Cîteva aventuri în Albania și Grecia (episodul 3) – cazări, prețuri, oameni, plăceri și neplăceri –

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

După ce anul trecut am petrecut o lună în Albania, cu o bursă literară, anul acesta ne-am propus un itinerar de vacanță, de această dată cu mașina, deci un road-trip care să includă zona Korçë și Moscopole  faimosul oraș al aromânilor din care au mai rămas doar cîteva vestigii – și cîteva zile pe litoralul albanez, plus două opriri în Grecia. Nu am făcut rezervări înainte, tocmai pentru a fi cît mai spontani și mai flexibili, însă de mai multe ori socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de pe drum. 

Moscopole

Anul trecut petrecusem la Moscopole doar cîteva ore, un timp insuficient ca să simți ceva din atmosfera locului, așa că mi-a dorit să revin. Ne-am propus să stăm două zile, pînă la urmă am stat patru, la pensiunea unui albanez, om la locul lui și de bun-simț care știa aproape întreaga componență a echipei noastre de fotbal, generația de aur. „Vă cheamă Popescu? Exact ca pe Gică Popescu, fotbalistul!”, a exclamat el fericit cînd i-am dat actul de identitate ca să preia datele pentru cazare. Omul își deschisese pensiunea și restaurantul de puțină vreme, erau amplasate într-un capăt al satului, o liniște absolută era tulburată doar de talăngile cailor care pășteau liber pe costișa înierbată a muntelui. Ne-a lăsat să ne alegem camera, vreo trei erau libere. Am aflat că a trebuit să lucreze 26 de ani în Grecia, tot în turism, ca să reușească să strîngă bani și să înceapă o afacere proprie. Ne-am dat seamă că e un om cinstit – doar în țări corupte și sărace precum Albania și România, un cetățean obișnuit e nevoit să muncească o viață întreagă pe la străini ca la final să se întoarcă și să muncească și pentru sine. Ce am remarcat în Albania și la prima mea vizită: aproape toți copiii, indiferent de vîrstă, își ajută părinții în mica lor afacere, probabil în ideea că o vor prelua într-o zi. În România nu există aceeași mentalitate, copiii antreprenorilor sînt hiperprotejați, „Noi muncim pentru voi ca să vă plătim mai departe școlile și să aveți un viitor mai bun decît noi!”. Mulți români își cresc copiii ca să plece din țară nu ca să rămînă. Proprietarul pensiunii avea doi băieți, unul de 14 ani și al doilea de 9, amîndoi foarte atenți la detalii și la dorințele clienților, îndeplineau fără să li se pară o corvoadă sarcini mărunte, de la aranjatul meselor și servit pînă la căratul bagajelor. 

Foarte pe scurt despre Moscopole: a fost cel mai mare centru comercial al aromânilor din Balcani, în anii lui de glorie de la finalul secolului al XVIII-lea avea 60.000 de locuitori (al doilea oraș după Constantinopol), multe manufacturi, 70 de biserici, bănci, o tipografie și chiar și o academie. În 1788, orașul a fost aproape complet distrus de trupele lui Ali Pașa, iar locuitorii săi aromâni s-au risipit în întreaga peninsulă, stabilindu-se ulterior în Grecia, Serbia, Bulgaria sau România. În zilele noastre, din vechiul oraș nu au mai rămas decît cîteva vestigii, în rest Moscopole este un sat turistic de munte cu puțin peste 1.000 de locuitori, cu case și garduri din piatră, curți pline de vegetație, dar și un loc de pelerinaj al aromânilor de pretutindeni. Se construiește puțin, respectînd arhitectura tradițională, nu vei vedea trîntite aici vile roz cu termopane, cum se întîmplă în Maramureș, din păcate. Satul are un spirit al lui, din afara acestei lumi sau mai degrabă de dincolo de ea, simți toată încărcătura sa istorică, dar și ritmul tihnit al vieții de la țară.

La cea mai populară tavernă, care se numește chiar Moscopole, iar în zilele de week-end devine neîncăpătoare, se strîng toate neamurile (inclusiv cel pisicesc) ca să mănînce împreună, am întîlnit un grup mare de albanezi care vorbeau despre orașe precum Iași sau Tîrgu Mureș, nu am priceput ce treabă aveau cu ele, francezi, un cuplu în vîrstă de elvețieni, o familie de ucraineni. Am mîncat coaste de miel și porc „la bidon” (gătit lent pînă cînd carnea se desprinde de pe oase), o variantă de petulla – o plăcintă din clătite cu brînză, stropită din belșug cu unt și usturoi –, am băut vin și ne-am bucurat de senzația de pace, o stare de bine care ne învăluia pe toți, de parcă lumea exterioară, cu toate problemele și răutățile ei, nici n-ar mai fi existat. La un moment dat, s-a pornit o ploaie de vară grozavă, toți s-au adăpostit rapid de pe terasă în interior, mai puțin cuplul de elvețieni care au continuat să mănînce în ploaie, imperturbabili, au ros fiecare oscior pînă la capăt.   

