe ăla, nu-i așa?”, oftează I. „Nu cred, e insula Corfu!”

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.