Bunicul-împărat invită la vals

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
Bunicul împărat invită la vals jpeg

Are un nepot pe jumătate român, botezat ortodox. Nora cîştigătorului alegerilor din Austria s-a născut la Tulcea, trăieşte în Tirol şi este căsătorită cu fiul cel mic al preşedintelui ales. Fumător înrăit, mediator predestinat, mason în trecut, fost membru al partidului social-democrat austriac (SPÖ), politician de şcoală veche, vorbitor molcom cu o barbă de trei zile, mereu perfect întreţinută, Van der Bellen (n. 1944, acronim VdB) s-a întîlnit cu iniţiatorii unui apel cetăţenesc al românilor din Austria. Candidatul ne-a povestit despre nora sa. Ne-a relatat despre călătoriile sale la rafinăria de la Ploieşti şi la botezul nepotului. Doar în Deltă nu a avut (încă) vreme să ajungă – a spus cu regret Van der Bellen, pe fugă, în campanie, în ziua victoriei lui Trump, gînditor, la scurta noastră întîlnire de la Jockey Club-ul vienez.

● Apelul românesc. E primul de acest fel, poate fi consultat pe Facebook, fiindu-i consacrată şi o ştire a agenţiei de presă APA. „(…) Imaginaţi-vă să coborîţi din Hofburg-ul după care tînjiţi şi arătaţi-vă mai des în public! Acolo ne veţi întîlni şi pe noi, pe cei care-şi fac griji“, le scriau semnatarii apelului celor doi candidaţi prezidenţiali la sfîrşit de septembrie 2016. „Austria pe care noi ne-o dorim este interculturală, deschisă, diversă, tolerantă, justă, coerentă, solidară, prosperă şi demnă“, în viziunea celor o sută de semnatari originari din România. Obiectivul principal al apelului este recunoaşterea oficială a românilor ca minoritate în Austria, asociată cu un statut juridic potrivit, care include utilizarea limbii române în administraţie, în formarea lingvistică şi în justiţie, conform jurnalulromanesc.at. Din perspectiva unei revizuiri constituţionale, pe termen mediu, iniţiativa este notorie.

● 46,2 la 53,8. Cu acest scor se încheie deocamdată anticipata schimbare de macaz politic din Austria. Revoluţia (de dreapta) se amînă. Social-democraţii au lacrimi în ochi de bucurie, la Viena. Participarea la vot, un record: 74,2%. Triumfalismul ieftin domină jurnalele: „VdB, preşedintele inimilor“, titrează cotidianul Österreich. Conform legii, în fiecare şcoală trebuie să fie expus la loc de cinste cel puţin un portret al preşedintelui federal. „Binele a învins răul“, este citat primarul social-democrat al capitalei, Michael Häupl. Partidul său scîrţîie din toate încheieturile, cu zece puncte procentuale în sondaje după albaştri (FPÖ-ul, Partidul Libertăţii). Propriul candidat la prezidenţiale iese din joc în turul întîi cu 11%… un blam public. Noroc, apoi, cu Van der Bellen.

● 354 de zile. 354 de zile au avut de aşteptat. Au venit Siria, Brexit-ul, apoi Trump. Cine a putut şti că cetăţenii furioşi sînt încă minoritari în Austria, iar contracandidatului, ing. Norbert Hofer (n. 1971), nu-i va reuşi să devină Trump ul austriac, originar din Burgenland, la graniţa cu Ungaria? La depunerea jurămîntului preşedintelui SUA, înlocuitorul Kaiser-ului din vremurile noastre nu va putea participa. Rezultatul alegerilor mai poate fi contestat pînă pe 22.12. Asta va face ca Van der Bellen să-şi înceapă mandatul pe 26 ianuarie 2017. Lunar, preşedintele va cîştiga 24.321,60 de euro brut, fără drept de concediu.

● New Deal-ul? Iar la Viena, primarul Häupl a mizat pe o carte cîştigătoare. Coaliţia cu ecologiştii a primit prin această alegere, in extremis, o semnificativă „bulă de oxigen“. Cancelarul Christian Kern (SPÖ) va trebui însă să se grăbească să-şi ducă la îndeplinire „new deal-ul“ promis. Fără noi locuri de muncă şi un pact social funcţional, fifty-fifty-ul între stînga şi dreapta se va dovedi, de fapt, o dinamită socială între centru şi marginea societăţii.

● Gott sei Dank. Social-democraţii spun, simplu „Gott sei Dank“ (Doamne-ajută), iar votanţii lui Hofer speră ca anticipatele parlamentare, probabile de la anul, să le dea totuşi cîştig de cauză. Susţinătorii lui Van der Bellen au dansat pînă noaptea tîrziu la palatul Hofburg în Sofiensäle: social-democraţi, verzi, liberali, populari etc. „Don’t Stop Me Now“ de Queen, spărgea urechile. Bucurie mare la învingători.

