Care prost recunoaște că-i prost?

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Răspunsul pare la mintea cocoșului – nici unul! Sînt convinsă că cei mai mulți dintre voi veți susține că, pe parcursul vieții, ați cunoscut cel puțin o duzină de proști. Cine n-a dat verdicte, cine n-a zis-o la un moment dat pe șleau despre o altă persoană, un cunoscut, uneori o rudă sau chiar un prieten apropiat: cutare e prost? E prost de dă în gropi. (La cîte gropi sînt pe șoselele patriei noastre, presupun că sîntem o nație întreagă de proști, pentru că toți am dat în ele, din cînd în cînd.) Totuși, cum se poate măsura prostia? Oare coeficientul de inteligență, clasicul IQ, e suficient pentru a împărți oamenii în proști și deștepți? Există un etalon al prostiei, un sistem de referință? Îmi amintesc că notele și calificativele pe care le primeam la școală delimitau clar elevii proști de cei deștepți, însă acum nu mai sînt atît de convinsă că acei copii din ultimele bănci care luau constant note de 3 și de 4 erau cu adevărat proști. Poate erau doar leneși, dezinteresați, poate nu se puteau încadra într-un sistem de învățămînt strîmb cum era al nostru, poate că aveau probleme emoționale. Totuși, în memoria mea, ei au rămas pentru totdeauna „niște proști” și mi se pare nedrept. Uneori mă întreb care a fost traseul lor, dincolo de corigențe și de notele de 3 și de 4. Ce au reușit în viață? Însă chiar dacă aș afla, de pildă, că unul dintre ei a ajuns un om de afaceri de succes, în ciuda „prostiei” lui aparente de pe vremea cînd era copil, pentru mine tot „un prost” va rămîne. Pentru că e foarte ușor să pui etichete și, de regulă, nu le mai scoți.           

 Prostul satului. De cele mai multe ori, prostia se confundă cu lipsa de educație. Cu ignoranța. Prostimea locuiește în mediul rural, în vreme ce „dăștepții” s-au ajuns la oraș sau în Capitală. De-a lungul timpului, am făcut multă muncă de teren în satele românești și am învățat o lecție – să nu subestimez niciodată istețimea țăranului român. Am întîlnit mulți oameni neștiutori (ăsta e cuvîntul) care nu puteau lega o frază în limba română fără să facă greșeli de exprimare. Genul de oameni care nu știau nici măcar pe ce continent se află țara noastră. Desigur, inițial i-am calificat drept proști, apoi m-au surprins cu cîte o sclipire de istețime neașteptată. În plus, mulți au o inocență, o puritate pe care noi, deștepții de la oraș, am pierdut-o. Mi-am dat seama că „prostia” e altfel la țară și se raportează în mod direct la mediul în care trăiesc. Sînt oameni cu patru clase, dar care cunosc natura după semnele ei, știu să se poarte cu animalele, practică meșteșuguri care dacă nu ar fi fost ei s-ar fi pierdut de mult. Toate acestea necesită un anumit gen de inteligență și de intuiție. 

 Prost cu diplomă. Mult mai grav se manifestă prostia la oraș, în medii de intelectuali, chiar academice, printre așa-zișii oameni „cu scaun la cap” (fantastică expresie!). Pentru că e plin de prostie acolo. Și de impostură. Dacă „prostia” de la țară e cumva inofensivă, cea a oamenilor despre care se presupune că au citit ceva la viața lor devine periculoasă. Am o „prietenă” virtuală pe care am păstrat-o în listă doar ca văd cît de departe merge. Profesoară la un liceu de top, deci un om cu o responsabilitate mai mare ca noi, ceilalți, formează caractere. Și scriitoare pe deasupra, și nu scrie rău deloc, are talent. În pandemie, a început mai întîi cu „botnița”, apoi cu o furie îndreptată împotriva „înțepaților”... mă rog, să zicem că aici lucrurile sînt mai relative, fiecare are dreptul la o opinie, iar societatea a fost oricum divizată. Însă a continuat cu războiul din Ucraina care nu ar fi tocmai un război și că ce vedem la TV e cam fake. Apoi, cu Roexit și ura față de Uniunea Europeană (sînt absolut sigură că nu o plătește nimeni, sînt doar convingerile ei). Și în ziua de azi scormonește pe Internet după tot felul de morți suspecte pe care le pune pe seama vaccinului și le prezintă cu un mic sentiment de triumf: v-am zis eu? Nu-și dă seama cît de mult alunecă în ridicol, nu neapărat prin ceea ce susține, cît prin atitudinea sa, pentru că sînt destui care să o aplaude și să o distribuie. Am vrut să-i scriu de cîteva ori, dar m-am lăsat păgubașă, mi-am dat seama că îmi pierd timpul. Ei bine, cum poți califica așa ceva din punct de vedere al prostiei?             

