Ce au făcut europarlamentarii români

Publicat în Dilema Veche nr. 529 din 3-9 aprilie 2014
Ce au făcut europarlamentarii români jpeg

În curînd vom alege noii parlamentari europeni şi poate că, înainte de a vota, ar fi de folos să ştim ce au făcut deputaţii din legislatura care se încheie. Măcar lucrurile mai semnificative. Cei 33 de europarlamentari români de la Strasbourg au fost aleşi în iunie 2009 (unii au mai fost înlocuiţi, între timp, cu următorii de pe liste) şi sînt împărţiţi în primele trei grupuri politice ca importanţă: 14 la Partidul Popular European (PPE sau creştin-democraţii), 11 la Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (APSD), 5 la Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE). Alţi trei sînt neafiliaţi, dintre care Corneliu Vadim Tudor şi Dan Dumitru Zamfirescu provin de la Partidul România Mare iar Adrian Severin – de la PSD, partid din care a demisionat după scandalul de corupţie în care a fost implicat în 2011. Odată cu izbucnirea acelui scandal, ne amintim că Adrian Severin a fost exclus din APSD, dar a refuzat să-şi dea demisia din Parlamentul European, aşa cum au procedat ceilalţi doi europarlamentari, din Slovenia şi din Austria, implicaţi în aceeaşi poveste. Cei trei au căzut atunci în capcana întinsă de jurnaliştii de la Sunday Times, care, aflaţi sub acoperire, au cerut unui mare număr de europarlamentari să iniţieze şi să suţină amendamente în legislaţia europeană, contra unor importante sume de bani. Şi doar trei au acceptat. În prezent, Adrian Severin se află sub ancheta OLAF (Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă).

Dar, dincolo de cazul Severin, să trecem în revistă prestaţia unor deputaţi europeni a căror reputaţie a crescut în urma activităţii lor de la Strasbourg.

Monica Macovei (membră a grupului PPE), deşi are mulţi adversari politici în ţară, este de departe europarlamentarul român cu cea mai importantă activitate. A fost primul europarlamentar român desemnat de revista The Parliament drept Europarlamentarul Anului, în 2012, la categoria „Justiţie şi Libertăţi Civile“, pentru iniţiativele şi realizările sale în domeniul luptei contra corupţiei şi al respectării drepturilor civile. În Parlamentul European, a întocmit 40 de rapoarte, în calitate de raportor principal, şi 48 de rapoarte în calitate de raportor alternativ. Recent, Parlamentul European a adoptat cu mare majoritate (631 voturi pentru) directiva propusă de Monica Macovei privind confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni de corupţie. Transpunerea acestei directive în legislaţia naţională e obligatorie pentru toate statele membre UE şi ea uşurează confiscarea averilor provenite din corupţie, chiar şi în cazul în care acestea au fost transferate altor persoane pentru a se evita confiscarea.

De curînd, prin aceeaşi tradiţională premiere organizată de revista The Parliament, şi europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (vicepreşedinte în grupul PPE) a fost desemnat Europarlamentarul Anului, la categoria „Cercetare şi Inovare“. Dintre cei trei nominalizaţi, el a primit cele mai multe voturi din partea colegilor. Specialist în aeronave, Marian-Jean Marinescu a făcut o serie de rapoarte privind politica externă a UE în domeniul aviaţiei, eficienţa finanţării din partea Uniunii pentru dezafectarea centralelor nucleare, introducerea şi operarea sistemelor de navigaţie prin satelit şi unul privind Banca Europeană de Investiţii.

În 2013, Petru Constantin Luhan (membru al grupului PPE) a obţinut la rîndul său titlul de Eurodeputat al Anului, la categoria „Sănătate“. În prezentarea revistei The Parliament se spune că „a făcut mult pentru promovarea unor chestiuni în domeniul sănătăţii“. El a iniţiat o declaraţie care a avut drept obiectiv îmbunătăţirea cercetării în domeniul sclerozei multiple şi asigurarea accesului egal la tratament al pacienţilor. De asemenea, a promovat în mass-media problemele legate de cancerul de colon.

