Chipuri ale corupţiei în şcoala românească

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

O învăţătoare de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti a fost filmată, fără ştirea ei, pe cînd cerea bani părinţilor pentru cadouri. Bani foarte mulţi. Comentariile în jurul acestui caz au pendulat între resemnare – „Ştim, asta se întîmplă din vremea comunismului, dascălii primesc cadouri şi fonduri suplimentare, este un fenomen, nu un caz izolat“, şi indignare – naivă, în cel mai bun caz, ipocrită, în cel mai rău: „Cum e posibil aşa ceva în şcoala românească?!“

La prima vedere, întîmplarea pare a avea atributele obişnuite, sordide, ale oricăror servicii plătite (prost) din banii statului: şpagă, cadouri, solicitări ilegale etc. În fapt, însă, cazul mi se pare că descrie perfect, în termeni clari, un fenomen mult mai grav, mai găunos decît cel al „micilor atenţii“ sau al „recunoştinţei interesate“: pe cel al corupţiei. Al corupţiei maligne, care a cuprins societatea românească, pînă în straturile ei cele mai profunde şi mai inocente. Am cîteva bune motive să cred că răul s-a malignizat. Iată cîteva dintre ele:

1. Şantajul. Învăţătoarea a solicitat bani, ameninţîndu-i pe părinţi, mai mult sau mai puţin voalat, că dacă vor să îşi păstreze locul în şcoală, trebuie să dea bani sau cadouri consistente. (Soţul învăţătoarei a insistat că un loc la o şcoală „de fiţe“ nu se obţine chiar aşa, cu una, cu două. Mă întreb ce înseamnă şcoală de stat „de“ fiţe? Au altă programă, mai bine construită? Au alţi profesori, mai bine instruiţi? Au grupuri sanitare mai curate sau laboratoare mai perfomante?)

2. Legitimarea corupţiei. Încercarea, gîngavă şi incultă, de altfel, de a „normaliza“ un act profund imoral şi ilegal: de la a oferi cadouri ca gest de recunoştinţă pentru activitatea depusă de dascăl, la impunerea unei taxe pentru cadouri, taxe care nu au legătură nici cu posibilităţile materiale ale părinţilor, nici cu recunoştinţa faţă de profesori, ci doar cu afaceri private, e cale lungă, profund ilegitimă. Citez din discursul învăţătoarei: „Eu v-am întrebat: v-aţi organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere.“ (E adevărat, mici atenţii, cadouri, bani, pile existau şi pe vremea comunismului. Dar procesul de oferit – primit era cumva ţinut sub obroc. Participanţii aveau conştiinţa comiterii a ceva măcar imoral, dacă nu ilegal, şi se comportau ca atare: mai cu jenă, mai cu grijă la potenţiali martori, mai cu teamă.)

3. Limbajul suburban. Felul absolut jignitor în care li se adresează învăţătoarea părinţilor: „Astea-s cadourile voastre? Atît? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atît vă reprezintă? Voi nu sînteţi cartofi, nu sînteţi oi să vă învăţ. La Şcoala 11, ei dau cîte 100 de euro de Crăciun. (…) Nici cînd aveam clasă de ţigani nu aveam aşa cadouri.“ Din declaraţiile unui părinte la un post de televiziune au ieşit la iveală şi alte epitete cu care părinţii au fost „împovăraţi“: cretini, nesimţiţi etc.

Ştiu bine că nu este un caz nici pe de-parte unic. Şi că el se petrece nu numai într-o şcoală centrală din Bucureşti, ci şi în cele de la periferie sau din provincie, în licee, în facultăţi şi în inspectorate. Am stat de vorbă cu nenumăraţi părinţi încovoiaţi de pretenţiile dascălilor, cu tineri absolvenţi, cocoşaţi de marile atenţii pe care trebuie să le acorde pentru un amărît de post de suplinitor, cu dascăli merituoşi care nici nu visau să intre în cancelariile universităţilor, fără să dea şpagă consistentă.

