Ce s-a întîmplat?

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
Oborul – os cu os jpeg

Joi m-a sunat Romtelecom-ul. Aşa cum cu o săptămînă înainte m-a sunat Vodafone-ul. Aceeaşi întrebare desprinsă dintr-un scenariu al spaimei între doi amorezi. Aveţi de plătit, termenul scadent este... şi întrebarea stranie: „Ce s-a întîmplat de nu aţi plătit?“ Adevărul este că nu-mi pasă de plata Romtelecom-ului şi a nimic din ceea ce înseamnă utilitate. O folosesc şi, cînd mă asasinează cu texte metafizice, uit de raţiune. Nu este vorba de a nu plăti, nu sînt dintre anarhişti şi ştiu că lumea aceasta nu mi se cuvine doar pentru că m-am născut. De fapt, ceea ce m-a supărat este faptul că operatorul nu ascultă ce-i spui. Sună de pe numere diferite în fiecare lună, de data asta de pe nişte numere care de provincie îmi păreau. Nişte ţărani – mi-am spus – şi am deschis aparatul. Vocea mi-a repetat melodia, eu am răspuns dintr-un suflu. Plătesc luni şi nu am păţit nimic cu banii. Eh, nu! Te torturează operatorul cu metoda lui. Deci! Ai răspuns, bun, dar de ce luni? De ce nu luni? Nu se poate mai repede? Nu, luni! Îmi făcusem un calcul că pînă atunci nu ies din casă. Şi urmează surpriza, la care răspunsesem, pe care o urăsc. Ce s-a întîmplat de nu aţi efectuat plata? Abisal! Ce mi s-o fi întîmplat? Răspunsesem la întrebare, dar mai trebuia o dată, fiindcă pur şi simplu nu era relevant răspunsul. Am tăcut. Operatorul reia întrebarea. Şi răspund nimic. Ce detalii să împărtăşesc acestui robot? Aşteaptă el adevărul? De ce trebuie să-i spun adevărul? Ce sens are adevărul? Nu-i spun adevărul? Acest robot mă obligă să mint. Da, să mint! Cum clasifică el un răspuns precum: am uitat, firma ta nu este cel mai important lucru de pe lume, mai mult, în ultimii doi ani nu mă uit la televizor, nu folosesc telefonul fix, mobilul rar, deci trei sferturi din serviciile pe care le folosesc îmi sînt inutile. Ce s-a întîmplat? A dat boala în apropiaţii mei, banii s-au dus pe medicamente, viaţa este un fir de aţă. Ce s-a întîmplat? Nimic, nimic, sau am băut banii, i-am spart azi-noapte la adevăraţii Arnoteni pînă-n dimineaţă cu nişte Crai. Ce s-a întîmplat? Sînt şomer de trei ani, nu vrei să mă angajezi? Ce s-a întîmplat? Sentimentul acesta de femeie frustrată, de gagică abandonată, de bărbat tembel care anunţă că se sinucide în fiecare zi, de băieţel înfricoşat de propriul viitor. Ce s-a întîmplat? Chiar aşa, de fapt, ce s-a întîmplat cînd am auzit, repetat, ce s-a întîmplat? S-a întîmplat că mi-am dat seama că nu mă ascultă nimeni. Întrebarea este angoasă, venită de la firme care, sanchi, ar trebui să fie măcar deschise, nu prietenoase. Cînd realizezi că nu te ascultă nimeni, că operatorul vorbeşte fără să te audă, cînd realizezi că trebuie, pentru încă două secunde, live în life-ul tău, să minţi. Să minţi ca să scapi! Să minţi! Starea cea mai pură de minciună.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.