Ceva fin

Publicat în Dilema Veche nr. 397 din 22-28 septembrie 2011
Democraţia cititului jpeg

(a nu se citi dacă vreţi să vedeţi ultimul film al lui Woody Allen) 

N-am de gînd să-mi dau cu părerea despre film. Sînt alţii, mult mai pregătiţi şi mult mai în temă, care au făcut-o. Aş vrea însă să împărtăşesc cu dumneavoastră cîteva observaţii despre public. A fost într-atît de savuros că mi-am depăşit lejer enervarea şi senzaţia acută că am pierdut timpul cu un Woody Allen obosit. Totul a început cu foiala de dinaintea proiecţiei. Se petrecea la Studio, biletele erau fără locuri. Te aşezai unde-ţi poftea inima. 8 seara, zi lucrătoare, dar filmul nou şi numele micului nevrozat newyorkez au umplut sala. Lume mai degrabă tînără, hip. Un băiat cu pantaloni mulaţi, verzi, cu o sacoşă de pînzică pe care scria MoMA sau Tate a ridicat un rînd întreg de două ori în picioare pînă să găsească cel mai bun unghi de privit. Ar fi vrut să se mai ridice şi a treia oară, dar un şir de priviri ucigaş-civilizate l-a ţintuit, în cele din urmă, locului. Două fete sprinţare şi-au lăsat eşarfele pe două scaune şi apoi au dispărut iremediabil. Au apărut la final rîzînd din toată inima să-şi recupereze cîrpiţele. Găsiseră locuri mai bune. Scaunele ocupate de eşarfe şi rămase goale au fost jinduite de mulţi.

Filmul se urneşte uşurel, lumea din sală, trecută prin Paris, mai oftează răstimp atunci cînd i se pare că recunoaşte cîte o stradă. Nu reţin dacă în imagini a apărut şi Les deux magots, căci, vă jur, toată sala ar fi oftat probabil în cor şi din rărunchi. În fine, personajul principal (un Owen Wilson corect) păşeşte la miezul nopţii – o Cenuşăreasă literată urbană – în bucla spectaculoasă de timp, populată de crema artistică de la o mie opt sute şi ceva. Ne prindem pe rînd, noi – spectatorii – şi personajul, că Scott Fitzgerald şi nevastă-sa sînt vii. Iar de aici pornesc hohotele de recunoaştere. Gertrude Stein. Haha. Aflăm împreună că Adriana (frumoasa Marion Cotillard) e amanta lui Picasso. Iacătă-l mai încolo. Rîsete. En passant, Adriana pomeneşte că l-a iubit şi pe Braque. Rîsete în sală mai abitir. În momentul în care în acţiune apare şi Dalí (năsosul simpatic, Adrien Brody), sala deja horcăie. E atît de reconfortant să recunoşti chestii! Cît de bună e o carte care te reconfirmă interior! Cît de familiar, filmul! Două secvenţe mai încolo, o pauză în reacţia publicului. Un mititel cocîrjat, negricios şi bărbos la o masă. Auzeam frămîntarea interioară din public. „Zi, îmi stă pe limbă.“ Negriciosul se recomandă: Lautrec. Hăuleală în sală. Apare scurt Man Ray. La ăsta nu rîde nimeni. În fine. Filmul s-a dus din – iertat fie-mi englezismul – name dropping în name dropping, din clişeu în clişeu, şi toată lumea a fost fericită că a călcat pe terenuri cunoscute. Fără unghiuri întunecate, fără referinţe obscure, ne-am simţit cu toţii bine ca într-o supă călduţă. 

Sigur că e de preferat un asemenea public celor care vorbesc la telefon în timpul filmului, celor care comentează tare şi inoportun orice, celor care-ţi varsă în cap varianta XXL a unui recipient cu floricele în unt. Oricum, p-ăştia, de regulă, nu-i prinzi la un Woody Allen. Însă, cu iertare să-mi fie, nici leşinurile artistice pentru nimic nu-s teribil de simpatice. Măcar o porţie de rîs sănătos ca reacţie la snobăreala asta pîcloasă ar fi de îngăduit. Admiraţia reconfortantă. Calificativul „adorabil“. Ţopăiala intelectuală. Privirile complice. 

Un public mult mai simpatic a fost de văzut la unul dintre concertele în aer liber din faţa Ateneului. Am nimerit în mijlocul unor doamne în vîrstă cu mărgele. Ceva mai la dreapta, doi copii, elevi la o şcoală de muzică probabil, exersau pe tăcutelea şi pe furiş cu degetele în aer ce cînta artistul ăla pe scenă. Mai în spate, o grămadă de tineri în picioare s-au foşgăit scurt, apoi i-a prins muzica. Un tată cu fetiţa pe umeri s-a refugiat mai într-un colţ. Copila se amuza atît de sincer că începuse să dirijeze ce se cînta pe scenă.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.