Zăpezile de altădată? Nu, mulțumesc

Publicat în Dilema Veche nr. 772 din 6-12 decembrie 2018
Zăpezile de altădată? Nu, mulțumesc jpeg

Nu știu alții cum sînt, dar eu, pe măsură ce trec anii, suport din ce în ce mai greu iarna. Încep să am coșmaruri legate de ea încă de prin august, cînd e cald, soarele e sus pe cer, însă apar primele semne ale toamnei. Prin noiembrie mă gîndesc ce minunat ar fi să hibernez – să nu mai fiu nevoită să ies din casă, să dorm un somn profund pînă prin martie. Dar trebuie să ies, n-am ce face, tot amîn aceste momente, mă îmbrac într-o oră, îmi fac curaj. Frigul de afară, în loc să-mi limpezească gîndurile, cum se zice, mă paralizează, merg pe stradă ca teleghidată, în căutarea unui nou interior. Să depinzi doar de interioare mi se pare de prost gust. Să nu vezi soarele decît cîteva ore pe zi (dacă-l vezi) mă deprimă. Mă bucur cînd nu ninge, cînd temperaturile sînt „nefirești de mari“ pentru luna decembrie sau ianuarie, urmăresc plină de speranță rubricile meteo și îi privesc cu suspiciune pe cei care îmi spun: „Ei, dar un pic de zăpadă tot ar trebuie să fie, măcar de Crăciun!“. Cine are nevoie de zăpadă? Tot iarna se suspendă și una dintre ocupațiile mele preferate – ieșitul sau, mai degrabă, lîncezitul la o bere, în oraș. Din cauza legii antifumat. Să dîrdîi cu țigara într-o mînă și cu berea în cealaltă în fața unei cîrciumi nu mi se pare o opțiune. Așadar, pe lîngă că mă simt prizonieră în spații închise, mai devin și antisocială pentru trei luni. Prin martie, lună de iarnă mai nou, încep să mă revolt – de ce nu se mai termină? Din punct de vedere calendaristic cel puțin, ar trebui să se sfîrșească, nu-i așa? Dar nu, ne mai trezim cu cîte o ninsoare întîrziată, urmată de inevitabila și grotesca topire, de fleșcăraie. Parcă o luăm de la capăt. La începtul lui aprilie sînt deja epuizată. Nu-mi mai doresc „o țară ca afară“, căci cu siguranță nu se va întîmpla în timpul vieții mele, îmi doresc doar o țară mai caldă.

„E de la litiu!“, îmi spune un prieten pe chat. Cum adică de la litiu? – mă mir eu. „De la lipsa de litiu. Ți-ai făcut un test? Dacă nu ai suficient litiu în organism, nu mai suporți iarna. De fapt, nu mai suporți nimic!“ Și ce trebuie să fac ca să am suficient litiu? Ce să mănînc? Nuci? „Nu, că alea-s cu iod. Nu trebuie să mănînci nimic, trebuie doar să iei suplimente cu litiu.“ Îi mulțumesc și continui să caut pe Google „destinații calde iarnă Europa“. Mă gîndesc că o săptămînă de evadare din iarna neaoșă, lipsită de perspective, m-ar ajuta. Însă nici o destinație nu mi se pare suficient de caldă sau de însorită. Iarna, la Mediterană, plouă. Ce rost are să pleci la o mie de kilometri și tot să nu vezi soarele? Thailanda și alte locuri exotice înseamnă mii de euro pe care nu-i am, așa că mai bine mă uit la starea vremii pentru următoarele zece, treizeci de zile. Minus, minus, zero, trei, cinci și tot așa, uite și o zi cu 10 grade, prin ianuarie. Trăiesc în așteptarea ei.

