Ce mă miră, într-o după-amiază de iulie, după bacalaureat...

Publicat în Dilema Veche nr. 387 din 14 - 20 iulie 2011
Ce mă miră, într o după amiază de iulie, după bacalaureat    jpeg

„Mult mă mir, de Cantemir,
De Nichita, nici atîta...“ (Nichita Stănescu)  

Ar fi putut suna aşa: „După două decenii de reforme succesive şi niciodată terminate ale învăţămîntului românesc, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a atins, în sfîrşit, cote realiste, comparabile cu cele din ţări occidentale care au un sistem similar (Franţa, Germania etc.). Aceasta, deşi rezultatele elevilor români la testele PISA continuă să ne situeze pe poziţii ruşinoase. Mai este mult de făcut, dar...“ etc.

Sînt convinsă că nu aţi dat de o asemenea ştire nicăieri în gureşa noastră mass-media. În schimb, am asistat cu toţii – mă rog, unii s-au şi implicat, cu surle şi trîmbiţe – la un spectacol la fel de exemplar ca şi bacalaureatul însuşi; ca orice minune mediatică, şi acesta tinde, de-acum, să se stingă, că doar a trecut mai bine de o săptămînă de cînd ţine pagina gazetelor de toate culorile, mai ceva ca un divorţ de vedetă locală sau o gafă prezidenţială. Spectacolul are două acte, simultane şi la fel de sonore şi de violente: identificarea, demascarea şi invocarea urgentă a pedepsirii crunte a vinovaţilor (daţi la ziar cu numele, poza şi eventual propria foaie matricolă veche de bacalaureat), respectiv oferirea de soluţii salvatoare din partea experţilor. De la foşti miniştri la vedetele naţionale, fiecare ştie ce trebuie făcut pentru a îndrepta situaţia, a-i pedepsi pe vinovaţi (mai ales) şi a salva naţia de ruşinea aceasta pe care, desigur, bietul popor (şi bieţii elevi picaţi) nu o merită. La atîţia experţi în educaţie, e de mirare că un asemenea „dezastru“ s-a putut întîmpla; ştiu şi eu fabula copilului care se îneacă în copaie pentru că are prea multe moaşe, dar confirmarea ei nu e prilej de bucurie niciodată. Pe de altă parte, mi se pare admirabilă energia cu care, conştient sau nu, naţia şi creatorii opiniunilor sale au pus în mişcare reflexele defensive ale deculpabilizării: un mecanism care merge ca uns pe la noi, pe la picioarele plaiului... Pentru că identificarea obsesivă a unor vinovaţi „sus-puşi“, nominalizabili şi vizibili, numai buni de expus în piaţa publică, asta spune: vinovaţii sînt ei, nu noi, vinovaţi sînt ceilalţi, întotdeauna ceilalţi (un fost ministru arată cu degetul alt fost sau actual ministru, părinţii pe profesori, elevii pe inspectori, profesorii pe cei ce au făcut subiectele, corectorii pe supraveghetori, naţiunea pe Băsescu, Funeriu şi Boc...). Pedepsirea vinovaţilor îi va inocenta pe toţi cei care vor veghea la aplicarea ei.

Din nou, reflexele psihologice pe care ni le joacă şi presa, şi puterea, şi opoziţia, şi alţi „experţi“ dau de gol o anume imaturitate socială. Pe care experţii vor şti să o numească mai bine decît o intuiesc eu. „Problema bacalaureatului“ este, însă, doar o verigă dintr-un lanţ ce va fi greu de rupt: învăţămîntul superior românesc, crescut ca voinicii din poveste şi ca o formă fără fond a „europenizării“, a înmulţit universităţile şi, pe băncile lor, a înmulţit studenţii intraţi fără examen de admitere. „Ţării cît mai mulţi studenţi!“ este, de ani de zile, dictonul esenţial; cu variante precum „Studenţi oricum, numai diplomele să iasă!“, „Standardele universităţilor trebuie să devină confortabile studenţilor“, „Studentul este clientul şi beneficiarul serviciilor educaţionale ale universităţii“, strategia masificării învăţămîntului superior (implicit: şi a celui preuniversitar) s-a construit (cum altfel?) pe 1) generalizarea şi uniformizarea bacalaureatului; 2) inflaţia de note şi diplome la toate nivelele de studiu; 3) bugetarea universităţilor aproape exclusiv proporţional cu numărul de înmatriculaţi; 4) valorizarea instituţiilor şi a programelor care răspund bine acestei cereri de cantitate educaţională (liceele care au promovabilitate mare, universităţile cu mulţi studenţi, programele de studiu atractive la nivel de mase etc.). Profesorii au avut de ales între a se plia pe cerinţele unor asemenea politici ale sistemului (şi a fi recompensaţi pentru aceasta) sau nu (şi a suporta consecinţele, cele mai benigne fiind acelea de a fi „lăsaţi în pace cu cerinţele lor excesive cu tot“, ceea ce rimează cu a fi marginalizaţi, discret şi consecvent). Poate că un asemenea moment al adevărului va susţine regîndirea respectivelor politici; personal, mă îndoiesc că o asemenea reformă (ştiu, încă una!) ar mai fi posibilă.
 
