Bunicul-împărat invită la vals

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
Bunicul împărat invită la vals jpeg

Are un nepot pe jumătate român, botezat ortodox. Nora cîştigătorului alegerilor din Austria s-a născut la Tulcea, trăieşte în Tirol şi este căsătorită cu fiul cel mic al preşedintelui ales. Fumător înrăit, mediator predestinat, mason în trecut, fost membru al partidului social-democrat austriac (SPÖ), politician de şcoală veche, vorbitor molcom cu o barbă de trei zile, mereu perfect întreţinută, Van der Bellen (n. 1944, acronim VdB) s-a întîlnit cu iniţiatorii unui apel cetăţenesc al românilor din Austria. Candidatul ne-a povestit despre nora sa. Ne-a relatat despre călătoriile sale la rafinăria de la Ploieşti şi la botezul nepotului. Doar în Deltă nu a avut (încă) vreme să ajungă – a spus cu regret Van der Bellen, pe fugă, în campanie, în ziua victoriei lui Trump, gînditor, la scurta noastră întîlnire de la Jockey Club-ul vienez.

● Apelul românesc. E primul de acest fel, poate fi consultat pe Facebook, fiindu-i consacrată şi o ştire a agenţiei de presă APA. „(…) Imaginaţi-vă să coborîţi din Hofburg-ul după care tînjiţi şi arătaţi-vă mai des în public! Acolo ne veţi întîlni şi pe noi, pe cei care-şi fac griji“, le scriau semnatarii apelului celor doi candidaţi prezidenţiali la sfîrşit de septembrie 2016. „Austria pe care noi ne-o dorim este interculturală, deschisă, diversă, tolerantă, justă, coerentă, solidară, prosperă şi demnă“, în viziunea celor o sută de semnatari originari din România. Obiectivul principal al apelului este recunoaşterea oficială a românilor ca minoritate în Austria, asociată cu un statut juridic potrivit, care include utilizarea limbii române în administraţie, în formarea lingvistică şi în justiţie, conform jurnalulromanesc.at. Din perspectiva unei revizuiri constituţionale, pe termen mediu, iniţiativa este notorie.

● 46,2 la 53,8. Cu acest scor se încheie deocamdată anticipata schimbare de macaz politic din Austria. Revoluţia (de dreapta) se amînă. Social-democraţii au lacrimi în ochi de bucurie, la Viena. Participarea la vot, un record: 74,2%. Triumfalismul ieftin domină jurnalele: „VdB, preşedintele inimilor“, titrează cotidianul Österreich. Conform legii, în fiecare şcoală trebuie să fie expus la loc de cinste cel puţin un portret al preşedintelui federal. „Binele a învins răul“, este citat primarul social-democrat al capitalei, Michael Häupl. Partidul său scîrţîie din toate încheieturile, cu zece puncte procentuale în sondaje după albaştri (FPÖ-ul, Partidul Libertăţii). Propriul candidat la prezidenţiale iese din joc în turul întîi cu 11%… un blam public. Noroc, apoi, cu Van der Bellen.

● 354 de zile. 354 de zile au avut de aşteptat. Au venit Siria, Brexit-ul, apoi Trump. Cine a putut şti că cetăţenii furioşi sînt încă minoritari în Austria, iar contracandidatului, ing. Norbert Hofer (n. 1971), nu-i va reuşi să devină Trump ul austriac, originar din Burgenland, la graniţa cu Ungaria? La depunerea jurămîntului preşedintelui SUA, înlocuitorul Kaiser-ului din vremurile noastre nu va putea participa. Rezultatul alegerilor mai poate fi contestat pînă pe 22.12. Asta va face ca Van der Bellen să-şi înceapă mandatul pe 26 ianuarie 2017. Lunar, preşedintele va cîştiga 24.321,60 de euro brut, fără drept de concediu.

● New Deal-ul? Iar la Viena, primarul Häupl a mizat pe o carte cîştigătoare. Coaliţia cu ecologiştii a primit prin această alegere, in extremis, o semnificativă „bulă de oxigen“. Cancelarul Christian Kern (SPÖ) va trebui însă să se grăbească să-şi ducă la îndeplinire „new deal-ul“ promis. Fără noi locuri de muncă şi un pact social funcţional, fifty-fifty-ul între stînga şi dreapta se va dovedi, de fapt, o dinamită socială între centru şi marginea societăţii.