# Proști, dar mulți. Revenim la ignoranți, pentru că există momente în care „prostia” lor ne afectează pe toți pentru că se multiplică. De exemplu, cînd vine vorba de momentele electorale. S-a întîmplat în istoria recentă a acestei țări ca „prostia” unora să afecteze în mod decisiv viitorul altora (s-a întîmplat și în istoria altor țări cu locuitori, cel puțin la o primă vedere, mai deștepți decît noi). Și atunci ne întrebăm: chiar orice prost trebuie să aibă drept de vot? Desigur, e un apanaj al democrației. Atunci putem spune că un sistem democratic încurajează, de fapt, prostia și manifestările ei? Sînt oameni mai deștepți decît mine care pot răspunde la această întrebare.       

 Prostia e omenească? Desigur, cu toții am fost proști cel puțin o dată în viață. Cu toții am făcut tîmpenii, lucruri negîndite, nu îndrăznesc să le număr pe ale mele, de pildă. Situații în care am acționat impulsiv, am jignit poate fără să-mi dau seama, am făcut alegeri aiurea. Cei mai mulți dintre noi nu am reușit să învățăm din greșelile altora, nici măcar din propriile noastre greșeli, repetîndu-le în mod sistematic. Dar avem o zicală care să ne scuze – „unde e minte, e și prostie”. Oare? Nu cumva prostia caracterizează în mod fundamental specia umană? Nu cumva toți sîntem, de fapt, niște proști?

 A face pe prostul. Uneori mi se pare o atitudine sănătoasă: folosindu-te de ea, poți trece prin viață ca peștele prin apă. Proștii, de obicei, sînt lăsați în pace. Și de șefi – dă-l naibii, că-i prost! –, și de cei pe care ți-ar face plăcere să-i ignori, dar nu știi cum. Și, în fond, cui trebuie să demonstrezi că ești deștept? Și la ce bun? O altă atitudine pe care am început să o aplic cu succes în ultima vreme am învățat-o mai demult de la un fost funcționar la stat, cu funcție de conducere, care a ieșit liniștit la pensie, cu o avere bunicică și mai ales cu un psihic de invidiat: „Nu da din cur, dacă nu te f... nimeni!”. Puteți să le încercați pe amîndouă, sînt balsam pentru stres.   

 Prost, dar bun. Aveam cîndva un amic care mă tot suna să ne întîlnim, pentru că alții îl evitau. La început, nu înțelegeam de ce, era un om la locul lui, parolist, nu făcea rău nimănui, ba chiar îți sărea în ajutor dacă aveai nevoie. La un moment dat, mi-am dat seama că s-ar putea să fi fost perceput de ceilalți ca un mare prostovan. Vorbea mult și despre lucruri pe care nu le cunoștea bine, rîdea în cele mai nepotrivite momente și făcea el însuși glume proaste la care nu rîdea nimeni. Nu-l plăcea nici o fată, deși nu arăta prea rău. Deși făcea lucrurile corect, nu avea succes în meseria lui. Nu mă gîndisem niciodată că ar fi fost un prost doar pentru că era un om bun. Mi-am dat seama că nu mă deranjează atît prostia, cît răutatea și mitocănia.    