În 2011, singurul român nominalizat la titlul de Europarlamentar al Anului (la categoria „Educaţie şi Cultură“) a fost liderul delegaţiei române a PSD de la Strasbourg, Cătălin Sorin Ivan (APSD). Profesor de economie la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi, el a iniţiat în Parlamentul European o importantă declaraţie scrisă, privind finanţarea sistemelor educaţionale în scopul depăşirii crizei economice. A luptat împotriva pariurilor sportive ilegale şi a evaziunii fiscale asociate.

Dincolo de acest titlu de Europarlamentar al Anului, care poate depinde şi de voturi şi, deci, de mărimea grupului din care face parte cel nominalizat, o altă măsură a activităţii europarlamentarilor a fost dată de un studiu publicat în septembrie 2011 de Institutul European pentru Democraţie Participativă. De acolo a reieşit că europarlamentarii români cei mai influenţi ar fi fost, pînă atunci, în ordine: Marian-Jean Marinescu, Adina Vălean, Renate Weber, Rovana Plumb, Adriana Ţicău şi Monica Macovei. La polul opus, cu un grad de influenţă redus în PE, au apărut Claudiu Tănăsescu (APSD), Traian Ungureanu (PPE) sau Viorica Dăncilă (APSD). Pe ultimele locuri s-au clasat Corneliu Vadim Tudor şi George Becali. Despre unii dintre cei de mai sus am pomenit cîte ceva, despre alţii vom aminti în continuare.

Adina Vălean (vicepreşedintă ALDE) a făcut în legislatura actuală patru rapoarte în calitate de raportor principal şi 20 de rapoarte ca raportor alternativ. Rapoartele principale sînt legate de infrastructura energetică europeană sau de eliminarea obstacolelor din calea drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene (o temă extrem de importantă). De asemenea, în legislatura precedentă, Adina Vălean şi-a legat numele în special de raportul care a dus la reducerea preţurilor de roaming în Uniunea Europeană.

La rîndul ei, Renate Weber (membră a grupului ALDE) a întocmit patru rapoarte principale şi 11 în calitate de raportor alternativ. S-a preocupat de regulile şi normele introduse de Comisia Europeană privind reintroducerea controlului la frontiere în spaţiul Schengen, în situaţii excepţionale. Tot ea a făcut şi un raport despre normele standard în privinţa libertăţii mass-media în UE.

Silvia Adriana Ţicău (membră a grupului APSD) a făcut trei rapoarte şi şapte recomandări legate de transportul rutier, acorduri în domeniul aerian, siguranţa aviaţiei şi piaţa unică digitală. A avut şi peste 1300 de luări de cuvînt în plen.

Un nume cunoscut de europarlamentar român este Corina Creţu (APSD). În cei cinci ani de mandat, ea a făcut un raport (în calitate de raportor principal) legat de colaborarea dintre UE şi autorităţile locale (plus societatea civilă), în scopul reducerii decalajelor şi a sărăciei în anumite zone. A avut 45 de propuneri de rezoluţii şi peste 400 de luări de cuvînt în plenul Parlamentului, în chestiuni legate de ideea eliminării vizelor pentru Republica Moldova, situaţia din Ucraina sau instituirea corpului voluntar european de ajutor umanitar. S-a arătat preocupată de problemele legate de violenţă şi conflicte din toate colţurile globului, de drepturile omului, de sărăcie sau de discriminarea şi violenţa asupra femeilor.

Dar, desigur, e interesant de ştiut şi ce a făcut în Parlamentul European soţia premierului român, Daciana Sârbu (APSD). Ei bine, a făcut un raport în calitate de raportor principal, referitor la recunoaşterea agriculturii ca sector strategic, legat de contextul securităţii alimentare. E membră a Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi ocupă locul al şaptelea între cei mai influenţi eurodeputaţi români, pe lista întocmită de Institutul European pentru Democraţie Participativă.

