Cînd rîzi ca prostul

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Invizibilii jpeg

Normal că de mine vorbesc. Îmi recunosc aici niște minusuri imense, niște căderi de caracter despre care, cumva, simt nevoia să vorbesc public. Nenumărate au fost ocaziile în care m-am trezit că rîd, zîmbesc, rînjesc, rîd interior, hohotesc, fix atunci cînd nu se cade. Nu zic, o fi fost și o formă de autoapărare, dar, în principiu, nu am nici o scuză.

Povesteam zilele trecute cu o bună prietenă care-mi spunea cum, în pre-pandemie, l-au căutat cu orele pe taică-su (vetust, sărit de 80) și că omu’ a apărut în cele din urmă cu un domn necunoscut la ușă care-i căra diverse cutii și cutiuțe. Bătrînul fusese la o tombolă. Unul dintre evenimentele alea în care diverși comercianți vînd în sisteme piramidale ce vrei și ce nu vrei. Cratițe și oale-minune, steamere, aparate de măsurat tensiunea, aparate de masat tălpile și de făcut mușchi cît zaci în fotoliu, brelocuri-pulsometru, strecurători, peruci, ceasuri de masă cu cuc interior, minicuptoare de copt și vopsit ouă, poțiuni și loțiuni, argint viu, tot ce vrei. Bătrînul era încîntat că dăduse lovitura. Luase cu reducere bună parte din lucrurile pe care le-am înșirat mai sus. Răstimp, familia a fost înnebunită, l-a căutat pe străzi și prin vecinii jucători de șah, nu i-a ars nimănui de rîs. Mie, da. Mai mult, i-am povestit la schimb cum un Alzheimer îți nenorocește familia, că nu e nimic mai dureros decît să vezi un om cum se cufundă adînc în nimic și trage după el o grămadă de altă lume, și cum, în toată mizeria noastră comună, te poți trezi deodată rîzînd. Cum bunicul, aflînd de la soția unei rude că persoana respectivă nu o mai duce mult și că cel mai probabil își va încheia socotelile cu viața într-unul dintre spitalele noastre mizere, se trezește s-o întrebe pe aia singura chestie care îl măcina la vremea aceea: „Dar căldură aveți?”. Să-mi fie cu iertare, am rîs, cu lacrimi amestecate, dar am rîs. Maică-mea, îngrijorată, povestindu-mi la telefon toate astea, a rîs și ea, împotriva inimii și certîndu-mă, dar a rîs.

Zilele trecute vorbeam iar cu un prieten la telefon. „Ce faci?”, mă întreabă omul cu bună-credință, și drag, și preocupare nemimată. „Mă uit la un documentar pe Netflix”, îi răspund. „Despre un copil hidrocefal”, completez repede, iar pe ăla îl bușește rîsul. Ne cerem scuze amîndoi, „băi, iartă-mă, n-am vrut să rîd, dar nu știu ce am”, cert e că behăim amîndoi ca niște cretini. „Bietul copil”, zice ăla sufocat, „de unde e?” „Din Indiaaaa”, răspund, iar aici ne-au cedat într-adevăr nervii. Rîs de COVID, de nesocializare îndelungată, habar n-am, nu am nici o scuză.

Am rîs cînd am auzit cuvîntul „a impacta”, am rîs cînd mi-am recitit niște texte în care mă chinuia evident talentul, am rîs cînd a căzut cineva pe gheață. Am avut crize de rîs cînd am citit știri la radio. Cînd am tradus otova din engleză și am povestit publicului că nu știu ce pacienți au fost tratați cu „droguri inovatoare”. Nu că ar fi imposibil, dar acolo nu era cazul. Cînd, într-un rar puseu de extroversiune, i-am spus unui personaj important o cimilitură cu cuvinte porcoase și ăla a zîmbit stingher. Cînd am mîncat pentru prima oară o pasăre minusculă cu cuțitul și furculița la un dineu oficial. Ăsta o fi și motivul pentru care mi-au plăcut întotdeauna comediile bufe în care lumea își trîntește frișcă pe față, se aleargă în jurul mesei, personajelor le cad pantalonii în diverse situații sociale și pică face down într-o băltoacă. Scenele cu Chaplin care-și mănîncă elegant șireturile ca pe spaghete le-am gustat mai tîrziu. Iar alea din Timpuri noi, în care rămîne cu ticurile de la muncitul pe bandă de dă cu ciorba de toți pereții, se potrivesc mănușă pe rîsul meu nervos de acum. Așa că îmi cer iertare.

