Breasla a┼čteapt─â

Publicat în Dilema Veche nr. 338 din 5 - 11 august 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Anuala de Arhitectur─â Bucure┼čti a fost anul acesta organizat─â de Emil Iv─ânescu, noul vicepre┼čedinte al OAR-Bucure┼čti. Schimbarea de echip─â a dus ┼či la o schimbare de atitudine a expozi┼úiei care, ├«n toiul crizei, a putut s─â ne par─â mai animat─â, centrat─â pe o mul┼úime de evenimente colaterale expozi┼úiei propriu-zise, care a fost decent─â. Nu s├«nt multe de spus despre arhitectura prezentat─â la Anual─â.

Anuala de Arhitectur─â Bucure┼čti a fost anul acesta organizat─â de Emil Iv─ânescu, noul vicepre┼čedinte al OAR-Bucure┼čti. Schimbarea de echip─â a dus ┼či la o schimbare de atitudine a expozi┼úiei care, ├«n toiul crizei, a putut s─â ne par─â mai animat─â, centrat─â pe o mul┼úime de evenimente colaterale expozi┼úiei propriu-zise, care a fost decent─â. Nu s├«nt multe de spus despre arhitectura prezentat─â la Anual─â. Nu cred c─â, mai cu seam─â ├«n vreme de criz─â, arhitec┼úii bucure┼čteni proiecteaz─â suficient de mult pentru a se mai organiza o asemenea expozi┼úie ├«n fiecare an. Poate c─â e momentul s─â devin─â ┼či aceasta o bienal─â, alternativ organizat─â, s─â zicem ├«n anii impari, cu aceea na┼úional─â. Anul acesta se calc─â pe t─âlpi cu Bienala organizat─â de OAR Central. Pur ┼či simplu, nu exist─â mas─â critic─â de lucr─âri expozabile ┼či, din aceast─â cauz─â, nu exist─â o selec┼úie. Poate fi g├«ndit─â ┼či o asemenea expozi┼úie, care s─â arate cantitatea ┼či media produc┼úiei arhitecturale, dar cred c─â g├«ndul organizatorilor este, totu┼či, acela de a expune v├«rful de gam─â. Spre deosebire de Bienal─â, expozi┼úia Anual─â are ┼či c├«teva sec┼úiuni diferite. P─âcat c─â a disp─ârut fotografia de arhitectur─â care, ├«n cei c├«┼úiva ani de c├«nd se organiza, reu┼čise s─â impun─â c├«teva nume noi, ┼či m─â g├«ndesc ├«n primul r├«nd la Andrei M─ârgulescu. ├Än absen┼úa unui loc unde s─â se afirme, fotografii de arhitectur─â nu vor ap─ârea pur ┼či simplu prin genera┼úie spontanee. Pe de alt─â parte, sec┼úiunea de proiecte nerealizate trebuie s─â devin─â una de research-by-design sau s─â dispar─â. Expunerea proiectelor de studio nu ├«nseamn─â nimic, dec├«t ┼čtiin┼úa manipul─ârii, mai mult sau mai pu┼úin m─âiastr─â, a unor reprezent─âri. Nu ┼čtim motivele pentru care proiectele respective nu au devenit case reale: criza? Modific─ârile operate pe ┼čantier de nevasta proprietarului? Reducerea bugetului? Pe de alt─â parte, cercetarea prin intermediul proiect─ârii ar g─âsi ├«n Anual─â un bun loc public de expunere.

