Bucăți neiubite

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Invizibilii jpeg

Sîntem doi frați, eu sînt sora cea mare. Așa se face că toate hainele mele de copil și pre-adolescent n-au fost moștenite de la nimeni. Frate-miu, bietul, a ajuns însă să poarte tricourile și pantalonii scurți care mi-au rămas mici, bănuiesc că a fost totuși fericit că n-a avut ce face și cu rochiile.

Mă uit la o fotografie veche; stăm amîndoi la poză undeva, în Predeal. Eu am 8-9 ani, el are 4-5. El, pe un cal de lemn, țeapăn ca lemnul din care e făcută figurina, eu, jos, țin cu încredere de hățuri. Cel mai probabil ne-am certat care să se suie primul pe animal. Am un tricou galben și niște bermude tăiate din blugi vechi. Le țin minte acum, după atîția ani, ca ieri. El are niște pantaloni scurți cu manșete (foști ai mei) și un tricou din plastic cu reprezentarea unui indian furios care poartă toată regalia de pene pe cap și îndreaptă amenințător o suliță către privitor. Tot al meu. Nu știu cît de nefericit o fi fost cu moștenirea asta de hanțe de la soră-sa mai mare, o să-l întreb. Știu însă că, odată cu anii, eu sînt cea care a ajuns să iubească bucăți vechi de textile în care recunosc un șorț de-al bunică-mii, o bucată de perdea de catifea de culoarea piersicii pe care mi-a amintesc atîrnînd la ușa balconului, un sacou vechi de-al maică-mii în carouri mici roșu-negru tivit la mîneci și la gît cu o piele moale, cu nasturii îmbrăcați așijderea. Îmi amintesc garofițele croșetate dintr-un fir roșu ca sîngele care atîrnau de cheile unui scrin vechi la bunică-mea. Pierdute și ele odată cu casa. N-aș avea de ce și cum să le atîrn acum, dar, dacă le-aș mai avea, și-ar găsi cu siguranță loc în vreun sertar. Laolaltă cu vechi desfăcătoare de conserve cu mînere de lemn și sticluțele colorate de farmacie cu dopurile frumos turnate – un diamant de sticlă, un cap fabulos de cocoș – pe care am început să le prețuiesc din ce în ce mai tare.

Probabil că, lăsată de capul meu, aș ajunge un soi de domnișoară Havisham, una din bătrînele alea pe care le găsești în casă îngropate în pînze de păianjen, mileuri îngălbenite și cutii noi de plăci de sunet sau de la e-pantofi.

Nu știu de unde aplecarea asta care vine cumva la pachet și cu preferința de a mînca părțile neiubite din farfurie. Zgîrciurile, grăsimile, gelatinele, bucățile cele mai dubioase de carne, colțurile, crustele, marginile, arsurile. Mă transform probabil în maică-mea sau într-o mamă. Ele sînt cele care vor mînca ceva nedorit din farfuria copilului. Un copan ros într-o doară pe oasele căruia rămîn fîșiile lungi de carne și capetele albicioase de la încheieturi. Partea cea mică dintr-o aripioară formată din două oase fine între care e un dram de carne molcuță. Măduva fină și tremurătoare din oasele mari de care nu m-aș fi atins odinioară nici sub amenințarea cu moartea. Coada prăjită de pește și cam ce tot conține un cap de crevete. Știu. M-o fi ajutat și un soi de moștenire culturală în care un cap fiert de oaie pus pe o tavă imensă în mijlocul mesei poate fi cel mai adevărat festin. Și e adevărat că încă mă amuză nespus reacțiile diverșilor occidentali pentru care felul ăsta de mîncare e unul dintre exotismele supreme. În crevasele, maxilarele, tîmplele și orbitele acelui cap e cea mai gustoasă carne posibilă. Promit. La fel de adevărat e că odată cu amuzamentul în fața reacțiilor vine și o ușoară iritare. Cam de cîte ori te poți minuna în fața unui cap fiert de oaie? Toate show-urile astea culinare cu diverși chef-i care bat lumea au cîte un episod cu celebrul cap. În regulă, să ne revenim. E ca și cum eu m-aș minuna etern în fața unor urechi prăjite de porc. Care, da, sînt extraordinar de bune.

Și totuși, de ce mamele, bunicile și o întreaga generație de femei ne curăță farfuriile de copil și lasă toate oasele curate, frumoase și tot neiubitul mîncat? Antropologic explicabil, magic însă, cu atît mai mirabil. Bănuiesc că vin toate dinte-o rasă veche de leoaice care vînează pentru noi și apoi așteaptă răbdătoare rămășițele gustoase pe care niște pui fragezi nu le pot identifica. Obrazul, inima, ficatul antilopei și zgîrciurile copitei se mănîncă mult mai tîrziu, după 40 de ani.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.