Care prost recunoaște că-i prost?

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Răspunsul pare la mintea cocoșului – nici unul! Sînt convinsă că cei mai mulți dintre voi veți susține că, pe parcursul vieții, ați cunoscut cel puțin o duzină de proști. Cine n-a dat verdicte, cine n-a zis-o la un moment dat pe șleau despre o altă persoană, un cunoscut, uneori o rudă sau chiar un prieten apropiat: cutare e prost? E prost de dă în gropi. (La cîte gropi sînt pe șoselele patriei noastre, presupun că sîntem o nație întreagă de proști, pentru că toți am dat în ele, din cînd în cînd.) Totuși, cum se poate măsura prostia? Oare coeficientul de inteligență, clasicul IQ, e suficient pentru a împărți oamenii în proști și deștepți? Există un etalon al prostiei, un sistem de referință? Îmi amintesc că notele și calificativele pe care le primeam la școală delimitau clar elevii proști de cei deștepți, însă acum nu mai sînt atît de convinsă că acei copii din ultimele bănci care luau constant note de 3 și de 4 erau cu adevărat proști. Poate erau doar leneși, dezinteresați, poate nu se puteau încadra într-un sistem de învățămînt strîmb cum era al nostru, poate că aveau probleme emoționale. Totuși, în memoria mea, ei au rămas pentru totdeauna „niște proști” și mi se pare nedrept. Uneori mă întreb care a fost traseul lor, dincolo de corigențe și de notele de 3 și de 4. Ce au reușit în viață? Însă chiar dacă aș afla, de pildă, că unul dintre ei a ajuns un om de afaceri de succes, în ciuda „prostiei” lui aparente de pe vremea cînd era copil, pentru mine tot „un prost” va rămîne. Pentru că e foarte ușor să pui etichete și, de regulă, nu le mai scoți.           

 Prostul satului. De cele mai multe ori, prostia se confundă cu lipsa de educație. Cu ignoranța. Prostimea locuiește în mediul rural, în vreme ce „dăștepții” s-au ajuns la oraș sau în Capitală. De-a lungul timpului, am făcut multă muncă de teren în satele românești și am învățat o lecție – să nu subestimez niciodată istețimea țăranului român. Am întîlnit mulți oameni neștiutori (ăsta e cuvîntul) care nu puteau lega o frază în limba română fără să facă greșeli de exprimare. Genul de oameni care nu știau nici măcar pe ce continent se află țara noastră. Desigur, inițial i-am calificat drept proști, apoi m-au surprins cu cîte o sclipire de istețime neașteptată. În plus, mulți au o inocență, o puritate pe care noi, deștepții de la oraș, am pierdut-o. Mi-am dat seama că „prostia” e altfel la țară și se raportează în mod direct la mediul în care trăiesc. Sînt oameni cu patru clase, dar care cunosc natura după semnele ei, știu să se poarte cu animalele, practică meșteșuguri care dacă nu ar fi fost ei s-ar fi pierdut de mult. Toate acestea necesită un anumit gen de inteligență și de intuiție. 

 Prost cu diplomă. Mult mai grav se manifestă prostia la oraș, în medii de intelectuali, chiar academice, printre așa-zișii oameni „cu scaun la cap” (fantastică expresie!). Pentru că e plin de prostie acolo. Și de impostură. Dacă „prostia” de la țară e cumva inofensivă, cea a oamenilor despre care se presupune că au citit ceva la viața lor devine periculoasă. Am o „prietenă” virtuală pe care am păstrat-o în listă doar ca văd cît de departe merge. Profesoară la un liceu de top, deci un om cu o responsabilitate mai mare ca noi, ceilalți, formează caractere. Și scriitoare pe deasupra, și nu scrie rău deloc, are talent. În pandemie, a început mai întîi cu „botnița”, apoi cu o furie îndreptată împotriva „înțepaților”... mă rog, să zicem că aici lucrurile sînt mai relative, fiecare are dreptul la o opinie, iar societatea a fost oricum divizată. Însă a continuat cu războiul din Ucraina care nu ar fi tocmai un război și că ce vedem la TV e cam fake. Apoi, cu Roexit și ura față de Uniunea Europeană (sînt absolut sigură că nu o plătește nimeni, sînt doar convingerile ei). Și în ziua de azi scormonește pe Internet după tot felul de morți suspecte pe care le pune pe seama vaccinului și le prezintă cu un mic sentiment de triumf: v-am zis eu? Nu-și dă seama cît de mult alunecă în ridicol, nu neapărat prin ceea ce susține, cît prin atitudinea sa, pentru că sînt destui care să o aplaude și să o distribuie. Am vrut să-i scriu de cîteva ori, dar m-am lăsat păgubașă, mi-am dat seama că îmi pierd timpul. Ei bine, cum poți califica așa ceva din punct de vedere al prostiei?             

# Proști, dar mulți. Revenim la ignoranți, pentru că există momente în care „prostia” lor ne afectează pe toți pentru că se multiplică. De exemplu, cînd vine vorba de momentele electorale. S-a întîmplat în istoria recentă a acestei țări ca „prostia” unora să afecteze în mod decisiv viitorul altora (s-a întîmplat și în istoria altor țări cu locuitori, cel puțin la o primă vedere, mai deștepți decît noi). Și atunci ne întrebăm: chiar orice prost trebuie să aibă drept de vot? Desigur, e un apanaj al democrației. Atunci putem spune că un sistem democratic încurajează, de fapt, prostia și manifestările ei? Sînt oameni mai deștepți decît mine care pot răspunde la această întrebare.       