● Gott sei Dank. Social-democraţii spun, simplu „Gott sei Dank“ (Doamne-ajută), iar votanţii lui Hofer speră ca anticipatele parlamentare, probabile de la anul, să le dea totuşi cîştig de cauză. Susţinătorii lui Van der Bellen au dansat pînă noaptea tîrziu la palatul Hofburg în Sofiensäle: social-democraţi, verzi, liberali, populari etc. „Don’t Stop Me Now“ de Queen, spărgea urechile. Bucurie mare la învingători.

● 46% – Austrie nazistă. Rebelii stîn-gişti, grupaţi într-o organizaţie numită Autonome Antifa, puţini la număr, ajunşi în piaţa din faţa palatului, unde se află şi sediul preşedinţiei federale austriece, vizavi de sediul cancelariei federale (guvernul), au derulat un banner uriaş cu inscripţia: „46%, rămîne cum am stabilit, Austrie nazistă!“ În faţa balconului Bibliotecii Naţionale, făcliile luminau cerul, fumegau roşietic şi aminteau de vremuri trecute. De la balconul acesta din Hofburg îşi rostea Adolf Hitler fatidica cuvîntare pe 15 martie 1938, care consfinţea Anschluss-ul. Doar că astăzi cei 46%, cică „nazişti“, erau bine-mersi acasă. Şi nu le păsa. Asta e Austria. Din fericire!

● Nigel Farage, agent electoral vienez? Nu există încă date demoscopice precise pentru a afla de ce a cîştigat Van der Bellen. Impresia e că probabil „frica păzește bostănăria“. Util, poate, a fost şi acest Nigel Farage. Cu Brexit-ul său, a „speriat“ încă din vară Austria, dominată de pauperizare şi de criza migraţiei. Complementare acestei atitudini sînt generozitatea şi solidaritatea proverbiale ale austriecilor, vezi aşa-zisa „cultură de bun venit“. Austria rămîne deocamdată cu o cartografie politică neschimbată. Prof. Fritz Plasser a prezentat un studiu al motivelor acestui deznodămînt electoral neaşteptat. Motivele susţinerii transpartinice de la stînga la dreapta a candidatului Van der Bellen sînt în mare parte legate de împiedicarea lui Norbert Hofer de a ajunge preşedinte, deoarece, cred mulţi, el reprezintă o gîndire de (extremă) dreapta şi astfel ar strica imaginea Austriei în străinătate. Scandalul alegerii lui Kurt Waldheim ca preşedinte federal în 1986, datorat implicării sale în ororile naziste ale Războiului şi incapacităţii sale de a-şi recunoaşte public faptele, nu a fost uitat.

● No last minute swing. Talk-show-urile ultimelor zile dinaintea alegerilor au polarizat. „Mincinos“, „comunist“, „spion al Răsăritului“ sînt doar cîteva din acuzele de care Norbert Hofer, pe drept sau pe nedrept, s-a folosit. De sute de ori. „Nu vă jucaţi cu… Öxit“, parafrazînd Brexit-ul, „jumătate din locurile de muncă din Austria depind de export“, „FPÖ-ul face de douăzeci de ani o politică anti-UE“, a replicat Van der Bellen. Jurnalista Ursula Stenzel a susţinut, fără probe, că tatăl lui VdB, decedat în 1986, ar fi fost nazist. Identitarii au demonstrat prin Viena sub stindardul „F*ck Van der Bellen“. Haselsteiner, om de afaceri şi mecena al campaniei electorale a lui VdB, este citat cu replica conform căreia candidatul Hofer se mai ţine şi de un baston, o aluzie transparentă la handicapul fizic al acestuia, datorat unui accident sportiv cu parapanta. Demoscopul Plasser este însă de părere că aceste orgii verbale nu ar fi influenţat decisiv rezultatul, într-o anumită măsură surprinzător, al alegerilor.

● Norbert Hofer nu e Trump. Iar Austria nu-i America. Mesajelor sale electorale le-a lipsit claritatea. „Aşa să mi ajute Dumnezeu“, „Pentru Austria cu inima şi sufletul“, „Decidem în sensul vostru“ nu au avut forţa unui „Make America great again“. Astfel, establishment-ului politic, coalizat împotriva unui singur candidat, i-a reuşit un important cîştig de etapă.

● Troica libertăţii. Conducerea Partidului Libertăţii este formată din Heinz Christian Strache, preşedinte, Norbert Hofer (vicepreşedinte) şi Herbert Kickl (n. 1968, secretar general), parlamentari. O troică funcţională de ani de zile şi bine sudată, la care se poate adăuga şi Harald Vilimsky (MEP din 2014). Toţi sînt politicieni experimentaţi, cu vechi state de serviciu în viaţa publică austriacă. În urmă cu 11 ani, Strache, de profesie tehnician dentar, prelua partidul. Jörg Haider (1950-2008) îl părăsise, FPÖ-ul sucomba la propriu, susţinut de 3% din electorat. Astăzi, albaştrii sînt la peste 35%, la zece procente de social-democrați şi 20% de populari (ÖVP). Trend-ul sondajelor le este favorabil.

