Ce-o să fii cînd te faci mare

Publicat în Dilema Veche nr. 594 din 2-8 iulie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

Cînd eram mică, mică de vreo 4, 5, 6 ani, voiam să mă fac veterinar. Veterinar, clar. Aş fi luat temperatura unor pisici drăgălaşe şi unor iepuraşi pufoşi punîndu-le termometrul la subsuoară, aş fi auscultat cu stetoscopul căţelandri frumoşi ca pluşurile chinezeşti, prin cabinet ar fi ciripit sticleţi, canari şi grauri cu aripile vindecate. Ar fi fost acolo o lărmuială ca-n fermele din desenele animate, iar eu aş fi avut în continuare breton. Dacă cineva îmi spunea că a fi veterinar înseamnă şi să bagi mîna pînă la umăr în curul unei vaci, lumea mea s-ar fi împrăştiat ţăndări şi m-aş fi şocat probabil definitiv. 

Nu ştiu cînd şi cum a dispărut ideea asta cu veterinara. Căci, după aia, ţin minte că au urmat altele asupra cărora n-am insistat cine ştie ce – medic de oameni, cioban (dacă doriţi o explicaţie, am iubit dintotdeauna animalele şi mă atrăgea orice avea legătură cu ele şi era un cioban de oi pe la bunică-mea la ţară şi mă fascina independenţa omului sau ce percepeam eu a fi independenţă pe vremea aia şi avea şi un măgăruş, ceea ce era divin în ochii mei la vremea aia), mecanic auto, dar, mai presus de toate, am vrut să mă fac vînzătoare la pîine. 

Aveam o vînzătoare de pîine în cartier, pe vremea lui Ceauşescu, o femeie pe care n-am uitat-o, uite, nici acum. Lasă că mă uitam la ea ca la o sfîntă; o adoram şi o invidiam deopotrivă. Mi se părea stăpîna universurilor în felul în care împărţea ea pîinile cele cu trei crestături şi franzelele alea albe, lungi şi subţiri (am uitat cum se numeau) şi chiflele simple şi pe cele împletite de la mîncam cu ochii şi mai apoi le mîncam de-a binelea pe drum, pînă acasă. Ioana o chema, parcă, şi se cunoştea cu familia prietenei mele de la bloc de pe vremea aceea. Era atotputernică Ioana. Le ţinea oamenilor iaurt şi lapte, dar şi pîine – pe vremea aia în Bucureşti era la liber, nu pe cartelă, ca în restul ţării. (Scriind toate astea, mă simt acum extrem de obosită şi veche.) Avea cheile bunăstării în buzunarele halatului cu care era îmbrăcată. Stătea pe un corn al abundenţei făcut din corn de pîine, cum vindea ea acolo, şi strălucea toată prin vitrina magazinului. Sigur că Ioana era o zeiţă, pentru că din figura ei legendară am alunecat eu uşor-uşor spre visele din liceu. 

În liceu (filologie-istorie, 90% fete cu plete), mă gîndeam: pfuaaai, o să fiu cea mai tare scriitoare din lume. O s-o frec prin mansarde şi o să dau clasă la suprarealiştii sud-americani cu care-mi duceam pe vremea aia zilele şi nopţile. Ce Macondo, băi Márqueze, ce ploi cu fluturi/flori galbene şi moşi puturoşi în lanţuri, dă-o-ncolo de treabă, că putem şi noi să scriem profund. Şi mai dă-i cu Eliade, dă-i cu Eugen Ionescu şi Ciorani şi alţi parizieni, că eram toate snoabe şi tute ca iepele, unde se adăpa una, sorbeau toate. Aveam de toate în cap: Hortensii Papadat-Bengescu, Faulkneri şi Hemingway, Jane Austen şi Susan Sontag la pachet, poetesa aia care s-a băgat cu capul în cuptor şi a dat drumul la gaz, cum îi zice… Sylvia Plath, cîte şi mai cîte. Paralel cu chestia asta scriitoricească mă bătea gîndul să mă fac profesoară. Mă uitam la ale noastre de la liceu şi păreau la fel de atotputernice şi împlinite. La vremea aia, acum nu mai ştiu. Actriţă am vrut să mă mai fac, dar eram prea emotivă, stăteam cu o gheară de fier în gît toată ziua, fără de motive. Actoria îmi lipsea. 

Pînă la urmă am ajuns să am treabă cumva tot cu vorbele. Dar visul de a fi altceva tot n-a dispărut. Dacă m-ar întreba acum cineva ce vreau să fiu cînd mă fac mare, i-aş zice că aş vrea să cînt la trianglu într-o orchestră măreaţă. Aş fi parte dintr-o performanţă de un tragism şi dramatism uluitor în vreo simfonie germană sau austriacă, dar aş participa relaxat la toată reprezentaţia. Diiing! – acolo unde trebuie şi te aşezi la loc, în fundul orchestrei, pentru încă jumate de oră. În acelaşi timp creezi frumuseţe cu restul colegilor, dar te gîndeşti la ale tale. Genial. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