Chiar cercetarea ├«n domeniul arhitecturii pur ┼či simplu ar trebui s─â ├«┼či g─âseasc─â tot ├«n Anual─â simezele necesare, pentru c─â nimeni nu ┼čtie c─â se face cercetare ┼či c─â ea este, uneori, relevant─â. ┼×i, dac─â se public─â, oricum nu are nici o ┼čans─â la sec┼úiunea carte sau publica┼úii. C├«teva cuvinte aici, care sper s─â nu ├«mi fie luate ├«n nume r─âu nici de organizatori, nici de premian┼úi: nu pot fi b─ânuit de ranchiun─â, de vreme ce eu nu mai expun c─âr┼úi nici la Anual─â, nici, de ceva mai mult─â vreme, la Bienal─â. Or, de c├«nd a ap─ârut Anuala ca eveniment al breslei, le-am repro┼čat succesivilor pre┼čedin┼úi OAR Bucure┼čti c─â solicit─â, prin regulament, transformarea unei c─âr┼úi ├«ntr-un poster. E caraghios s─â reduci o arborescen┼ú─â de idei (acolo unde aceasta exist─â), bazat─â pe text, ├«ntr-un poster. O poate face un album de arhitectur─â, dar nu o carte centrat─â pe text. Pe urm─â, cred c─â exist─â dificult─â┼úi de ├«n┼úelegere, la nivelul succesivelor jurii de Anual─â ┼či Bienal─â, nu a ce ├«nseamn─â o publica┼úie (care poate s─â fie ┼či un website), ci a ceea ce ├«nseamn─â o carte. Albumele de fotografii, chiar dac─â s├«nt  lucr─âri de cea mai bun─â calitate, la r├«ndul lor premiate de OAR Bucure┼čti ┼či na┼úional, nu reprezint─â, ├«nc─â, o carte. Se poate premia evenimentul al c─ârui catalog este publica┼úia respectiv─â, dar nu se poate pretinde vreo compara┼úie cu cartea. Este un album, este o publica┼úie, dar nu este o carte. Prin urmare, c├«nd ai ├«n produc┼úia anului recenzat de Anual─â c─âr┼úile Anei Maria Zahariade ┼či cea a lui ┼×tefan Ghenciulescu, sau, mai an, antologiile profesorului Alexandru Sandu, unul dintre prea pu┼úinii c─ârturari urbani┼čti de la noi ÔÇô ┼či nu le vezi, ca juriu, cred c─â undeva este o problem─â. Mai bine s─â scoatem cu totul c─âr┼úile din expozi┼úii, c─âci nu e locul lor acolo ┼či oricum nu le citesc, se pare, nici m─âcar membrii juriilor. ┼×i s─â le l─âs─âm acolo unde le e locul, nedeschise, ├«n biblioteci. C─â este o criz─â a culturii arhitecturale ├«n Rom├ónia, pe care atitudinea fa┼ú─â de discursul verbalizat (critic─â de arhitectur─â, teorie ┼či filozofia spa┼úiului) o reflect─â, o spun de at├«ta vreme ├«nc├«t, probabil, am devenit plictisitor... Pe scurt, Anuala a fost, cred, peste nivelul atmosferei sumbre care domne┼čte acum ├«n profesia de arhitect ├«n general ┼či din Capitala Rom├óniei ├«n particular. Trezit─â din bula imobiliar─â ca dintr-o be┼úie crunt─â, breasla e ├«n stand-by. Expozi┼úia anual─â a arhitec┼úilor bucure┼čteni este ├«ns─â un succes (inclusiv unul de public!) pentru Emil Iv─ânescu ┼či pentru noua echip─â de conducere a filialei din Capital─â a OAR.  

Augustin Ioan este arhitect ┼či profesor la Universitatea de Arhitectur─â ┼či Urbanism ÔÇ×Ion MincuÔÇť din Bucure┼čti. 