Fostul premier Theodor Stolojan a realizat patru rapoarte privind chestiuni financiare, legate de impozitare, recuperare de creanţe ori supravegherea entităţilor financiare – adică domeniile la care se pricepe.

Iuliu Winkler (UDMR-PPE) s-a remarcat prin şapte rapoarte, multe dintre ele privind comerţul (cu vin sau lemn), el fiind membru al Comisiei pentru Comerţ Internaţional.

Norica Nicolai (ALDE) s-a ocupat în mod special de situaţia femeilor în război şi de cea a femeilor migrante în UE şi care nu au acte de indentitate. Ioan Mircea Paşcu (APSD) s-a remarcat printr-un singur raport privind clauzele UE de apărare reciprocă şi solidaritate (în caz de atac extern sau de calamitate). Cristian Preda (PPE) a făcut un raport în calitate de raportor principal şi zece rapoarte ca raportor alternativ, cu referire, în general, la relaţiile externe ale UE.

În sfîrşit, nu-i vom lua aici la rînd pe toţi parlamentarii, dar mai există cîteva figuri despre care merită să vorbim. De exemplu, e de interes, probabil, ce a făcut fiica preşedintelui României în cei cinci ani. Ei bine, urmărind site-ul Parlamentului European, se constată că ea se remarcă printr-un număr record de luări de cuvînt în plen: nu mai puţin de 1377. De fapt, toate aceste luări de cuvînt nu sînt altceva decît o procedură de rutină a explicării motivelor fiecărui vot pe care l-a dat în PE. Poate că şi ce a făcut László Tökés (PPE) e interesant de aflat. A întocmit un singur raport, despre modernizarea sistemului de învăţămînt din Europa şi a avut peste 100 de intervenţii în plen, dintre care foarte multe referitoare la problemele pe care le-ar avea maghiarii din România sau la afirmaţii făcute la adresa sa de către unii politicieni români. O mulţime de răspunsuri, reacţii şi provocări în stilul binecunoscut.

În sfîrşit, ajungem şi la cei doi naţionalişti, George Becali şi Corneliu Vadim Tudor, aleşi în Parlamentul European pe listele Partidului România Mare. George Becali a demisionat din PE în 2012, pentru a-şi putea lua în primire funcţia de deputat în Parlamentul României. În prezent nu se mai află nici acolo, ci la penitenciarul Poarta Albă. Ca europarlamentar, n-a făcut nici un raport. A semnat o declaraţie scrisă privind combaterea despăduririi şi a adresat trei întrebări Comisiei Europene, referitoare la excluderea României de pe piaţa turcă a cărnii de ovine şi bovine, la situaţia monahilor români de la Muntele Athos şi la stadiul aplicării programului „Fructele în şcoli“. Colegul său de listă, Corneliu Vadim Tudor, a avut 29 de luări de cuvînt în plen şi nimic mai mult. În intervenţii vorbeşte adesea despre fraude electorale care ar fi avut loc în România, cere trimiterea de observatori internaţionali şi controlarea sondajelor de opinie din ţara sa, pe care le consideră viciate. În intervenţiile mai recente, deplînge condamnarea la închisoare a lui Gigi Becali, despre care spune că este patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, „fostă deţinătoare a Cupei Campionilor Europeni“, condiţii în care, atrage el atenţia: „Moare fotbalul românesc. Păcat.“

Între timp, preşedintele Partidului România Mare a luat decizia ca George Becali să fie înlocuit în Parlamentul European de candidatul care s-a plasat al şaptelea pe listele PRM, la alegerile din 2009. E vorba de fostul ofiţer de securitate şi apoi SRI, Dan Dumitru Zamfirescu. Jurnaliştii de la Der Spiegel au constatat că acesta votează în PE mereu pentru, chiar dacă e vorba de propuneri succesive care se bat cap în cap. Pe site-ul Parlamentului European, apăsînd butonul din dreptul său pe care scrie „activităţi parlamentare“, apare imediat răspunsul: „nici o activitate disponibilă“.