image png
Cum stăm cu timpul
Tehnica Pomodoro am eliminat-o rapid, pentru mine este suficient de stresantă alarma de dimineață încît să mai pot tolera alte întreruperi sonore de-a lungul zilei.
image png
Ritualuri (pre)școlare
Cu atît mai mult dacă știai că, după întreaga poveste, urma, mai de fiecare dată, mersul la cofetărie.
image png
Aproape toamnă
Mi-a părut rău cînd am plecat, aș mai fi stat acolo o săptămînă.
image png
Complicitatea aparențelor
Fiule, tu ai făcut tot ce ai putut în viață, meriți și tu Paradisul. Îți ofer toiagul de lemn”.
image png
Plînsul și mîngîierea
Astfel, Dumnezeu venea El însuși să tămăduiască durerile și să asume suferința.
image png
De ce identitatea creștină îi enervează pe unii europeni de azi
Lumea identităților moi, însă, nu e deloc fericită, după cum se vede.
1016 21 Lorin jpg
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Noi am inventat covridog-ul!“
image png
Stai un pic mai departe
Treci de 40 de ani și abia atunci începi să te întrebi ce îți place cu adevărat.
image png
Imagini blurate din clasa întîi
„Revolta” se manifesta, de fapt, doar în jurul cozii.
image png
Obor exotic
Un spațiu multiculti, cum se zice acum. Nu știu dacă e bine, dacă e rău.
image png
Educația ne unește. În probleme
Deși nici Franța nu duce lipsă de probleme vechi, noul an școlar în Hexagon a debutat cu una nouă.
image png
Clerul și poporul
 lui Dumnezeu
Evident că această „politică a struțului“ întristează, alienează și generează frustrări deloc potrivite cu idealul nostru afirmat de comuniune și creativitate liberă.
p 20 Blaise Pascal WC jpg
Noblețea supunerii
Dar Pascal folosește totodată capacitatea rațiunii de a organiza cîmpul cercetării.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Cînd, în toiul nopții, îți cedează bateria de la chiuvetă, te simți Bacovia. Cînd vine ziua și intri în dansul social al reparațiilor – instalator, administrator, meșterul blocului –, îți dai seama că, de fapt, ai alunecat, precum Alice, într-o Țară a Minunilor. (S. G.)
image png
Dăm copiii afară din casă?
Am devenit adult și am pus traiul de una singură înainte de orice altceva.
image png
Școli, sfîrșituri, începuturi
Data de 15 septembrie (căci atunci începeau școlile pe vremea aceea, era bătut în cuie) avea, pentru mine, și o altă semnificație: era ziua mamei mele.
image png
De la butic la hipermaket
Ăla a rîs de el: „Toată lumea fură, important e să nu bați la ochi!”.
image png
Emoții populare, cîștiguri electorale
Cînd ancheta a fost încheiată, acuzele dovedindu-se false, jurnaliștii de la WELT au lansat o întrebare către fundație: ce se va întîmpla acum cu banii donați?
p 20 Edward Hopper, Office in a Small City jpg
Singurătăți urbane: Edward Hopper
Sub semnul ei, lucrurile se compun din fragmente și praguri, iar privirile, din neîntîlniri și stranietăți.
image png
Despre convertirea păcătosului
El [sufletul] nu mai poate gusta liniștit lucrurile care-l încîntau.
1014 21 urbe arhitect Andra Panait jpg
Împreună
Așezată sub egida sustenabilității, participării și incluziunii sociale, Bienala oferă tuturor arhitecților din România posibilitatea de a intra în legătură cu confrații lor.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
● E adevărat că o firmă chinezească își încurajează angajații să slăbească? Da. Kingtian Consulting le plătește angajaților 25 de euro pentru fiecare kilogram pierdut.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ultima zi din vara lui 2023
Povestea personală a fiecăruia reprezintă cea mai bună sursă de inspirație.

Adevarul.ro

image
Cazinoul din Constanța, aproape gata reabilitat. Cum arată edificiul-simbol de la malul mării
Restaurarea Cazinoului din Constanța este tot mai aproape de finalizare, anunță primarul Vergil Chițac. Simbol al celui mai mare port al României, cazinoul s-a aflat ani de zile în stare avansată de degradare.
image
Experiența terifiantă a unei românce în Rusia. „Nu credeam că voi mai prinde a doua zi”
Maria, o tânără româncă, și-a amintit concediul petrecut la Soci, în Rusia, alături de prietenul ei, dar și spaima trasă acolo. Tânăra spune că nu ar mai vizita Rusia, cel puțin până atunci când armata rusă nu se va retrage din Ucraina, iar vinovații nu vor plăti pentru cele întâmplate
image
Banalul medicament care poate omorî copiii. Dr. Mihai Craiu: „Este cel mai toxic pentru ficat“
Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că uzualul Paracetamol poate fi periculos pentru copii. O doză prea mare poate produce moartea.

HIstoria.ro

image
Când sașii se întorc acasă, în Ţara Ovăzului
De 11 ani, în toiul verii, în satele săsești din Haferland, Ţara Ovăzului, se întâmplă ceva cu totul deosebit.
image
Operațiunea Citadela, aliații și spionii
Stabilită inițial pentru primăvara anului 1943, lansarea Operațiunii Citadela a fost amânată de mai multe ori, iar ofensiva a fost declanșată la începutul lunii iulie.
image
Constanţa Magoş. Prima răpire a unui membru al exilului românesc
În august 1952, spionajul comunist de la București punea în aplicare prima sa acțiune de răpire a unui membru al exilului românesc.