„Ce ie cuvantul lor si ii ma“

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

În viața oricărei familii din România există un moment dramatic, care declanșează stări conflictuale, lacrimi, negocieri, „luări de ostatici“, promisiuni deșarte, lungi dialoguri telefonice etc.: momentul temelor pentru acasă. Toată casa intră în vrie pentru sutele de probleme pe care copilul le are de rezolvat, pentru zecile de comentarii pe care le are de făcut, pentru scrierea a zeci de pagini cu litera b sau cu înmulțirea cu doi. Ce mai, un val apocaliptic se revarsă în după-amiezele familiilor din România.

Personal, cred că singurul rost al temelor pe lumea asta este acela de a stimula studiul pe cont propriu. Iar pentru asta, tema trebuie să fie una care să stîrnească interesul, să pună în mișcare experiența proprie a copilului și, nu în ultimul rînd, să aibă sens. Din păcate, în învățămîntul românesc se formează un cerc vicios care abuzează de timpul liber al copilului: programa școlară e plină ochi de informații inutile, materia e multă și incorect transmisă, profesorii nu au timp la școală să epuizeze tema de învățare, dau mult de lucru pentru acasă, copiii se plictisesc după şapte-opt ore de școală și atunci confecționează o temă în dorul lelii, care îl obligă pe profesor să reia discursul despre tema așa-zicînd ratată.

Am descoperit de curînd un site românesc care mi se pare o oglindă excepțională a felului în care copiii și adolescenții gestionează temele pentru acasă. Este un ­site „de întrajutorare“: rogi comunitatea ­site‑ului să îți livreze produsul finit, adică tema făcută, iar comunitatea te face „șef“, adică îți dă puncte sau coroane. Una peste alta, e un balamuc total: copiii ăștia nu au habar de limba română, nu au cele mai elementare noțiuni de gramatică sau de înțelegere a unui text, dar, cel mai important, habar nu au  ce vor de la ei profesorii, cu cerințele lor „obscure“. Citindu-i, îți vine să rîzi. Să plîngi. Să plîngi… Am să dau, cu titlu de exemplu, cîteva rugăminți ale elevilor, păstrînd desigur ortografia, topica și punctuația autorilor (în paranteze sînt comentariile mele):

„Rezumat: Ion Creanga Amintiri din copilarie, Cap1, Cap2,  Cap3,  Cap4, Ps: (sa fie de jumatate de pagina) Va rog mult!!!!!!!!!!!! Imi trebuie pentru maine.“ (Nimic mai simplu: în cap. 1, cap. 2, cap. 3, cap. 4, lui Nică nu îi plăcea la școală.)

„O compunere despre ce colectionez si unde up tin. Eu colectionez bani si de polimer si de fier, ii tin intro pusculita.“

„în romanul maitreyi de ce a venit allan in india, ce meserie avea, ce legatura avea cu narendra sen și ce credea despre india?“ (Mă tem că pentru ultima dintre întrebări ar avea nevoie să citească vreo şase-şapte tomuri scrise de Eliade. Sau, mă rog, „eliade“.)

„Va rooog, vreau si eu un monolog in fata oglinzii.“ (Cum nu cred să fie o ocupație obișnuită în rîndul persoanelor sănătoase la cap, l-aș întreba, cu îngrijorare, pe dascălul care a cerut asta de cîte ori i se întîmplă să vorbească cu oglinda și dacă aude voci.)

„Vă rog mult... de ce este necesar ca acțiunea executivului sa se bazeze pe cunoașterea legilor? dau coroana și 25 de puncte“ (Nu e necesar, toate guvernele de pînă acum îți vor confirma asta.)

„Descrieti unele actiuni ale oamenilor in timpul stihiilor. de ce se intimpla acest lucru.“

„Ma puteti ajula la logica sa scriu pe. o jumate de pagina raspunsul la întrebarea De ce sunt crestin? din punctul meu de vedere.“ (La întrebarea asta, mă tem că doar unul singur îți poate răspunde. Și acela are deja coroană. De spini.)

„Faceti-mi si mie un scurt text in care sa imi prezentati trasaturile fizice si morale! De 10-15 randuri! Trasaturi fizice: ochi albastri, parul blond, nas mic, gura mica, inalta, slaba. Trasaturi morale: fire intelegatoare, prietenoasa, suparacioasa, nerabdatoare, inteligenta, creative, harnica. P.S.: dau coroana doar pana la ora 19:10“ (Păi, iată textul: ești o fată drăguță, dar nu foarte creativă și nici harnică.)

„Va rog frumos sa imi scrie cineva rezumatul de la POPA TANDA de IOAN SLAVICI dar scris de voi nu dupa net“ (Cu alte cuvinte, să fie un „plagiat original“.)

„Ce ie cuvantul lor si ii ma.“ (Fără comentarii, nu am învățat limba chineză.)

„In ce conditie se pastreaza legumele si fructele in stare proasta?“ (Dacă ții cu tot dinadinsul, în condiții proaste.)

„Spune ti parerea Ce intelegi prin faptul ca gatul de sticla dorea sa si croiasca alt drum sa nu se piarda printre cei de seama lui.“

„Text Argumentativ 150-300 cuvinte cu tema «Modul in care scoala contribuie la orientarea profesionala a tinerilor» n-am nici o idee.“ (Nu te îngrijora, nu au avut idee nici miniștrii Educației de vreo 25 de ani încoace.)

„S-ă demostrati ca opera lantul slabicionilor e opera epica in proza in care se prezinta o intalnire din viata unuia sau mai multor personaje intr-un  spatiu restrans. M-a ajutati va rog?“

Aș avea de făcut o ultimă precizare: elevii citați mai sus fac parte din categoria bună, a celor care nu au înțeles nimic, dar vor să își facă tema. Ce-o fi în partea rea a „clasei“?

Maria Iordănescu este psiholog.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.