Apariţia acestui text a fost realizată cu asistenţa Uniunii Europene, în cadrul unui grant oferit de Parlamentul European în domeniul comunicării. De conţinutul acestui articol este responsabilă doar revista Dilema veche, şi nu se poate considera sub nici o formă că textul reflectă punctul de vedere al Uniunii Europene.

Proiectul „BeEU – 8 organizaţii mass-media pentru un Parlament“ este cofinanţat de Uniunea Europeană.

Foto: wikimedia commons

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Nicuşor Dan fB jpg
Nicușor Dan, despre Călin Georgescu: Toată instabilitatea pe care o propagă nu poate să ducă decât la o „cădere uriașă economică a României”
Candidatul independent Nicușor Dan spune că Georgescu a exploatat în mod nejustificat „frica de război” a românilor. Peste care, s-a suprapus un mesaj total perfid, transmis de candidatul suveranist: ”vrem pace”. În plus, instabilitatea pe care o propagă, poate duce la o „cădere uriașă economiei”.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Un judecător federal a blocat temporar ordinul executiv semnat de Trump, prin care suspenda acordarea cetățeniei prin naștere
Un judecător federal a suspendat temporar ordinul executiv semnat luni de Trump, privind încetarea acordării cetățeniei prin naștere, numindu-l „vădit neconstituțional”.
Statuie antică descoperită lângă coșuri de gunoi de pe o stradă din regiunea Salonicului (© astynomia.gr)
O statuie antică, descopertă lângă coșuri de gunoi în nordul Greciei
Poliția greacă a deschis o anchetă după ce o statuie a fost descoperită într-o pungă neagră din plastic lângă coșuri de gunoi de pe o stradă din regiunea Salonicului, din nordul Greciei.
dani otil instagram jpg
Povestea secretă de dragoste dintre Dani Oțil și o femeie celebră. Prezentatorul TV nu a confirmat niciodată relația
Dani Oțil (44 de ani) a fost întotdeauna discret atunci când a venit vorba despre viața sa amoroasă, însă uneori a fost nevoit să dea socoteală în public. Deși a încercat să își ascundă escapadele romantice de ochii curioșilor, unele dintre ele au ieșit la iveală.
Vladimir Putin şi Donald Trump summit G20 FOTO Profimedia
Trump dorește să se întâlnească cu Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina. „Este vorba despre milioanele de vieți irosite”
Președintele SUA, Donald Trump a reafirmat joi, 23 ianuarie, că dorește să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
banner Andrei și Andra Stoica png
Cum îi face soția față temutului luptător Andrei Stoica? Ce strategie de îmblânzire a „fiarei” are? Care este secretul relației lor
Andra și Andrei Stoica formează un cuplu de aproape două decenii. Cei doi au venit la „Power Couple” (sezonul 2) pentru a-și testa iubirea și puterile. Andra ne-a mărturisit cum îi face ea față acasă temutului luptător de kickboxing, cu care are deja trei copii.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce salariu are Ilie Bolojan, președintele Senatului. Veniturile sale s-au dublat față de când era președinte la CJ Bihor
Ales președinte al Senatului la finalul anului trecut, Ilie Bolojan primește și un salariu pe măsura funcției pe care o deține, fiind practic al doilea om în stat.
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Victor Ponta, despre o posibilă candidatură la prezidențiale: „Sunt un suveranist pro-american”
Fostul premier al României, Victor Ponta, a declarat că ar putea candida din nou la prezidențiale, deși coaliția merge cu Crin Antonescu, dar și faptul că Georgescu nu este un produs al Rusiei.
netflix pexels jpg
Filmul momentului pe Netflix care a atras atenția românilor. Este bazat pe una dintre cele mai vândute cărți și spune o poveste fascinantă
Netflix dă lovitura din nou. Un film din 2015, bazat pe o carte scrisă de Cecil Murphey și Don Peper, care s-a vândut în peste șapte milioane de exemplare și a fost tradusă în 46 de limbi, ocupă în prezent locul 4 în topul celor mai vizionate pelicule de pe platforma de streaming. Producția spune po