Pe de altă parte, cunosc destui dascăli profesionişti. Extrem de buni. Impecabili din punct de vedere moral, pedagogic. Din păcate, vocea lor nu se aude niciodată. Mă gîndesc că ei ar trebui să fie primii indignaţi, primii supăraţi pe corupţia din învăţămînt. Ei ar trebui să fie primii sătui de faptul că învăţămîntul românesc ar fi socotit cel mai răsunător eşec al tranziţiei postdecembriste.

Maria Iordănescu este psiholog.

ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.

Parteneri

carmen constantin romanca austria foto arhiva personala jpeg
Româncă, despre sistemul de educație din Austria: „Profesorii n-au interesul ca tu să termini liceul”
Carmen Constantin, o jurnalistă din Piteşti stabilită de șapte ani cu familia în oraşul austriac Linz, are doi copii și a vorbit pentru „Adevărul” despre regulile stricte din sistemul de educație din Austria, total diferite față de România.
casa anglia istock jpg
Motivul incredibil pentru care o familie de români din Anglia a trebuit să își evacueze casa. Proprietarului nu i-a venit să creadă
Un caz complicat a avut loc în Anglia, iar o familie de români a fost nevoită să evacueze locuința în care trăiau. În cele din urmă, situația a ajuns în fața instanței, iar locatarii sunt nevoiți să își găsească o altă casă.
elefant foto shutterstock
Transformarea excrementelor de animale în descendenți, proiectul care ar putea salva speciile pe cale de dispariție
Excrementele animalelor ar putea fi pot fi folosite pentru salvarea speciilor pe cale de dispariție, cred cercetătorii. Posibilitatea este explorată pornind de la faptul că unele celule sunt încă vii în bălegar.
Românii cu salarii mici sunt nevoiti sa isi calculeze banii  Foto Freepik com jpg
Cum se descurcă mulți români cu salarii minime: „Toată viața am învârtit datorii și am albit la 30 de ani”
Salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie 2025, însă pentru numeroși români nivelul acestuia continuă să fie prea mic pentru a le satisface nevoile esențiale ale vieții. Unii dintre ei au povestit cum trăiesc cu el.
tori spelling
Faimoasa actriță care a dezvăluit că nu bea apă niciodată: „Cum de mai trăiesc, nimeni nu știe”
Cu toate că apa este esențială pentru sănătatea noastră, se pare că o celebră actriță, cunoscută pentru rolul său din „Beverly Hills. 90210”, a mărturisit că nu suportă apa și o evită complet. Este vorba despre Tori Spelling, care a precizat că aceasta îi provoacă greață imediat ce o bea. În plus, î
Declaraţie de impozit
Până la ce dată mai poți beneficia de reducerea de 10% la plata impozitului pe casă în 2025
Statul a reglementat de mai mulți ani posibilitatea de a plăti taxele și impozitele cu o reducere de 10%, dacă plata se face integral până la o anumită dată.
Sedință de guvern Kelemen Hunor 12 iunie 2023 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor: „Ca să existe în continuare această coaliţie, trebuie să câştige Crin Antonescu. Trebuie să fim conştienţi”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor consideră că actuala coaliţie poate merge mai departe numai în situaţia în care candidatul Alianţei România Înainte, Crin Antonescu, va câştiga alegerile.
bank
Topul băncilor din Europa care plătesc cei mai mulți angajați cu peste 1 milion de euro
Boom-ul băncilor de investiții a dus la creşterea numărului de salariaţi foarte bine plătiţi la unele bănci europene, ceea ce creează un contrast puternic cu băncile care se bazează mai puţin pe operaţiunile de investment banking.
Traian Vuia
18 martie: 119 ani de la momentul în care Traian Vuia a realizat primul zbor din lume cu „Liliacul”
La data de 18 martie 1937 s-a născut celebrul compozitor și pianist Horia Moculescu. În aceeași zi, dar în 1957, venea pe lume fizicianul și filozoful Horia-Roman Patapievici.