Cebiche, peşte pentru poliţist
Ted Wood, născut Edward John Wood, părăseşte după al Doilea Război Mondial Royal Air Force-ul britanic, pentru a emigra în Canada. Stabilit în Toronto, lucrează ca poliţist şi copywriter, iar în timpul liber scrie proză scurtă şi romane poliţiste. În 1984 cîştigă Scribner’s Crime Novel Award pentru romanul Dead in the Water.
LockeStep (1987) este unul dintre cele trei titluri pe care Wood le semnează cu pseudonimul Jack Barnao. Agentul canadian John Locke, eroul romanului, îl escortează pe Greg Amadeo, un traficant mexican de droguri dispus să depună mărturie, prin oraşul-port Zihuatanejo, în statul Guerrero. Între două serii de împuşcături, Locke se refugiază într-o bodegă şi îşi comandă un cebiche: „Cebiche era excelent. E o mîncare foarte simplă: peşte crud, marinat în zeamă de lămîie, cu puţin coriandru verde şi ceapă tocată. L-am savurat nestingherit, pînă în momentul în care am ridicat privirea şi l-am zărit pe El Grande proptit în uşă...“
Cumpăraţi două fileuri de merluciu sau doradă, de 400 gr fiecare. Dezosaţi-le cu grijă, cu o pensetă. Tăiaţi carnea în cubuleţe şi puneţi-o într-o salatieră. Turnaţi deasupra zeama de la patru lămîi verzi şi lăsaţi la marinat o oră, la frigider. Sucul acid de lămîie va „găti“, practic, peştele. Tocaţi cît mai fin două cepe roşii şi două cepe albe. Decojiţi două roşii, îndepărtaţi sîmburii şi tăiaţi-le în cuburi mici. Amestecaţi ceapa şi roşiile cu peştele, adăugaţi sare, piper şi un vîrf de boia iute. Se serveşte în farfurii răcite pe gheaţă, cu frunze de coriandru proaspăt tocate şi cu un strop de ulei de măsline.
De origine peruană, cebiche e răspîndit în toată America Latină şi mai ales în statul mexican Guerrero.