„Ce ie cuvantul lor si ii ma“

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

În viața oricărei familii din România există un moment dramatic, care declanșează stări conflictuale, lacrimi, negocieri, „luări de ostatici“, promisiuni deșarte, lungi dialoguri telefonice etc.: momentul temelor pentru acasă. Toată casa intră în vrie pentru sutele de probleme pe care copilul le are de rezolvat, pentru zecile de comentarii pe care le are de făcut, pentru scrierea a zeci de pagini cu litera b sau cu înmulțirea cu doi. Ce mai, un val apocaliptic se revarsă în după-amiezele familiilor din România.

Personal, cred că singurul rost al temelor pe lumea asta este acela de a stimula studiul pe cont propriu. Iar pentru asta, tema trebuie să fie una care să stîrnească interesul, să pună în mișcare experiența proprie a copilului și, nu în ultimul rînd, să aibă sens. Din păcate, în învățămîntul românesc se formează un cerc vicios care abuzează de timpul liber al copilului: programa școlară e plină ochi de informații inutile, materia e multă și incorect transmisă, profesorii nu au timp la școală să epuizeze tema de învățare, dau mult de lucru pentru acasă, copiii se plictisesc după şapte-opt ore de școală și atunci confecționează o temă în dorul lelii, care îl obligă pe profesor să reia discursul despre tema așa-zicînd ratată.

Am descoperit de curînd un site românesc care mi se pare o oglindă excepțională a felului în care copiii și adolescenții gestionează temele pentru acasă. Este un ­site „de întrajutorare“: rogi comunitatea ­site‑ului să îți livreze produsul finit, adică tema făcută, iar comunitatea te face „șef“, adică îți dă puncte sau coroane. Una peste alta, e un balamuc total: copiii ăștia nu au habar de limba română, nu au cele mai elementare noțiuni de gramatică sau de înțelegere a unui text, dar, cel mai important, habar nu au  ce vor de la ei profesorii, cu cerințele lor „obscure“. Citindu-i, îți vine să rîzi. Să plîngi. Să plîngi… Am să dau, cu titlu de exemplu, cîteva rugăminți ale elevilor, păstrînd desigur ortografia, topica și punctuația autorilor (în paranteze sînt comentariile mele):

„Rezumat: Ion Creanga Amintiri din copilarie, Cap1, Cap2,  Cap3,  Cap4, Ps: (sa fie de jumatate de pagina) Va rog mult!!!!!!!!!!!! Imi trebuie pentru maine.“ (Nimic mai simplu: în cap. 1, cap. 2, cap. 3, cap. 4, lui Nică nu îi plăcea la școală.)

„O compunere despre ce colectionez si unde up tin. Eu colectionez bani si de polimer si de fier, ii tin intro pusculita.“

„în romanul maitreyi de ce a venit allan in india, ce meserie avea, ce legatura avea cu narendra sen și ce credea despre india?“ (Mă tem că pentru ultima dintre întrebări ar avea nevoie să citească vreo şase-şapte tomuri scrise de Eliade. Sau, mă rog, „eliade“.)

„Va rooog, vreau si eu un monolog in fata oglinzii.“ (Cum nu cred să fie o ocupație obișnuită în rîndul persoanelor sănătoase la cap, l-aș întreba, cu îngrijorare, pe dascălul care a cerut asta de cîte ori i se întîmplă să vorbească cu oglinda și dacă aude voci.)

„Vă rog mult... de ce este necesar ca acțiunea executivului sa se bazeze pe cunoașterea legilor? dau coroana și 25 de puncte“ (Nu e necesar, toate guvernele de pînă acum îți vor confirma asta.)

„Descrieti unele actiuni ale oamenilor in timpul stihiilor. de ce se intimpla acest lucru.“

„Ma puteti ajula la logica sa scriu pe. o jumate de pagina raspunsul la întrebarea De ce sunt crestin? din punctul meu de vedere.“ (La întrebarea asta, mă tem că doar unul singur îți poate răspunde. Și acela are deja coroană. De spini.)

„Faceti-mi si mie un scurt text in care sa imi prezentati trasaturile fizice si morale! De 10-15 randuri! Trasaturi fizice: ochi albastri, parul blond, nas mic, gura mica, inalta, slaba. Trasaturi morale: fire intelegatoare, prietenoasa, suparacioasa, nerabdatoare, inteligenta, creative, harnica. P.S.: dau coroana doar pana la ora 19:10“ (Păi, iată textul: ești o fată drăguță, dar nu foarte creativă și nici harnică.)

„Va rog frumos sa imi scrie cineva rezumatul de la POPA TANDA de IOAN SLAVICI dar scris de voi nu dupa net“ (Cu alte cuvinte, să fie un „plagiat original“.)

„Ce ie cuvantul lor si ii ma.“ (Fără comentarii, nu am învățat limba chineză.)

„In ce conditie se pastreaza legumele si fructele in stare proasta?“ (Dacă ții cu tot dinadinsul, în condiții proaste.)

„Spune ti parerea Ce intelegi prin faptul ca gatul de sticla dorea sa si croiasca alt drum sa nu se piarda printre cei de seama lui.“

„Text Argumentativ 150-300 cuvinte cu tema «Modul in care scoala contribuie la orientarea profesionala a tinerilor» n-am nici o idee.“ (Nu te îngrijora, nu au avut idee nici miniștrii Educației de vreo 25 de ani încoace.)

„S-ă demostrati ca opera lantul slabicionilor e opera epica in proza in care se prezinta o intalnire din viata unuia sau mai multor personaje intr-un  spatiu restrans. M-a ajutati va rog?“

Aș avea de făcut o ultimă precizare: elevii citați mai sus fac parte din categoria bună, a celor care nu au înțeles nimic, dar vor să își facă tema. Ce-o fi în partea rea a „clasei“?

Maria Iordănescu este psiholog.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.