 Prostul, dacă nu e fudul... Am cunoscut la un moment dat un jurnalist care credea că le știe pe toate. De la politică internă și externă la economie, filme, muzică clasică. Se credea enciclopedie, ce mai! Orice subiect se deschidea într-o discuție, omul își apăsa un buton interior și începea să peroreze, nu mai aveai loc de el. O placă stricată pe care se îngrămădiseră de-a valma date, informații, citate din clasici. Avea o memorie bună, învățase totul prin mimetism, de altfel școala românească îl încurajase în acest sens. Am început să-l evit. După un timp, l-am văzut la TV, ajunsese vedetă. 

 Prost ca noaptea. De unde și pînă unde noaptea e proastă? Parcă nu era un sfetnic bun? Mă rog, încurcate sînt căile prostiei.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

avion rusesc SU 30 / FOTO:X
Momentul în care o dronă navală ucraineană doboară, în premieră, un avion de vânătoare rusesc
Un avion rusesc Su-30 a fost distrus sâmbătă, 3 mai, de dronele navale din cadrul Forțelor speciale ale Ucrainei, fiind astfel prima dată când o astfel de dronă distruge un avion de vânătoare.
ciolacu si James Edwin ”Trey” Trainor III foto facebook png
Ciolacu s-a întâlnit cu emisarul lui Trump pentru alegeri. „România este un prieten şi un aliat de încredere al SUA”
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit sâmbătă, 3 mai, cu vicepreşedintele Comisiei Federale pentru Alegeri din Statele Unite ale Americii, James Edwin ”Trey” Trainor III.
Dmitri Peskov a reacționat la declarațiile lui Emmanuel Macron și David Cameron FOTO PROFIMEDIA
Motivul invocat de Rusia pentru care propune un armistițiu de 3 zile
Rusia propune o încetare a focului între 8 și 10 mai, despre care susține că ar testa disponibilitatea Kievului de a negocia pacea. Ucraina consideră, însă, că este vorba de o pauză prea scurtă pentru discuții reale.
accidente false botosani foto facebook jpg
Val de știri false despre tragedii în Botoșani: avertismentul ISU
Mai multe postări care anunțau accidente grave și incendii la Botoșani sunt complet false. Autoritățile atrag atenția asupra pericolului dezinformării.
accident ambulanta dializa craiova 3 mai 2025   foto ipj dolj (1) jpeg
Opt persoane rănite într-un accident în Craiova. O șoferiță care a trecut pe roșu a lovit o ambulanță cu cinci pacienți
Opt persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier petrecut sâmbătă după-amiază, 3 mai 2025, în municipiul Craiova. O șoferiță a trecut pe roșu a lovit o ambulanță în care se aflau cinci pacienți.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
UPDATE Alegeri prezidențiale 2025. Diaspora votează masiv: peste 300.000 de români au ieșit la urne
Mobilizare fără precedent în diaspora românească la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Până sâmbătă, 3 mai, la ora 17:00, peste 273.000 de români din afara țării au votat deja, potrivit datelor oficiale transmise de Autoritatea Electorală Permanentă.
chelsea teren de fotbal foto damac properties png
Chelsea ridică un complex în Dubai, cu teren de fotbal pe acoperiș. Cât costă un apartament
Chelsea a semnat un acord cu o companie imobiliară din Dubai pentru a construi 1.400 de apartamente de lux și un teren de fotbal deasupra clădirii.
cheie jpg
Doar 1% dintre cei mai deștepți oameni rezolvă acest test! Găsește forma potrivită a cheii în doar 5 secunde
Crezi că ai o minte rapidă, ochi de vultur și o capacitate excelentă de analiză vizuală?
George Simion FOTO Mediafax
MAE contrazice acuzațiile AUR privind neregulile la votul în Diaspora: „Nu au nicio bază în realitate”
Ministerul Afacerilor Externe reacționează dur după ce partidul AUR, condus de George Simion, a acuzat nereguli majore în organizarea alegerilor prezidențiale în Diaspora. MAE susține că acuzațiile sunt false și reprezintă „încercări grave și flagrante de manipulare”.