Îmi cer iertare și de la fosta mea dirigintă din liceu care ne-a dat afară de la ora de matematică, pe mine și pe o bună prietenă, pentru că eu n-am știut a rîde mai discret. După ora petrecută pe holuri, ne-am gîndit totuși să mergem să ne cerem scuze. Ne-a iertat atunci femeia, dar ghinionul a făcut să spună la final: „Dar nu știți ce ați pierdut. Azi am făcut Cercul lui Euler”. Da. Am rîs cu lacrimi și acolo, în cancelaria de unde ne-a dat iar afară. Menționez că eram la o clasă de filologie, am o scuză.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

liviu dragnea jpg
Liviu Dragnea, anunț surpriză. Pe cine va vota duminică, în turul I. „Toate sforile sunt trase”
Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a anunțat printr-o postare pe rețeaua socială Facebook care este opțiunea sa electorală pentru turul I al alegerilor prezidențiale, care se va desfășura duminică, 24 noiembrie. El l-a atacat pe Marcel Ciolacu
bernadette szocs facebook jpg
Bernadette Szocs, fantastică în „marea” de stele asiatice. Și-a asigurat medalia de bronz la Turneul Campioanelor
Românca a prins WTT Finals la tenis de masă în ultima clipă, dar face furori în Japonia.
Regele Charles incoronare FOTO Profimedia jpg
„O risipă obscenă”. Britanicii, furioși după ce au aflat cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea
Încoronarea regelui Charles i-a costat contribuabilii britanici cel puțin 72 de milioane de lire sterline, potrivit datelor oficiale.
Platforma petroliera marina - gaze FOTO Shutterstock
Burduja: Neptun Deep nu este afectat de litigiul invocat de un Greenpeace
Ministrul Energiei a declarat că Neptun Deep nu este afectat de procesul câștigat de Greenpeace în instanță, care obligă două instituții să publice informațiile de ecotoxicitate ale proiectului.
varza murata 505587 webp
Ce trebuie să faci pentru a preveni apariția mucegaiului la varza murată. Ce trebuie să pui deasupra pentru a o ține scufundată în saramură
Varza murată este un preparat tradițional esențial în sezonul rece, însă procesul de fermentare poate aduce uneori neplăceri, cum ar fi apariția mucegaiului.
bunt erleuchtet chinas jpg
Țara unde se aud 302 limbi! Aici e și cea mai vorbită limbă din lume
Numărul de limbi vorbite, în China, este estimat a fi în jur de 300. Cea mai utilizată este limba mandarin, care este cea mai vorbită limbă nativă din lume. Populația chineză este de aproximativ 1,4 miliarde locuitori.
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (6) jpg
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
Pentru cei care au înțeles pericolul PSD și pericolul blatului PSD-AUR opțiunea nu poate fi decât una singură: Nicolae Ciucă. A vota pentru o persoană nepregătită, în condiții de război în ascensiune la graniță, sau pentru a evita ascensiunea unui extremist nu este o soluție.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, interviu pentru o publicație austriacă: „Forțele extremiste trebuie izolate”
Într-un interviu pentru o publicație din Austria, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre sprijinul continuu pentru Ucraina, izolarea extremiștilor și importanța unei coaliții stabile în fața crizelor economice și de securitate.
Vânt puternic FOTO Shutterstock
Cod roşu de vânt în judeţul Sibiu. Meteorologii au emis Cod portocaliu de viscol în judeţele Neamţ şi Vrancea
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare nowcasting Cod roşu de vânt puternic, valabilă în localităţi din judeţul Sibiu, în următoarele ore.