 Prostia e omenească? Desigur, cu toții am fost proști cel puțin o dată în viață. Cu toții am făcut tîmpenii, lucruri negîndite, nu îndrăznesc să le număr pe ale mele, de pildă. Situații în care am acționat impulsiv, am jignit poate fără să-mi dau seama, am făcut alegeri aiurea. Cei mai mulți dintre noi nu am reușit să învățăm din greșelile altora, nici măcar din propriile noastre greșeli, repetîndu-le în mod sistematic. Dar avem o zicală care să ne scuze – „unde e minte, e și prostie”. Oare? Nu cumva prostia caracterizează în mod fundamental specia umană? Nu cumva toți sîntem, de fapt, niște proști?

 A face pe prostul. Uneori mi se pare o atitudine sănătoasă: folosindu-te de ea, poți trece prin viață ca peștele prin apă. Proștii, de obicei, sînt lăsați în pace. Și de șefi – dă-l naibii, că-i prost! –, și de cei pe care ți-ar face plăcere să-i ignori, dar nu știi cum. Și, în fond, cui trebuie să demonstrezi că ești deștept? Și la ce bun? O altă atitudine pe care am început să o aplic cu succes în ultima vreme am învățat-o mai demult de la un fost funcționar la stat, cu funcție de conducere, care a ieșit liniștit la pensie, cu o avere bunicică și mai ales cu un psihic de invidiat: „Nu da din cur, dacă nu te f... nimeni!”. Puteți să le încercați pe amîndouă, sînt balsam pentru stres.   

 Prost, dar bun. Aveam cîndva un amic care mă tot suna să ne întîlnim, pentru că alții îl evitau. La început, nu înțelegeam de ce, era un om la locul lui, parolist, nu făcea rău nimănui, ba chiar îți sărea în ajutor dacă aveai nevoie. La un moment dat, mi-am dat seama că s-ar putea să fi fost perceput de ceilalți ca un mare prostovan. Vorbea mult și despre lucruri pe care nu le cunoștea bine, rîdea în cele mai nepotrivite momente și făcea el însuși glume proaste la care nu rîdea nimeni. Nu-l plăcea nici o fată, deși nu arăta prea rău. Deși făcea lucrurile corect, nu avea succes în meseria lui. Nu mă gîndisem niciodată că ar fi fost un prost doar pentru că era un om bun. Mi-am dat seama că nu mă deranjează atît prostia, cît răutatea și mitocănia.    

 Prostul, dacă nu e fudul... Am cunoscut la un moment dat un jurnalist care credea că le știe pe toate. De la politică internă și externă la economie, filme, muzică clasică. Se credea enciclopedie, ce mai! Orice subiect se deschidea într-o discuție, omul își apăsa un buton interior și începea să peroreze, nu mai aveai loc de el. O placă stricată pe care se îngrămădiseră de-a valma date, informații, citate din clasici. Avea o memorie bună, învățase totul prin mimetism, de altfel școala românească îl încurajase în acest sens. Am început să-l evit. După un timp, l-am văzut la TV, ajunsese vedetă. 

 Prost ca noaptea. De unde și pînă unde noaptea e proastă? Parcă nu era un sfetnic bun? Mă rog, încurcate sînt căile prostiei.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.
Bombardament israelian in Siria  FOTO IDF png
Atac violent al Israelului la Damasc. Împrejurimile capitalei siriene au fost bombardate
Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.
ronaldinho reuters
aderare euro bce frankfurt foto 123RF
BCE a redus din nou dobânda cheie, deşi a înrăutățit previziunile de creștere a economică a zonei euro
BCE a redus dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, în contextul în care economia zonei euro încetineşte iar turbulenţele politice din Franţa şi Germania creează îngrijorări.
trump time/ FOTO/Instagram Time
Donald Trump, desemnat pentru a doua oară „personalitatea anului” de revista Time
Pentru a doua oară, Donald Trump a fost desemnat „personalitatea anului” de revista Time, o distincție care subliniază impactul său imens asupra politicii americane și a scenei internaționale.
megan fox profimedia jpg
Megan Fox, gravidă și din nou singură! I-a dat papucii lui Machine Gun Kelly: „S-a săturat de comportamentul lui”
Actrița Megan Fox (38 de ani) a fost luată pe nepregătite de despărțirea de Machine Gun Kelly (34 de ani), survenită la finalul lunii noiembrie, la scurt timp după ce cei doi anunțaseră că așteaptă primul lor copil împreună.
gheorghe ursu dosar copy jpeg
Dosarul asasinării disidentului Gheorghe Ursu se rejudecă. Înalta Curte anulează decizia de achitare a torționarilor
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat joi, 12 decembrie, decizia de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, urmând ca dosarul să fie rejudecat.
shutterstock 1681953553 jpg
Desertul zilei. Cornuleţe fragede cu marmeladă
Ţi-e dor de cornuleţele acelea din copilărie făcute în casă? Vezi cum le poţi face în propria bucătărie pentru a-i răsfăţa pe toţi cei dragi!