Totuşi, nu la acest nivel mi-aş dori ca bacalaureatul 2011 să zguduie societatea românească (dacă va fi să o facă...). Pentru că ceea ce a dat în vileag acest examen nu este doar lipsa cunoştinţelor de specialitate la jumătate dintre elevii liceelor patriei; n-ar fi grav, cunoştinţele se pot recupera. Notele umflate se pot dezumfla. Clasele se pot repeta, ca şi examenele. Tentativele de fraudă, necesitatea şi efectele camerelor de luat vederi, mirarea elevilor că au avut de dat un examen „pe bune“, supărarea tuturor că „anul trecut i-au lăsat să copieze, iar pe noi acum nu!“, toate vorbesc despre o stare de dezorientare morală, o abdicare de la etica minimală a celor zece porunci, a întregii societăţi. Despre absenţa nu doar a celor „doisprezece ani de educaţie pe băncile şcolii“, ci şi a celor „şapte ani de-acasă“, care ar trebui să îi preceadă pe cei de şcoală. Aceştia 19 sînt mult mai greu de reconstituit decît orice cunoştinţe de specialitate, dacă nu au fost clădiţi la timp. Ca profesoară la universitate, în ultimele două decenii am avut de-a face, an de an, cu studenţii din anul I (ieşiţi, adică, de pe băncile bacalaureatului). Odată cu creşterea numărului lor, de la un an la altul, m-am văzut confruntată cu o creştere a situaţiilor de „blocaj pedagogic“ care îmi spuneau, oblic, ceea ce bacalaureatul acesta spune pe şleau naţiei întregi. Nu toţi studenţii pun astfel de probleme, dar problemele unora riscă să treacă în plan secund aspiraţia celorlalţi pentru un act educaţional de calitate. La ce mă refer? Studenţi încercînd să plagieze sau să fraudeze examene în pofida tuturor momentelor educative, a regulamentelor şi chiar a disciplinelor special create în care li s-a explicat să nu o facă; studenţi revoltaţi că, prinşi fiind, sînt chiar pedepsiţi, că regulamentele în vigoare se aplică. Studenţi (şi părinţii lor) gata să recurgă la avocaţi pentru a intimida un profesor, dar nu să înveţe pentru a trece la examenul cu profesorul respectiv. Studenţi care vin la consultaţii nu pentru a-şi lămuri problemele cursului, ci pentru a întreba profesorul „Ce vreţi să vă fac ca să mă treceţi?“, convinşi că se poate, increduli cînd întîmpină răspunsuri revoltate sau negative.

Studenţi care nu ştiu că pentru a citi o carte trebuie să îi întorci paginile (sic!), studenţi minţind infinit pentru a obţine înlesniri de la programul de studiu, studenţi căutînd să te facă din vorbe, deşi un semestru întreg le-ai explicat că nu e nici moral, nici profesionist să o încerce. Studenţi miraţi, la examen: „N-am crezut că o să mă întrebaţi pe bune!“. Studenţi isteţi: „N-am învăţat de prima dată, să văd dacă chiar ne cereţi materia!“. Studenţi perplecşi, în faţa întrebării mele la fel de perplexe („De ce nu ai citit nimic pentru examen?“), mirîndu-se cu o sinceritate năucitor de inocentă: „Da’ de ce să citesc? Nu se poate să ne-nţelegem?“.

Toţi aceştia au fost elevi, au luat un bacalaureat, au devenit studenţi, încearcă să treacă un examen de anul I. Făcînd cu sinceritate ceea ce au fost învăţaţi să facă. De cine? Înainte de a scrie o listă a vinovaţilor care au dus învăţămîntul românesc la dezastru, aş prefera să mai stăm puţin şi pe gînduri. La capătul unei zile normale de lucru, cînd să încep a scrie la acest articol, mi-am făcut nişte socoteli casnice: avusesem de plătit facturi, reparasem ceva în casă cu o firmă, făcusem piaţa etc. Din şase asemenea interacţiuni cu lumea, în patru cazuri era să fiu trasă pe sfoară, reparaţia mi se făcuse de mîntuială, informaţiile mi se dăduseră eronat, marfa nu mi se cîntărise bine... Oamenii aceia au, desigur, copii: care vor face în societate ceea ce au învăţat de la părinţi. Şi poate că le va merge şi aşa, suficient de bine pentru ca, ajungînd studenţii unui profesor ca mine, să se mire de ceea ce le cer „ca de minuni străine“.

Profesor? „...Parc-am murit de mult.“

Ioana Bot este profesoară de literatură română la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Cea mai recentă carte publicată: Sensuri ale perfecţiunii. Literatura cu formă fixă ca încercare asupra limitelor limbajului, 2006.
 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.