Cazul Trayvon Martin - tensiuni rasiale in America "post-rasială"

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Cazul Trayvon Martin   tensiuni rasiale in America "post rasială" jpeg

Cînd Barack Obama a fost ales preşedintele Statelor Unite, unul dintre motivele principale care i-au mobilizat susţinătorii a fost imaginea liderului care va vindeca „rana rasială“. Visul lui Martin Luther King se îndeplinise şi se identifica, acum, cu visul american. Din păcate, realitatea se prezintă cu totul altfel decît şi-au imaginat-o optimiştii: în epoca Obama, tensiunile rasiale au devenit explozive, într-o manieră nemaiîntîlnită de cîteva decenii. Alegerile prezidenţiale din 2012 vor trebui să le ia, din nou, în consideraţie.

Scînteia care a aprins un foc considerat prea repede fără combustibil serios se numeşte Trayvon Martin şi este un adolescent de culoare de 17 ani. Din nefericire, influenţa lui se face simţită post-mortem.

„Stand your ground“

În orăşelul Sanford din Florida, George Zimmerman, 26 de ani, se ocupa benevol, în timpul liber, cu însărcinarea de „community watchman“. Cum în vecinătate avuseseră loc mai multe spargeri şi tîlhării, el făcea rondul şi raporta potenţialii suspecţi/necunoscuţi, printr-un apel la poliţie. Într-o seară, a văzut un tînăr cu o glugă pe cap care se plimba, aparent fără ţintă, prin vecinătate. A sunat, ca de obicei, la poliţie. De aici încolo, lucrurile încep să devină ceţoase. Fapt este că, la venirea oamenilor legii, a fost găsit un Zimmerman cu nasul sîngerînd şi o rană la cap, şi, alături, un cadavru, împuşcat în piept, identificat ca Trayvon Martin, 17 ani, afro-american.

Versiunea oficială a poliţiei l-a exonerat pe Zimmerman de orice vină. Conform acesteia, după încetarea apelului, Martin l-a atacat pe la spate, l-a izbit cu capul pe asfalt, iar Zimmerman, speriat, a scos pistolul şi a tras. În această situaţie, legile statului Florida cunoscute sub denumirea de „stand your ground“ permit victimei aflate în pericol fizic să folosească arma pentru a-şi apăra viaţa.

Cînd cazul a devenit public, încep să curgă întrebările din gama: este versiunea poliţiei cea adevărată?

Războiul fotografiilor

Cazul a explodat în mass-media sub forma unui Martin inocent şi a unui Zimmerman rasist, care l-a atacat fără motiv, pentru simplul fapt că este negru. Emoţia a atins cote maxime: mii de oameni mărşăluiesc pe străzile oraşelor americane sub lozinca „dreptate pentru Trayvon“, se strîng milioane de semnături pe o petiţie online care cere arestarea lui Zimmerman, liderii comunităţii de culoare ameninţă cu proteste pe măsura celor din timpul mişcării pentru drepturile civile, din anii ’60. Barack Obama însuşi iese la rampă, mărturisind cît de întristat este de acest caz şi cum, pentru el, Trayvon este fiul pe care nu l-a avut niciodată. De ce a fost nevoie, se întreabă adversarii, ca preşedintele să intervină, înainte să se cunoască toate detaliile cazului?

Persoane publice afro-americane iau atitudine, uneori încălcînd legea sau la limita ei: regizorul Spike Lee publică pe Twitter adresa lui Zimmerman, pentru boxerul Mike Tyson „e o ruşine că n-a fost încă împuşcat“, organizaţia extremistă Black Panthers ameninţă că va face dreptate prin eliminarea fizică a lui Zimmerman. Zimmerman devine inamicul public nr. 1. Apelul lui la poliţie este disecat, cuvînt cu cuvînt, pe toate posturile de televiziune. A devenit o problemă naţională dacă Zimmerman foloseşte, în apelul către 911, expresia „fucking coon“ – ceea ce ar îndreptăţi varianta animozităţii lui faţă de afro-americani – sau, pur şi simplu, îi e frig şi scapă un „it’s fucking cold“. Caseta este rulată la nesfîrşit: pare „cold“, dar nu e exclus să fi spus „coon“.

