Cînd mistreţii devin blînzi

Anatol MORARU
Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Despre unire, cu dragoste jpeg

Turul al doilea al scrutinului prezidențial din Republica Moldova s-a desfășurat pe 13 noiembrie curent. Învingător a fost candidatul socialist Igor Dodon, care a acumulat 52,11% din voturile „liber“ exprimate, pe cînd Maia Sandu, reprezentatul forțelor de dreapta, doar 47, 89%.

Nu vreau să iau pîinea cu unt și caviar din farfuria plutonului de experți și analiști politici care dezbat, iată, de atîtea zile și nopți (în reluare), cauzele și circumstanțele victoriei aspirantului pro-rus și ale înfrîngerii candidatului pro-european. Pot afirma, din poziția de cetățean treaz, că, per ansamblu, campania electorală a fost una murdară, deosebit de toxică, că s-a fraudat simțitor prin inversări de voturi, aducerea transnistrenilor în mod organizat la circumscripțiile electorale de pe malul drept și remunerarea acestora pentru efort electoral, suspectul vot masiv în Găgăuzia (98,80%) și în Taraclia (raion populat de etnici bulgari – 96%) pentru Dodon, implicarea necreștinească a Bisericii de partea candidatului socialist, partizanatul obraznic al instituțiilor media care aparțin lui Plahotniuc și Dodon, imposibilitatea diasporei de a vota numeric etc., probe suficiente pentru ca scrutinul să fie invalidat. Asta, firește, într-un stat normal, dar cum Republica Moldova este o formațiune statală incertă de tot, iar stăpînul ei se numește Vladimir Plahotniuc, am convingerea că scenariul s-a jucat pînă la ultimul semn de exclamare și avem un președinte nou-nouț – Igor Nicolaevici Dodon, cum îl dezmiardă Putin.

Cu toate că nu sînt un personaj care vizitează dezinvolt birourile oficiale de la Chișinău sau cancelariile din Occident și nici fan al conspiratologiei nu mă consider, totuși, în calitate de pacient al acestui stat în derivă, pot afirma cu certitudine că regizorul acestui urît mirositor spectacol electoral este maestrul de ceremonii Vlad Plahotniuc. Regret că această înzestrare a răului – ce-i drept, redingota lui Mefistofel îi este, deocamdată, cam strîmtă – nu a ales să cheltuiască energiile pentru a face bine acestui trist norod. Cel puțin, dacă acest oligarh va decide, așa, într-o zi, să plece în lume (scenariu bun acum doar pentru un fantasy), el își va găsi, cred, un job extraordinar de bine plătit la Hollywood.

Despre altceva însă vreau să spun acum: despre deruta, inepțiile, confuziile, îmblînzirea retoricii și atitudinii președintelui validat. Intransigența sa față de Acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE s-a ruinat simțitor, Dodon declarînd că va opta (sic!) pentru relații bune cu partenerii europeni. Cine știe, poate i-a povestit cineva, între timp, că Republica Moldova e profund dependentă de finanțările internaționale sau a înțeles singur că schimbarea vectorului de dezvoltare nu intră în competența președintelui.

Continuă să afirme, dar deja cu jumătate de voce, că reorientarea spre Rusia (recent, a declarat că-i invidiază pe ruși pentru că au un asemenea președinte) este foarte importantă pentru viitorul Republicii Moldova, dar nu neagă că e nevoie și de relații normale, de un parteneriat durabil chiar și cu România. Într-un alt interviu, a declarat, cu franchețea ce-l caracterizează, că „nu are de gînd să se culce nici sub Occident, nici sub Est“. A mai declarat (vădit extaziat, Dodon a înțeles că datoria sa este să iasă zilnic la rampă) că Republica Moldova se poate integra în UE fără Transnistria și Găgăuzia, că va înlocui în școli disciplina Istoria Românilor cu Istoria Moldovei, că va lupta pe viață și pe moarte cu unioniștii (separatismul transnistrenilor nu-l deranjează defel!), că-l va demite pe ministrul Apărării Anatol Șalaru pentru că acesta colaborează cu NATO și multe alte lucruri.

S-a arătat iritat de protestele tinerilor din prima și a doua zi de după alegeri și chiar și-a amenințat oponenții „să nu se joace cu focul“ ori, atunci, își va scoate și el partizanii în stradă. Dar a urmat și un îndemn la colaborare adresat Maiei Sandu. Din păcate, confuzia din capul lui Dodon aglutinează instabilitatea din Republica Moldova, care începe să devină, și prin eforturile sale, un teritoriu pe care Rusia îl dispută tot mai putinește.

Acest comportament denotă, freudian vorbind, că Igor Nicolaevici Dodon este conștient de fraudarea alegerilor și cunoaște și dimensiunile acesteia, altfel de ce s-ar precipita? Nu în zadar, Vlad Bătrîncea, unul dintre capetele vorbitoare ale socialiștilor, cel care a rupt în două la o ședință a Parlamentului harta României Mari, neavînd ce riposta la probele care demonstrează fraudarea, a ținut să sublinieze că și argumentele Partidului Socialiștilor, care demonstrau nelegitimitatea rezultatelor scrutinului parlamentar din 2014, au fost la fel ignorate de către instituțiile abilitate.

Mi se pare că, totodată, traversăm o perioadă cînd mistreții socialiști încep (sînt nevoiți) să devină blînzi. Nu se știe însă pentru cît timp. Ceea ce ne poate bucura, pînă la urmă, în toată această hărmălaie politică, este rezultatul obținut de Maia Sandu. Cînd Plahotniuc & Dodon au folosit toate resursele administrative, CEC-ul, instituțiile media, Biserica, Transnistria, Găgăuzia etc. și au acumulat doar 52% din voturi, apoi nu este încă totul pierdut.

Vom trăi și vom vota. 

Anatol Moraru este profesor de literatură română şi universală la Universitatea din Bălţi şi scriitor. Cea mai recentă carte publicată este volumul de proză scurtă Confidenţa unui loser, Editura Casa de Pariuri Literare, 2013.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit
Un stomatolog, fost concurent al sezonului 8 Chefi la cuțite, a murit la numai 39 de ani. Clinica unde el a lucrat ca stomatolog, precum și apropiații au făcut anunțul trist. Tânărul a murit subit acasă.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.