Sînt cîteva emisiuni, realizatori și documentare cu totul excepționale incluse în programul televiziunii naționale: Cătălin Ștefănescu (Garantat 100%), Marina Constantinescu (Nocturne), Filmul de artă, documentarele 360° Geo, teatrul de televiziune, Vorbește corect!, toate dedicate descrierii, în limbaj specific, a unor secvențe importante din biografia umanității etc. Te și miri cum supraviețuiesc într-o atmosferă toxică, cu idei de emisiuni bizare, prezentatori cu dicție, vocabular și farmec cît pentru un spectacol de cămin cultural, multe, dar foarte multe ore dedicate corpului (stil, dietă, fitness) etc. Pe cele mai multe nu le vedem, fiindcă sînt programate înainte de ora 19, oră la care, în cel mai bun caz, orice om al muncii abia ajunge acasă. Așa că nu ne rămîne decît să citim, cu invidie și curiozitate, prezentările lor pe site-ul televiziunii:

● Iată, de pildă, emisiunea E vremea ta! în care te aștepți să afli, nu-i așa, cînd scapi de caniculă și cînd vine gerul. Ei bine, s-ar zice că avem o viziune îngustă despre meteorologie, viziune care ne este lărgită prompt de clarificările din prezentare: „E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii“. Cu alte cuvinte, cititul în stele este un domeniu conex al meteorologiei. Mă gîndesc în ce fel Soarele în conjuncție cu Jupiter retrograd poate să ne dea o fărîmă de idee despre cum va fi iarna în pasul Tihuța. Mă gîndesc degeaba.

● Aflăm, tot de pe site, că Fuego își serbează ziua la mare. Într-o emisiune dedicată acestui scop, la televiziunea națională română: „Unde putea fi mai potrivit pentru Paul Surugiu – Fuego să-și celebreze ziua de naștere dacă nu în marea familie a Televiziunii Române, chiar la TVR 2, în emisiunea sa estivală? (poate la restaurantul Doina? sau în familie? – n.m., M.I.) Într-o formă de zile mari, Fuego a trăit, în acest an, schimbări majore și împliniri nenumărate. A slăbit, a avut numeroase proiecte de succes, expoziții de pictură (…). Petrecerea va fi garantată. Minunata Elena Stroe, om de cultură al Constanței și prietenă apropiată, se va ocupa de surpriza dulce“. Nu am nimic cu Fuego și nu știu nimic despre doamna Elena Stroe, „om de cultură“ din Constanța. Mă bucur pentru Fuego că a slăbit, știu că o astfel de victorie e bună de trecut cu litere mari, bolduite, în CV, înaintea oricăror diplome universitare. Îmi pare rău că Elena Stroe, în loc să se ocupe de cultură, coace blaturi de tort. Cît despre TVR, care alocă timp mult și bani acestei chermeze, nu are a și face grijă pentru grila de toamnă: țara e plină de cîntăreți care abia așteaptă să fie sărbătoriți în „marea familie“ a televiziunii publice.

● Emisiunea Vibe By Ioana Voicu propune, în sfîrșit, un proiect de viață, unul consistent, atrăgător, înțesat de farmec și spirit: „Este o emisiune tip vlog, în care veți afla felii din viața Ioanei Voicu. «Totul este natural, fără regie, de la ritualul de frumuseţe de dimineaţă sau exerciţiile de gimnastică pînă la mersul la restaurant, shopping sau momente pline de umor», potrivit Ioanei Voicu. În prima ediție, prezentatoarea Ioana Voicu îl va avea ca invitat pe Mădălin Voicu, aducînd în fața dumneavoastră o mare surpriză! «Am avut un challenge pentru tata – să mă machieze, ca în provocarea My Dad Does My Makeup. A fost amuzant, mai ales că el n-are habar de ce înseamnă asta. Eu îi spuneam să mai pună una-alta… Sigur, ştia ce înseamnă fond de ten şi rimel, dar a aflat în premieră de iluminator şi creion de contur», a declarat Ioana Voicu“. Fascinant! Incredibil! Excepțional! Ce provocare pentru Mădălin Voicu, să afle ce este iluminatorul! Ce viață cu totul neobișnuită are fiica dumnealui! Ce oameni, ce biografii!

● Și dacă se simte lipsa suspansului, atunci emisiunea Biruitorii – Oamenii care se hrănesc din Dumnezeu ne va ține cu sufletul la gură: „Echipa emisiunii îşi propune aducerea în prim plan a adevărurilor legate de identitatea poporului român, în special a celor din județul Mureș, adevăruri care sînt ascunse din diferite motive“. E musai, deci, să-i cunoaștem pe Biruitorii din Mureș, care consumă Dumnezeu. Și care se luptă nu cu neisprăviții care au pus pe butuci economia locală, ci cu hoții de identitate, pe care nu-i vedem, nu-i auzim, nu-i știm, dar îi simțim încolțindu-ne ființa creștin-națională.

● Și, în sfîrșit, o ultimă emisiune, România turistică, ce are drept motto: „Dacă noi nu ne filmăm munţii noştri, nimeni n-o va face!“ Îi anunț politicos pe realizatori că o fac mulți, și străini, și români, iar cei care nu-i filmează îi defrișează.

Revenind: am înțeles că televiziunea nu face educație. Dar ar putea să își propună măcar să n-o strice. Atîta cîtă e. 

Maria Iordănescu este psiholog.