Bobii morţilor
„Spune-i că prăjiturile sînt delicioase!“ zise Jane. „Zice că prăjiturile sînt delicioase“, se conformează Nick. „Spune-i că trebuie să mănînce mai multe!“ răspunde doamna Damonte, îndreptîndu-se spre uşă. Cînd am revenit în bucătărie, Jane era la a treia prăjitură: „Sînt fabuloase!“ Erau maroniu deschis, puţin mai mari decît o linguriţă de ceai. Am gustat: „Migdale, muguri de pin, zahăr, făină şi albuş de ou. Li se dă forma unui bob de fasole chiar înainte să fie băgate la cuptor. Şi se numesc Fave dei Morti. Bobii morţilor.“ Jane s-a strîmbat: „Oribil nume, pentru ceva aşa gustos! Dar doamna e încîntătoare! Îţi aduce întotdeauna asemenea bunătăţi?“ „Doar în ziua de chirie.“
Interlocutorii sînt detectivul Nick Polo, jurnalista Jane Tobin – iubita sa, şi doamna Damonte – proprietăreasa şi bunica adoptivă a lui Nick, din straniul roman Polo’s Ponies (1988), în care arma crimei erau copitele unor cai de curse, stîrniţi de un răufăcător să-şi calce victimele în picioare. Înainte să devină scriitor, Jerry Kennealy, autorul romanului, a fost poliţist şi detectiv particular, asemenea eroului său Nick Polo.
Încălziţi cuptorul la 200 de grade Celsius. Mărunţiţi 100 g de migdale, pînă ajung la mărimea unei jumătăţi de bob de orez. Amestecaţi-le cu 100 g de zahăr, cu un ou întreg, 30 g de unt topit, o jumătate de linguriţă de coajă răzuită de lămîie şi 200 g de făină. Frăgeziţi aluatul cu cîţiva centilitri de rosoli (lichior de trandafiri şi flori de portocal). Ungeţi o tavă de patiserie cu unt şi cerneţi-o cu făină. Formaţi 40 de prăjiturele în formă de bob, aranjaţi-le pe tavă şi coaceţi-le 20 de minute. Fave dei Morti se fac în Italia, la pomeniri, şi ţin locul bobului cu ciolan gătit în mod tradiţional la înmormîntări.