Meteo, astrologie, creion de ochi și vibe by Voicu

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Meteo, astrologie, creion de ochi și vibe by Voicu jpeg

Sînt cîteva emisiuni, realizatori și documentare cu totul excepționale incluse în programul televiziunii naționale: Cătălin Ștefănescu (Garantat 100%), Marina Constantinescu (Nocturne), Filmul de artă, documentarele 360° Geo, teatrul de televiziune, Vorbește corect!, toate dedicate descrierii, în limbaj specific, a unor secvențe importante din biografia umanității etc. Te și miri cum supraviețuiesc într-o atmosferă toxică, cu idei de emisiuni bizare, prezentatori cu dicție, vocabular și farmec cît pentru un spectacol de cămin cultural, multe, dar foarte multe ore dedicate corpului (stil, dietă, fitness) etc. Pe cele mai multe nu le vedem, fiindcă sînt programate înainte de ora 19, oră la care, în cel mai bun caz, orice om al muncii abia ajunge acasă. Așa că nu ne rămîne decît să citim, cu invidie și curiozitate, prezentările lor pe site-ul televiziunii:

● Iată, de pildă, emisiunea E vremea ta! în care te aștepți să afli, nu-i așa, cînd scapi de caniculă și cînd vine gerul. Ei bine, s-ar zice că avem o viziune îngustă despre meteorologie, viziune care ne este lărgită prompt de clarificările din prezentare: „E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii“. Cu alte cuvinte, cititul în stele este un domeniu conex al meteorologiei. Mă gîndesc în ce fel Soarele în conjuncție cu Jupiter retrograd poate să ne dea o fărîmă de idee despre cum va fi iarna în pasul Tihuța. Mă gîndesc degeaba.

● Aflăm, tot de pe site, că Fuego își serbează ziua la mare. Într-o emisiune dedicată acestui scop, la televiziunea națională română: „Unde putea fi mai potrivit pentru Paul Surugiu – Fuego să-și celebreze ziua de naștere dacă nu în marea familie a Televiziunii Române, chiar la TVR 2, în emisiunea sa estivală? (poate la restaurantul Doina? sau în familie? – n.m., M.I.) Într-o formă de zile mari, Fuego a trăit, în acest an, schimbări majore și împliniri nenumărate. A slăbit, a avut numeroase proiecte de succes, expoziții de pictură (…). Petrecerea va fi garantată. Minunata Elena Stroe, om de cultură al Constanței și prietenă apropiată, se va ocupa de surpriza dulce“. Nu am nimic cu Fuego și nu știu nimic despre doamna Elena Stroe, „om de cultură“ din Constanța. Mă bucur pentru Fuego că a slăbit, știu că o astfel de victorie e bună de trecut cu litere mari, bolduite, în CV, înaintea oricăror diplome universitare. Îmi pare rău că Elena Stroe, în loc să se ocupe de cultură, coace blaturi de tort. Cît despre TVR, care alocă timp mult și bani acestei chermeze, nu are a și face grijă pentru grila de toamnă: țara e plină de cîntăreți care abia așteaptă să fie sărbătoriți în „marea familie“ a televiziunii publice.

● Emisiunea Vibe By Ioana Voicu propune, în sfîrșit, un proiect de viață, unul consistent, atrăgător, înțesat de farmec și spirit: „Este o emisiune tip vlog, în care veți afla felii din viața Ioanei Voicu. «Totul este natural, fără regie, de la ritualul de frumuseţe de dimineaţă sau exerciţiile de gimnastică pînă la mersul la restaurant, shopping sau momente pline de umor», potrivit Ioanei Voicu. În prima ediție, prezentatoarea Ioana Voicu îl va avea ca invitat pe Mădălin Voicu, aducînd în fața dumneavoastră o mare surpriză! «Am avut un challenge pentru tata – să mă machieze, ca în provocarea My Dad Does My Makeup. A fost amuzant, mai ales că el n-are habar de ce înseamnă asta. Eu îi spuneam să mai pună una-alta… Sigur, ştia ce înseamnă fond de ten şi rimel, dar a aflat în premieră de iluminator şi creion de contur», a declarat Ioana Voicu“. Fascinant! Incredibil! Excepțional! Ce provocare pentru Mădălin Voicu, să afle ce este iluminatorul! Ce viață cu totul neobișnuită are fiica dumnealui! Ce oameni, ce biografii!

● Și dacă se simte lipsa suspansului, atunci emisiunea Biruitorii – Oamenii care se hrănesc din Dumnezeu ne va ține cu sufletul la gură: „Echipa emisiunii îşi propune aducerea în prim plan a adevărurilor legate de identitatea poporului român, în special a celor din județul Mureș, adevăruri care sînt ascunse din diferite motive“. E musai, deci, să-i cunoaștem pe Biruitorii din Mureș, care consumă Dumnezeu. Și care se luptă nu cu neisprăviții care au pus pe butuci economia locală, ci cu hoții de identitate, pe care nu-i vedem, nu-i auzim, nu-i știm, dar îi simțim încolțindu-ne ființa creștin-națională.

● Și, în sfîrșit, o ultimă emisiune, România turistică, ce are drept motto: „Dacă noi nu ne filmăm munţii noştri, nimeni n-o va face!“ Îi anunț politicos pe realizatori că o fac mulți, și străini, și români, iar cei care nu-i filmează îi defrișează.

Revenind: am înțeles că televiziunea nu face educație. Dar ar putea să își propună măcar să n-o strice. Atîta cîtă e. 

Maria Iordănescu este psiholog.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.