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de produc╚Ťie a noilor cartiere, Jacobs ├«i opune observa╚Ťia direct─â ╚Öi studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vie╚Ťii urbane.
Zizi și neantul jpeg
Ro╚Ťi ╚Öi vremuri
Trebuia s─â m─ân├«nci nu ╚Ötiu c├«╚Ťi ani numai iaurt ╚Öi s─â economise╚Öti, s─â pui bani la CEC ca s─â-╚Ťi po╚Ťi cump─âra o Dacie.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
├Än Aix zilele de var─â se mi╚Öc─â ├«n ritm de melc, par nesf├«r╚Öite, exact ca acelea din vacan╚Ťele copil─âriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informa╚Ťiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al modera╚Ťiei
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
Dup─â ce, cu o s─âpt─âm├«n─â ├«n urm─â, doi lei au ├«ncercat zadarnic s─â evadeze din gr─âdina zoologic─â din R─âd─âu╚Ťi, un ╚Öarpe mai norocos a p─âtruns ├«n Spitalul Or─â╚Öenesc din Bal╚Ö.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ─âsta era hazul vacan╚Ťei: ├«mpletirea ciudat─â de pofte concrete ╚Öi vis─âri abstracte. Figurau, cu toatele, ├«ntr-un meniu pestri╚Ť ╚Öi cu preten╚Ťii.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Vacan╚Ťe de alt─âdat─â
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi sup─ârat pe mine?
Ca s─â nu ÔÇ×supereÔÇŁ aceast─â societate, foarte multe femei ajung s─â fie prizoniere ale unor prejudec─â╚Ťi pe care ╚Öi le autoinduc, perpetu├«ndu-le, uit├«nd de cele mai multe ori de ele ├«nsele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci c├«nd am ├«ntrev─âzut c├«teva adev─âruri esen╚Ťiale este dureros s─â sim╚Ťim c─â, ├«n m─âsura ├«n care vrem s─â le comunic─âm oamenilor, ele cap─ât─â limitele noastre, impurit─â╚Ťile noastre, degrad├«ndu-se ├«n func╚Ťie de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din Bucure╚Öti a fost pus─â sub control judiciar, fiind b─ânuit─â de s─âv├«r╚Öirea infrac╚Ťiunii de ├«n╚Öel─âciune prin vr─âjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emo╚Ťionante descrieri de arhitectur─â din literatura universal─â este tabloul creionat de Edgar Allan Poe ├«n debutul nuvelei ÔÇ×Pr─âbu╚Öirea casei UsherÔÇŁ.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Cum e s─â pleci ├«n vacan╚Ť─â bolnav ╚Öi complet epuizat
N-am mai fost ├«ntr-o vacan╚Ť─â par╚Ťial din cauza pandemiei, ├«ns─â mai mult din cauza faptului c─â nu mi-am mai permis o vacan╚Ť─â.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De cur├«nd, la Ierusalim au izbucnit din nou ÔÇô dar c├«nd au ├«ncetat? ÔÇô tensiunile pe esplanada Cupolei St├«ncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de c─âr╚Ťi din c─âr╚Ťile altor autori: circula╚Ťia bibliografic─â prin notele de subsol asigur─â ventila╚Ťia academic─â din care se compune tradi╚Ťia intelectual─â a oric─ârei societ─â╚Ťi moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senza╚Ťia pe care o am c─âl─âtorind cu trenul nu poate fi ├«nlocuit─â cu nici o alta: poate ╚Öi pentru c─â e╚Öti cu at├«╚Ťia oameni ├«n preajm─â, ├«ntr-o lume mobil─â, o lume care o reface, ├«n mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtun─â ale RO-Alert de s─âpt─âm├«na trecut─â, unul emis chiar ├«n timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Na╚Ťional─â din Bucure╚Öti, c├«nd pe scen─â se auzea replica ÔÇ×Furtuna e aproapeÔÇŁ, au provocat un val de glume ╚Öi ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei ├«n care erai ÔÇ×servitÔÇŁ fix cu a╚Öa ceva: dulcea╚Ť─â ├«ntr-un mic castron transparent, una-dou─â linguri╚Ťe, cel mai des de cire╚Öe amare, ╚Öi ap─â ├«ntr-un pahar trainic.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Un ├«nger p─âzitor pentru fiecare ÔÇô cum recuper─âm anii ÔÇÖ90?
Pe vremea c├«nd lucram la o revist─â cu pronun╚Ťate tente erotice care se vindea ca p├«inea cald─â, am cunoscut mai ├«nt├«i un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am ├«nt├«lnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile na╚Ťionale?
Exist─â ├«n Rom├ónia o serie de simboluri na╚Ťionale care s├«nt mai mult sau mai pu╚Ťin cunoscute, ├«ns─â cu siguran╚Ť─â extrem de pu╚Ťin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi ├«n╚Ťeleas─â nu at├«t ca limit─â, c├«t ca o condi╚Ťie de posibilitate a cunoa╚Öterii.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.