Imaginile juxtapuse ale unui Zimmerman sumbru şi încruntat şi ale unui Trayvon copilăros, fotografiat pe cînd avea 11-12 ani, fac înconjurul planetei. Toate subiectele controversate ale Americii sînt repuse pe tapet: rasa, permisul de port-armă, legile care justifică autoapărarea cu arme de foc.

De la sfînt la No_Limit_Nigga

Din partea televiziunilor şi a presei cu orientare republicană începe să transpară o versiune diferită a faptelor. Spre deosebire de poza angelică de acum cinci ani, a fost găsită o fotografie recentă a lui Trayvon, pe contul lui de Twitter, unde posta sub numele de No_Limit_Nigga, care confirmă persoana indirect descrisă în raportul iniţial al poliţiei: cea a unui tînăr solid, cu o atitudine ameninţătoare şi accesorii de „gangsta“ din videoclipurile hip-hop. Dacă acesta e Trayvon de astăzi, s-ar explica de ce Zimmerman a intrat în alertă cînd l-a văzut. Pe urmă, s-a aflat de repetatele suspendări de la şcoală ale „adolescentului model“, pentru posesie de droguri şi, se pare, lovirea unui şofer de autobuz. Prins cu uşa de opoziţia de la Fox News, postul de televiziune NBC a recunoscut că o „persoană din interior“ a editat caseta cu apelul la poliţie al lui Zimmerman, ca să-i dea un aer rasist: au fost suprimate cîteva întrebări intermediare ale poliţiei, pentru a da impresia că Zimmerman spune din proprie iniţiativă că suspectul e de culoare, deşi el răspundea, de fapt, unei întrebări a poliţistului de serviciu. Un martor ocular susţine că Trayvon l-a atacat primul pe Zimmerman, ceea ce explică rana de la cap a acestuia din urmă. În sfîrşit, albul Zimmerman nu e chiar alb, ci hispanic, după clasificarea rasială americană: este fiul unei peruviene adoptat de un american şi seamănă mai degrabă cu imaginile de pe vestigiile mayaşe decît cu un cowboy. În descrierile anterioare incidentului, Zimmerman se prezintă ca hispanic, votează cu Partidul Democrat şi, în timpul liber, se implică şi în programe pentru educaţia copiilor defavorizaţi... din ghettoul afro-american. Nu pare persoana care să fi rostit, cu nonşalanţă, „fucking coon“.

Dar cine să mai ştie? De la zi la zi, portretul ambilor protagonişti capătă aspect de caleidoscop.

Final deschis

Nimeni nu mai ascultă, însă, nimic: versiunea unei părţi nu face decît s-o întărîte pe cealaltă. Liderii comunităţii de culoare au continuat să ameninţe cu demonstraţii masive. La mai mult de o lună de la raportul oficial al poliţiei, care îl lăsa pe Zimmerman în libertate, procurorul Angela Corey îl anulează şi anunţă arestarea lui Zimmerman pentru crimă de gradul 2. O tabără îşi exprimă fără rezerve bucuria: „S-a făcut dreptate! Deci, se poate!“. Cealaltă vorbeşte de un proces de tip stalinist, în care Zimmerman este sacrificat pe altarul păcii rasiale şi al interzicerii treptate a armelor de foc.

În aşteptarea procesului, un Zimmerman mult slăbit şi cu privirea hăituită este arătat naţiunii, cu cătuşele la mîini.

Deznodămîntul procesului poate coincide cu perioada alegerilor prezidenţiale americane. Oricare ar fi el, o parte sau alta a Americii va pleca spre urna de vot sub influenţa emoţiei. Unii chiar au mizat pe asta. Oricum, o întîmplare nefericită din Sanford, Florida a transformat deviza „united we stand“ în „mai divizaţi ca niciodată“. Sub semnul ei se încheie primul mandat prezidenţial Barack Obama.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.