● 46% – Austrie nazistă. Rebelii stîn-gişti, grupaţi într-o organizaţie numită Autonome Antifa, puţini la număr, ajunşi în piaţa din faţa palatului, unde se află şi sediul preşedinţiei federale austriece, vizavi de sediul cancelariei federale (guvernul), au derulat un banner uriaş cu inscripţia: „46%, rămîne cum am stabilit, Austrie nazistă!“ În faţa balconului Bibliotecii Naţionale, făcliile luminau cerul, fumegau roşietic şi aminteau de vremuri trecute. De la balconul acesta din Hofburg îşi rostea Adolf Hitler fatidica cuvîntare pe 15 martie 1938, care consfinţea Anschluss-ul. Doar că astăzi cei 46%, cică „nazişti“, erau bine-mersi acasă. Şi nu le păsa. Asta e Austria. Din fericire!

● Nigel Farage, agent electoral vienez? Nu există încă date demoscopice precise pentru a afla de ce a cîştigat Van der Bellen. Impresia e că probabil „frica păzește bostănăria“. Util, poate, a fost şi acest Nigel Farage. Cu Brexit-ul său, a „speriat“ încă din vară Austria, dominată de pauperizare şi de criza migraţiei. Complementare acestei atitudini sînt generozitatea şi solidaritatea proverbiale ale austriecilor, vezi aşa-zisa „cultură de bun venit“. Austria rămîne deocamdată cu o cartografie politică neschimbată. Prof. Fritz Plasser a prezentat un studiu al motivelor acestui deznodămînt electoral neaşteptat. Motivele susţinerii transpartinice de la stînga la dreapta a candidatului Van der Bellen sînt în mare parte legate de împiedicarea lui Norbert Hofer de a ajunge preşedinte, deoarece, cred mulţi, el reprezintă o gîndire de (extremă) dreapta şi astfel ar strica imaginea Austriei în străinătate. Scandalul alegerii lui Kurt Waldheim ca preşedinte federal în 1986, datorat implicării sale în ororile naziste ale Războiului şi incapacităţii sale de a-şi recunoaşte public faptele, nu a fost uitat.

● No last minute swing. Talk-show-urile ultimelor zile dinaintea alegerilor au polarizat. „Mincinos“, „comunist“, „spion al Răsăritului“ sînt doar cîteva din acuzele de care Norbert Hofer, pe drept sau pe nedrept, s-a folosit. De sute de ori. „Nu vă jucaţi cu… Öxit“, parafrazînd Brexit-ul, „jumătate din locurile de muncă din Austria depind de export“, „FPÖ-ul face de douăzeci de ani o politică anti-UE“, a replicat Van der Bellen. Jurnalista Ursula Stenzel a susţinut, fără probe, că tatăl lui VdB, decedat în 1986, ar fi fost nazist. Identitarii au demonstrat prin Viena sub stindardul „F*ck Van der Bellen“. Haselsteiner, om de afaceri şi mecena al campaniei electorale a lui VdB, este citat cu replica conform căreia candidatul Hofer se mai ţine şi de un baston, o aluzie transparentă la handicapul fizic al acestuia, datorat unui accident sportiv cu parapanta. Demoscopul Plasser este însă de părere că aceste orgii verbale nu ar fi influenţat decisiv rezultatul, într-o anumită măsură surprinzător, al alegerilor.

● Norbert Hofer nu e Trump. Iar Austria nu-i America. Mesajelor sale electorale le-a lipsit claritatea. „Aşa să mi ajute Dumnezeu“, „Pentru Austria cu inima şi sufletul“, „Decidem în sensul vostru“ nu au avut forţa unui „Make America great again“. Astfel, establishment-ului politic, coalizat împotriva unui singur candidat, i-a reuşit un important cîştig de etapă.

● Troica libertăţii. Conducerea Partidului Libertăţii este formată din Heinz Christian Strache, preşedinte, Norbert Hofer (vicepreşedinte) şi Herbert Kickl (n. 1968, secretar general), parlamentari. O troică funcţională de ani de zile şi bine sudată, la care se poate adăuga şi Harald Vilimsky (MEP din 2014). Toţi sînt politicieni experimentaţi, cu vechi state de serviciu în viaţa publică austriacă. În urmă cu 11 ani, Strache, de profesie tehnician dentar, prelua partidul. Jörg Haider (1950-2008) îl părăsise, FPÖ-ul sucomba la propriu, susţinut de 3% din electorat. Astăzi, albaştrii sînt la peste 35%, la zece procente de social-democrați şi 20% de populari (ÖVP). Trend-ul sondajelor le este favorabil.