Cînd alegi drumul cel prost...

De la Korçë pînă în sudul litoralului albanez sînt doar vreo 200 de kilometri și ai două variante de drum – un drum cumva logic care șerpuiește prin munți prin sud, trecînd prin pitorescul orășel Përmet, și un drum ilogic și mai lung care urcă destul de mult spre nord, ca mai apoi să coboare în sud. GPS-ul ni-l indica pe acesta din urmă. Apoi am înțeles că drumul din sud e prost, dar văzuserăm destule drumuri proaste în România la viața noastră, așa că ne-am întrebat: cît de prost poate să fie? Proprietarul pensiunii de la Moscopole ne-a asigurat că e, totuși, un drum practicabil și că el, de fiecare dată cînd merge spre sud, o ia pe acolo, așa că am prins curaj. 

Cîteva cuvinte despre trafic, pentru că mulți spun că e o aventură să conduci în Albania. Obsesia națională se numește Mercedes, conduci un Mercedes, indiferent de cît de rablă este, ai parte în trafic de „respekt”, presupun că sînt și mii și mii de mecanici auto care repară cu sîrg mașini Mercedes. Celelalte mașini nu prea contează. Se acordă prioritate, dar cam în silă. Solidaritatea între șoferi e spre zero, vrei „să te bagi”, nu te lasă nimeni. Albanezul (ca și românul, de altfel), dacă are treabă la farmacie, își parchează mașina eventual chiar în farmacie, o lasă pe avarii și își face treaba. E bine să ai mereu un plin făcut pentru că nu se știe cînd vei da peste o benzinărie decentă, ca să nu faci pana prostului te vei mulțumi cu o pompă stingheră din mijlocul cîmpului unde un nene plictisit îți umple rezervorul, vei plăti în moneda locală sau în euro.

Așadar, drumul cel prost s-a dovedit impecabil și proaspăt refăcut vreo 20 de kilometri, ne-am zis: am început bine! Apoi a început să se strice progresiv, cîteva petice și denivelări la început, am continuat să mergem cu încredere – ăsta e drum prost?! –, arăta ca un drum județean de pe la noi, apoi a început să dispară asfaltul mai întîi pe porțiuni mici, apoi pe porțiuni mai mari. Ne-am zis: nu are cum să o țină tot așa, dar ne neliniștea faptul că ne apropiam de niște munți, iar drumul era destul de pustiu, doar noi și niște cicliști. Am înaintat cu 30 la oră, am străbătut păduri, am urcat un alt deal și am coborît o altă vale, pînă cînd ne-am oprit, căci șoseaua se terminase – în fața noastră se întindea un drum de pămînt, iar un excavator muta pămîntul ăla dintr-o parte în alta. Drum în lucru, uite că măcar se chinuie să-l facă! – ne-am zis, am stat vreo 20 de minute pînă cînd am reușit să ne strecurăm între excavator și peretele stîncos al muntelui. De la localitatea Leskovik mai încolo, spre Përmet, drumul nostru se transforma într-un soi de cărăruie cu macadam care urca în serpentine prin munți, un fel de brînă a caprelor pentru mașini. Dispăruseră și cicliștii, nu mai eram decît noi, stînci și hăuri, dar o sălbăticie și o frumusețe de nedescris. Cînd am văzut pe GPS că următorii 30 de kilometri îi vom face în 50 de minute, am zis că se îngroașă treaba, dar era prea tîrziu să ne întoarcem. Am continuat să mergem cu 5 la oră, ne-am întînit cu un singur neamț cu un van, el urca, noi deja coboram, l-am zărit la volan cu ochii cît cepele... și sincer vă zic nu am văzut niciodată pînă acum neamț cu ochii cît cepele, ei nu se sperie chiar atît de ușor. Am răsuflat ușurați doar cînd am dat din nou de asfalt, ceva mai la vale. Ce a fost mai greu trecuse (am înțeles că exista și o variantă ocolitoare mai decentă, dar de unde să știm?). Drumul, de data aceasta asfaltat, a continuat să traverseze alți munți, la fel de spectaculoși, deja ne obișnuiserăm, „Vezi muntele ăla din zare? O să-l trecem și pe ăla!”. Nouă munți și nouă văi, ca-n basmele românești, peisaje năucitoare, vertij de la atîtea serpentine, pînă cînd, după aproape cinci ore, parcă doi munți se dau la o parte ca o cortină ca să vedem o întindere albastră, un cer răsturnat – în sfîrșit, marea. Și nu există fericire mai mare decît cea de a ajunge la mare după un asemenea drum. Totuși, parcă se zărește următorul munte, în depărtare, dincolo de mare. „Îl trecem și pe ăla, nu-i așa?”, oftează I. „Nu cred, e insula Corfu!”