Alegerea lui Van der Bellen nu este un vot pentru fostele mari partide populare (SPÖ, ÖVP), care, luate împreună, formează o minoritate în toate sondajele ultimilor ani. Nici măcar pentru verzi, situaţia nu e neapărat roză. Aparent, pentru a nu-l dezavantaja pe VdB, aceştia nu şi l-au asumat pe profesor. Independenţa candidatului, dorită şi asumată nu doar de el, a fost mai mult decît un joc electoral.

● Alles Walzer. Alexander Van der Bellen e căsătorit din 2015 cu Doris Schmi-dauer, 52 de ani, licenţiată în ştiinţe politice, managerul fracţiunii parlamentare a verzilor din Nationalrat (Parlamentul federal). „Pentru a dansa vals e nevoie de doi. Doar împreună putem continua. Pentru a dansa e nevoie însă şi de tact. Să facem acest pas!“ – îi invita preşedintele ales pe cei 46,2% care au votat împotriva lui. Reconcilierea e acum la ordinea zilei. „Tuturor alegătorilor lui Hofer le întind mîna şi le promit că voi fi preşedintele federal al tuturor austriecilor.“ O invitaţie la vals pe parchetul lucios şi alunecos al palatului Hofburg. 

Alex Todericiu este analist politic.

Foto: A. Todericiu

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Afișul expoziției  „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”
Vernisajul expoziției „Tattarescu și școala Tattarescu”
Cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea artistului Gheorghe Tattarescu (1820-1894), Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”, care va avea loc miercuri, 9 aprilie.
fabrica auto roboti semiconductori
Producătorii auto din Slovacia vor fi cei mai afectați de tarifele comerciale impuse de Trump
Producătorii auto din Slovacia, supranumită și „Detroitul Europei”, ar putea fi cei mai afectați de tarifele comerciale ce urmează să fie anunțate de președintele Donald Trump miercuri, 2 aprilie.
Imaginea Coifului de la Coțofenești, în Fototeca Institutului de Studii Social-Politice (© Facebook / Arhivele Naționale ale României)
Noi săpături arheologice în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești
Arheologii din Prahova vor efectua noi săpături în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești, în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în această zonă ar exista o cetate getică.
image png
POLITICO: Zilele lui Elon Musk la Casa Albă sunt numărate
Preşedintele Donald Trump a comunicat cercului său restrâns, inclusiv membrilor cabinetului său, că Elon Musk se va retrage în următoarele săptămâni din rolul său actual de partener de guvernare, de animator omniprezent şi de om care mânuieşte securea reducerilor bugetare la Washington.
masina de spalat, foto shutterstock jpg
Un medic spune cum te poate îmbolnăvi mașina de spălat. Mulți fac această greșeală!
Mașina de spălat este indispensabilă în orice locuință, dar dacă nu este folosită corect, ar putea să ne afecteze sănătatea. Un medic a spus că un obicei greșit în folosirea acesteia ne-ar putea îmbolnăvi!
foto facebook alexandru muraru png
Șeful Comisiei SIE avertizează că există riscuri de interferențe în alegeri din partea Rusiei
Alexandru Muraru avertizează că există riscuri de interferențe în alegeri din partea Rusiei, „fie prin amplificarea tensiunilor, a atacurilor cibernetice ori a campaniilor de influență”.
bombardier strategic rus Tu 22M3 Foto X jpg
Un bombardier strategic rusesc s-a prăbușit în Siberia. O persoană a murit după ce s-a catapultat
Un bombardier strategic rus Tu-22M3 s-a prăbușit miercuri, 2 aprilie, în regiunea Irkutsk din sud-estul Siberiei din cauza unei defecțiuni tehnice, a declarat guvernatorul local Igor Kobzev.
Banner Octavian Ursulescu
Octavian Ursulescu, uitat de artiștii pe care i-a ajutat la debut: „N-am pretenții de recunoștință, dar m-aș fi așteptat să mă salute!”
Octavian Ursulescu, uitat de artiștii pe care i-a ajutat la debut? „Nu am pretenții de recunoștință”
Ce trebuie să ştii despre zona zoster
Vaccinul care poate să combată și demența. „Femeile beneficieză cel mai mult”
Un nou studiu a arătat că vaccinarea împotriva zonei zoster reduce cu 20% riscul persoanelor în vârstă de a dezvolta demență în următorii șapte ani.