Alegerea lui Van der Bellen nu este un vot pentru fostele mari partide populare (SPÖ, ÖVP), care, luate împreună, formează o minoritate în toate sondajele ultimilor ani. Nici măcar pentru verzi, situaţia nu e neapărat roză. Aparent, pentru a nu-l dezavantaja pe VdB, aceştia nu şi l-au asumat pe profesor. Independenţa candidatului, dorită şi asumată nu doar de el, a fost mai mult decît un joc electoral.

● Alles Walzer. Alexander Van der Bellen e căsătorit din 2015 cu Doris Schmi-dauer, 52 de ani, licenţiată în ştiinţe politice, managerul fracţiunii parlamentare a verzilor din Nationalrat (Parlamentul federal). „Pentru a dansa vals e nevoie de doi. Doar împreună putem continua. Pentru a dansa e nevoie însă şi de tact. Să facem acest pas!“ – îi invita preşedintele ales pe cei 46,2% care au votat împotriva lui. Reconcilierea e acum la ordinea zilei. „Tuturor alegătorilor lui Hofer le întind mîna şi le promit că voi fi preşedintele federal al tuturor austriecilor.“ O invitaţie la vals pe parchetul lucios şi alunecos al palatului Hofburg. 

Alex Todericiu este analist politic.

Foto: A. Todericiu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

horoscop 3 august webp
Zodiile care vor da lovitura vieții lor, înainte de Anul Nou. Ce se va schimba în viața lor
Anul se apropie de final, dar pentru trei zodii norocoase, universul pare să aibă planuri mari. Aceste semne zodiacale vor experimenta schimbări pozitive și evenimente neașteptate care le pot schimba viața.
prazoki1 jpg
Rețeta pe care bunicile din Polonia o preparau în fiecare vineri. Ai nevoie doar de cartofi și făină
Multora dintre noi ne poate fi greu să ne decidem ce să mâncăm de-a lungul postului. Este destul de dificil să ne asigurăm o dietă sănătoasă și delicioasă atunci când postim, dar, există soluții ingenioase! Cu numai câteva ingrediente banale putem pregăti chiftele delicioase din cartofi!
Moscova, ianuarie 1959. Delegația PCR la lucrările celui de al XXI-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 4/1959)
Demascările politice din 1959: Un adevărat program vizând intimidarea intelectualilor
În cartea sa de amintiri mai aparte, pentru că sînt ale unui om obișnuit care s-a specializat în Istorie, și, prin, urmare proiectează viața sa individuală, de om obișnuit, pe un uriaș fundal istoric, Ioan Scurtu abordează demascările politice din 1959.
George Cosac presedinte FRT FOTO Mediafax
FR Tenis se umple de bani și îl umilește public pe finul lui Iohannis
FR Tenis a publicat pe site-ul oficial deciziile instanțelor.
FOTO 1 JPG
„Windows” cu tenorul Marius Vlad Budoiu (II)
După „Window to Schumann”, vă prezint în continuare „Window to Puccini” și „Window to Freedom”, celelalte CD-uri din noul ciclu de piese vocale înregistrate de Marius Vlad Budoiu, acum în acompaniamentul de pian al Larisei Pentea.
Kaja Kallas și Volodimir Zelenski  Foto Captură video Facebook Volodimir Zelenski jpg
Un înalt reprezentant al UE susţine folosirea activelor rusești înghețate ca plată a „daunelor pe care Rusia le-a cauzat Ucrainei”
Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.
bob tunsoare jpg
Cele 5 tunsori la modă ușor de coafat și potrivite oricărui stil
Alegerea unei tunsori poate transforma complet aspectul și stilul personal, mai ales dacă optezi pentru una modernă, ușor de întreținut. Tendințele pun accent pe naturalețe, versatilitate și ușurința de coafare.
sistem rachete patriot
România a testat cu succes sistemul Patriot al Forțelor Aeriene. Anunțul Ministerului Apărării Naționale
O baterie de rachete Patriot din Regimentul 74 a fost testată cu succes în cadrul exercițiului F.A. PATRIOT SPARK 24.11, desfășurat la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naționale. Exercițiul a avut loc în perioada 2-12 decembrie.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Previziunile pentru 2025 sunt incerte: BNR va apăra stabilitatea leului până după alegerile prezidențiale
Raportul „Dezechilibrele macroeconomice necesită stabilitate politică”, publicat joi de economiștii BCR arată cât de incerte sunt previziunile pentru 2025, singura certitudine fiind că BNR va apăra stabilitatea leului.