Cei mai taxaţi dintre pămînteni – serial de legi absurde

Elena CALISTRU şi Cosmin POJORANU
Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Cei mai taxaţi dintre pămînteni – serial de legi absurde jpeg

Dacă şi dvs. aţi avut de plătit taxe şi v-aţi întrebat de ce nu pare că primim mare lucru în schimbul dărilor către stat, atunci să ştiţi că nu sînteţi singuri. Poate ar trebui înfiinţate nişte grupuri de terapie pentru contribuabilii serioşi, care-şi plătesc taxele la zi. Noi ne descătuşăm energia negativă acumulată după plata taxelor amintindu-ne de absurdul din legile fiscale. Oferim mai jos două exemple, unul recent, altul din epoca de aur.

Începem în ordine cronologică şi desenăm un arc absurd peste timp şi spaţiu. Ştiaţi că românii sînt şi azi în situaţia de a plăti apa de ploaie pe baza unei legi adoptate de Biroul Executiv al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare? Un schimb de adrese din 2012, fascinant în sine, între un parlamentar şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, arată că unii români plătesc şi în ziua de astăzi o taxă pe apă meteorică (denumirea oficială pentru apa de ploaie).

Astfel, şi în ziua de azi se mai aplică în unele părţi din ţară prevederi care au fost introduse prin Legea gospodăriei comunale din 1981. Potrivit acesteia, apa de ploaie se taxa unitar pe teritoriul Republicii Socialiste România, aplicîndu-se, pentru a determina cît are fiecare de plătit, un coeficient care se calcula în funcţie de suprafaţa totală a terenului deţinut, indiferent dacă terenul era în Dobrogea sau în Ardeal.

În 2002, la 21 de ani distanţă de la legea buclucaşă, vine şi al doilea episod din epopeea apei de ploaie, o trilogie de norme: Hotărîrea de Guvern 32/2002, Legea 634/2002 şi Hotărîrea de Guvern 1591/2002 au încercat să rezolve în dulcele stil clasic această problemă. Taxarea nu se mai făcea doar la suprafaţa clădirilor şi terenurilor, ci includea şi o me¬die multianuală de precipitaţii pe care o luau în calcul autorităţile. Asta a dus la o si¬tuaţie şi mai revoltătoare pentru mulţi cetăţeni, care au ajuns buni de plată pentru apa de ploaie, chiar şi în lunile secetoase.

În fine, legislaţia de la nivel naţional nu a rezolvat încă această situaţie, mai ales pentru că această taxă este una care se duce la nivel local, fiind plătită prin contractele încheiate de primării cu operatorii de servicii de apă şi canalizare. Astfel, dacă primării precum cele din Craiova, Rîmnicu Vîlcea sau Iaşi au renunţat prin legislaţia locală la taxa pe apa meteorică, nu acelaşi lucru se poate spune despre traseul preferat de Nenea Iancu: de la Ploieşti la Bucureşti, apa de ploaie încă se taxează. 

În tumultul politic al ultimelor zile, a rămas în umbră o întîmplare pe cît de absurdă, pe atît de normală în „Ţara Taxelor Răsare“. Guvernul a aprobat, printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, o modificare la Legea 227/2015. Dacă nu sînteţi un

al

fiţi pe pace, chiar nu prea aveaţi de unde cunoaşte Legea 227, din simplul motiv că în spatele acestui număr se ascunde legea privind noul Cod Fiscal. Absurdul e că el va intra în vigoare abia la 1 ianuarie 2016.

Da, Guvernul a modificat printr-o ordonanţă de urgenţă o lege care nici măcar nu este încă în vigoare. Dacă tot eşti pe val, de ce să te opreşti? Guvernul a mers chiar şi mai departe şi a mai amendat o dată noul Cod Fiscal neintrat în vigoare. Pentru că are deja o tradiţie de respectat, a făcut-o – cum altfel? – printr-o

ordonanţă de urgenţă (41/2015 din 30.09.2015). Fapt cu atît mai fascinant cu cît articolul 4 al acestei legi zice că „prezentul cod se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în

al României, Partea I“. Hm.

Poate ar trebui să le dăm de veste scenariştilor mexicani de telenovele, căci saga legislaţiei fiscale are potenţial de ecranizare, cu toate frecventele ei răsturnări de situaţie şi mai ales cu precipitarea acestora. Benjamin Franklin zicea o vorbă mult citată, pe care am tipărit-o pe un sticker marca „Bani Pierduţi“ (proiectul nostru de responsabilizare a cheltuielilor bugetare): „Pe lumea asta nimic nu este sigur, cu excepţia morţii şi a taxelor“. Transpartinic, guvernanţii noştri par a fi angrenaţi într-un efort de a-i demonstra stimabilului Franklin că nu avea dreptate. Cifrele nu mint, ba chiar explică de ce sărmanul contribuabil e confuz: Codul Fiscal vechi a avut timp ca, din 2013, cînd a fost aprobat, şi pînă astăzi, cînd încă mai este în vigoare, să fie modificat de peste o sută de ori.

Printre modificările de graţie din anul 2015 în materie de legislaţie care ne dă de plătit taxe şi impozite, premiul de popularitate nu îl cîştigă Codul Fiscal, ci Ordonanţa de Urgenţă 8/2015. E celebra ordonanţă care modifica o altă ordonanţă de urgenţă – OUG 28/1999 – privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Ordonanţa reglementa impozitarea bacşişului şi instituirea unui registru al banilor personali ai angajaţilor, fapt ce a creat o scurtă criză în obiceiurile de început de sezon estival al internauţilor. Tradiţionalele poze din lanurile de rapiţă au fost înlocuite de poze cu bonuri fiscale, într-un concurs pe viaţă şi pe moarte despre cine are cea mai mică sumă înscrisă pe micuţa bucată de hîrtie. Ordonanţa s-a publicat pe 28 aprilie şi a intrat în vigoare pe 8 mai. După doar o săptămînă, pe 15 mai, guvernanţii au anunţat că nu mai impozitează bacşişul, trăgînd concluzia că este un demers imposibil de aplicat.

Eh, dar povestea noastră nu se termină aici. Ordonanţa cu pricina ajunge în Parlament, fapt normal şi pe care îl dorim cît mai multor proiecte de legi. Pe 27 mai, Senatul apucă deja să elimine reglementarea bacşişului din Ordonanţa buclucaşă, însă la o zi distanţă, pe 28 mai, se publică în

Hotărîrea de Guvern 367/2015 privind modificarea normelor de aplicare ale Codului Fiscal. Această hotărîre, care urma să intre în vigoare pe 1 iunie, prevede… impozitarea bacşişului. Finalul fericit apare abia pe 6 iulie, cînd se publică în

Legea 186/2015, care elimină, în sfîrşit, impozitarea bacşişului.

Funky Citizens construieşte o punte între instituţiile mari şi neprietenoase şi cetăţenii interesaţi de treburile statului. Se ocupă mai ales de bugete publice, administraţie şi justiţie, cu accent pe anticorupţie. Elena Calistru e preşedintele asociaţiei, iar Cosmin Pojoranu e omul de comunicare. Cîteva proiecte Funky Citizens: www.banipierduti.ro, www.factual.ro şi www.maricorupti.ro. Mai multe pe www.funky.ong.

Foto: wikimedia commons

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.