Cînd eram mică, taică-miu îmi povestea deseori despre cum a trăit el iarna din ’54. Povestea asta și cea cu cutremurul din ’77, adică cele două „filme de catastrofă“ (cum s-ar numi astăzi în programul TV), mi-au bîntuit copilăria. Mă fascinau nu atît nămeții de cinci metri și modul în care săpaseră un tunel care pornea din casa scării, ca să poată ieși din bloc, cît faptul că se închiseseră școlile pentru că elevii nu mai aveau cum să ajungă la ele. În timpul comunismului nu se închideau niciodată școlile, indiferent de vreme, de vremuri. Nu conta că era zăpadă sau frig. Nu conta nici că în clase erau temperaturi la limita înghețului, că stăteam cu gecile pe noi, cu căciuli în cap și scriam cu mănuși cu degete decupate. Că făceam țurțuri la nas la propriu în atelierul de practică. Asta îmi amintesc eu din iernile copilăriei mele – frigul, un frig cumplit. Frigul din apartamentele noastre socialiste, nopțile timpurii care începeau de pe la ora 5, cu pene pe curent, stăteam familii întregi sub plăpumi, pe întuneric, și așteptam să treacă și iarna aia. Vom supraviețui. Oare? Se auzea doar Europa Liberă, în surdină, aproape pe mute, ca să nu audă și vecinii, la radioul care mergea și pe baterii. Mama se gîndea că după ora unșpe poate or să vină și gazele, ca să poată găti.

Frigul de la cozile de la Alimentara, cîteva zeci de oameni – o mică manifestație pașnică a foamei, tropăind mărunt pe loc ca să se mai încălzească. Fulguia mărunt, mama le invidia pe doamnele mai bine îmbrăcate, cu căciuli din blană de iepure cu urechi, se întreba cum să-și facă rost de una. Eu aveam un palton roșu cumpărat de la Bucur Obor. După trei zile de purtat începuse să se descoasă și să-i iasă vatelina. Bunicul meu scrisese o scrisoare conducerii Gospodăriei de partid și de stat: „Tovarăși, este inadmisibil ca astfel de produse defecte, destinate copiilor, să ajungă în magazinele noastre!“. Ne așteptam să-l aresteze, dar mi-au dat alt palton la schimb. Fără defect. Așa că la cozi îmi era cald, mă uitam la ciorile care croncăneau pe crengile golașe din spatele blocului, coada se tot lungea și se mișca greu. Oare o să prindem banane aduse din țările calde? Crăciunul nu era Crăciun fără să ai măcar o banană dosită în dulapul cu haine, să aștepți să se coacă. Într-o iarnă n-am prins, am început să plîng, pînă și lacrimile îmi erau înghețate. Unei doamne care fusese mai în față, la coadă i s-a făcut milă de mine și mi-a oferit o banană din sacoșa ei. Și uite așa a mai trecut un Crăciun cu bomboane de pom în care puteai să-ți rupi dinții, cu o instalație de pom în care becurile arse se înmulțeau de la un an la altul și nu aveai cu ce să le înlocuiești, cu cadouri utile – halate de molton ca să înduri frigul din casă. Și cu o banană. Un motiv în plus ca nici Crăciunul de acum, îndestulat, cu „de toate“, să nu mă bucure, să nu-mi mai spună nimic. Uite așa a mai trecut o iarnă cu serbarea de la școală în care am recitat poezii „de iarnă“ pline de clișee și am cîntat cîntece patriotice în care mulțumeam partidului pentru ce „ni s a dat“, pentru minunata noastră copilărie. Și cu serbarea de la întreprindere, cu un Moș Gerilă jerpelit care aștepta de la noi, copiii salariaților, alte poezii patriotice ca să ne dăruiască alte bomboane de pom în care puteai să-ți rupi dinții și ciocolată chinezească expirată de la care am făcut urticarie. După acele sărbători care erau cum erau, însă însemnau totuși ceva pentru noi toți, un moment blînd de respiro, urma un vid. Doar iarnă și frig. Același frig de la școală cînd în pauze ne lipeam de soba cea mare ce parcă mai păstra un dram de căldură din vremuri imemoriale în care veniseră gazele. „Adina, de ce te îmbraci cu o sută de haine cînd afară sînt douăzeci de grade?“, mă întreabă astăzi prietenul meu. Pentru că mi-e frig. Frigul iernilor acelor ani îți intră în oase, în suflet, nu mai scapi niciodată de el. Îmi doresc o țară mai caldă, n-o să o avem niciodată.