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

descoperire jpg
Arheologii au descoperit un palat papal antic ascuns, reședință a suveranilor înainte de Vatican. Unde se află acesta?
În inima Romei, în apropierea Bazilicii San Giovanni in Laterano, arheologii italieni au scos la iveală fragmente semnificative ale unei structuri arhitecturale de importanță majoră pentru istoria Bisericii Catolice — ruinele unui palat papal din perioada de dinainte ca Vaticanul să devină sediul o
pisici pixabay jpg
Rasele de pisici pe care un veterinar nu le-ar adopta. De ce?
Nenumărați români au acasă animale de companie, iar alegerile favorite sunt, de departe, câinii și pisicile. Însă, dacă ne dorim să luăm acasă o felină, este foarte important să știm precis ce fel de nevoi speciale vor avea acestea în funcție de rasă, cât și cum diferă temperamentul acestora.
casa copilariei papei leon/ FOTO:X/@Catholic_Colin_
Casa copilăriei Papei Leon al XIV-lea, dintr-un cartier degradat al Chicago-ului, devine o „mină de aur imobiliară”
În urmă cu doar câteva zile, o casă modestă din Dolton, un cartier mărginaș al metropolei Chicago, figura pe un site imobiliar pentru suma de 245.957 de dolari.
Columna lui Traian (foto: Pixabay)
Cea mai importantă dovadă a războaielor dintre daci și romani. Un impresionant monument al Antichității, realizat din aurul dacilor
Pe 12 mai 113 d.Hr, în Forul lui Traian din capitala Imperiului Roman era inaugurată cea mai mare sculptură în relief a Antichității. Era vorba despre Columna lui Traian, o adevărată cronică sculptată în piatră a războaielor lui Traian cu dacii.
Medicul nutriționist John Scharffenberg de 102 ani Foto Captură video YouTube Viva Longevity jpg
Profesorul centenar care conduce zilnic spune cum să reducem riscul de deces cu 75%, fără pastile. Cele 7 chei ale longevității
Un profesor centenar dezvăluie cum poți reduce riscul de atac de cord, AVC și diabet cu până la 88% prin 7 alegeri simple de stil de viață – cheia longevității fără medicamente.
George Simion FOTO EPA-EFE
Cristian Pîrvulescu: „George Simion a exploatat neglijența politicienilor tradiționali de a comunica eficient cu oamenii cu probleme sociale”
Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit despre motivele pentru care populiștii sunt în prim-plan, despre cât a contat la vot lipsa unei comunicări eficiente și empatice a politicienilor tradiționali și cum vede România politică după turul 2 al alegerilor.
Atac de cord infarct miocardic Foto Heart Research UK png
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
Aspirina poate salva vieți în caz de infarct. Află când și cum să o folosești corect pentru a face diferența între viață și moarte.
Zuse Z31 jpg
Proiectul secret nazist care ne-a schimbat viețile. Geniul care a contribuit decisiv la evoluția domeniul IT
Primul calculator din lume a fost creat în cadrul unui proiect secret nazist. Se numea Z3 iar inventatorul acestuia, Konrand Zuse, l-a conceput singur, fără să fie influențat de niciun matematician sau fizician din altă parte a lumii. Tot Zuse a făcut și primul calculator cu scop comercial.
demi lovato gettyimages jpg
Demi Lovato, mai slabă ca niciodată! Fanii au acuzat-o că a folosit Ozempic
Demi Lovato (32 de ani) a postat joi pe Instagram mai multe fotografii în costum de baie, în care și-a arătat silueta vizibil mai suplă. Fosta vedetă Disney a purtat un costum negru format dintr-un top fără bretele și un slip cu talie înaltă, pozând într-o piscină cu vedere la ocean.