Mirifice zăpezi de altădată? Or fi fost… ciudat, nu-mi amintesc nici una. Nici derdeluș, nici sănii, nici patine, nimic idilic. Nimic de poveste. Îmi amintesc, în schimb, că anul trecut, de Crăciun, au fost 18 grade. Nefiresc, dar plăcut. La Breaza, oamenii stăteau prin curți, la soare, ca niște muște amorțite, și nu era un soare din acela meschin, de iarnă, era un soare care chiar încălzea. Iar eu ascultam Beatles, „Here comes the sun!“, unul dintre cele mai pline de viață cîntece inventate vreodată și mă gîndeam cum întreaga omenire, cu bune și cu rele, depinde, de fapt, de o steluță. „Iar steluța cea de sus oare ce-o avea de spus? Socialismul, spune ea. Se clădește în țara mea!“ Zăpezile de altădată? Nu, mulțumesc. Am înghițit destulă iarnă ca să-mi dau seama că nu e pentru mine. Nu are nici o legătură cu litiul. Singura veste bună e că peste trei săptămîni ziua va începe să crească. Se va simți abia pe la sfîrșitul lui ianuarie.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

pexels olly 846080(1) jpg
Cum te poate ajuta cafeaua cu adaptogeni să îți îmbunătățești sănătatea
Cafeaua cu adaptogeni poate fi o variantă extraordinară de luat în calcul dacă îți dorești să te bucuri atât de gustul acestei băuturi, cât și de un produs cu efecte benefice pentru corp.
Istvan Kovacs, Bayern PSG (EPA) jpg
fabrica bosch cluj
Concedierile masive din Germania se vor răsfrânge și asupra României. Chiar dacă nu imediat
Industria auto este responsabilă pentru 11% din locurile de muncă din producție din Germania, companiile anunțând deja că vor face zeci de mii de concedieri și vor închide fabrici.
Gigi Neţoiu a fost acţionar la Dinamo
Cooperativa prinde putere în fotbal: Comandantul preia frâiele în Ilfov
Retras din fotbal pentru a se dedica agriculturii, Gigi Nețoiu, fost acționar și patron la Rocar, Universitatea Craiova și la Dinamo, se implică mai nou, de această dată la divizionara secundă FC Voluntari.
aafc2f2b ec61 4dba 8613 606e5d82167f png
Încă o eliminare la Masterchef! Concurenta celebră care pleacă acasă cu ochii în lacrimi
Competiția Masterchef România devine tot mai strânsă și în concurs au rămas numai 8 concurenți. Ultima eliminare de pe Voyo i-a lăsat pe toți fără cuvinte.
marianne bachmeier captura video jpg
Povestea impresionantă a mamei care l-a împușcat pe bărbatul ce i-a ucis fiica minoră, chiar în sala de judecată în timpul procesului
Marianne Bachmeier avea doar 46 de ani când a murit de cancer într-un pat de spital din Lubeck, Germania, după o lungă suferință. Cazul Marianne Bachmeier este unul care este amintit de majoritatea mamelor din Germania. De ce? Pentru că ea a fost la rândul ei o mamă, însă care l-a ucis pe ucigașul c
bani multi pensie jpg
Cine sunt românii care vor primi un ajutor de 1.500 de lei, în 2025. La ce pot folosi banii
Copiii din țara noastră pot beneficia de un ajutor financiar important din anul 2025! Autoritățile au propus un program intitulat „Un copil, un zâmbet”, care urmează să vină în sprijinul tinerilor care se confruntă cu probleme dentare.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu i-a făcut o schiţă de personalitate lui Călin Georgescu, pornind de la trăsăturile feţei.
Smoothie de mere si morcovi  Sursa foto shutterstock 2354224031 jpg
Pont pentru slăbit uşor: smoothie cu mere și morcovi
Pare un banal smoothie cu morcovi şi mere, dar această băutură te ajută să slăbești și-ţi reduce riscul de diabet. Pentru a-l face, ai nevoie doar de trei ingrediente.