Delta și drumul către ea

Publicat în Dilema Veche nr. 765 din 18-24 octombrie 2018
Invizibilii jpeg

Cum o iei de la Big Berceni în jos, spre Văcărești, treci pe lîngă Sun Plaza și ajungi să mergi de-a lungul șoselei pe lîngă un parapet lung făcut din panouri. Nu mai fusesem în zonă de mai bine de douăzeci de ani (am copilărit în Berceni) și ieșirea din metrou în încîlceala de oameni, pasaje, gărdulețe, tarabe și florării împodobite cu flori de plastic m-a dezorientat total. M-am învîrtit ca o găină cu capul tăiat pînă să iau direcția corectă și a trebuit să cobor și să ies din niște pasaje ca să ajung zece metri mai încolo.

În fine, lîngă parapetul de panouri care te duce în jos, spre Văcărești, am încetinit pasul și am citit, m-am mirat, am rîs de-a binelea, m-am încruntat și iar am rîs. Căci ăla nu-i un parapet oarecare. E făcut dintr-un soi de panouri de plastic (cred) cu mesaje. Pe cineva de la Primăria sectorului 4 l-a chinuit cumplit talentul, cultura populară și o broșură cu citate celebre. Fiecare panou din gardul acela înfățișează un soi de caricatură cu cîte un mesaj. Ideea principală era – am înțeles asta – celebrarea Bucureștilor și, mai cu seamă, a mîndrului sector 4. Pe alocuri, și a întregii Românii. În tot ansamblul ăsta mai apărea și cîte un panou cu citate din Mark Twain, Mița Biciclista și alte desene pe care nu le-am priceput, precum un porc roz în cămașă hawaiană care stă cu brațele larg deschise sub mesajul: „Sîntem peste… tot!“ O să vă rog să luați aminte că acele puncte de suspensie nu le-am pus eu. Oricum, mai toate mesajele scrise lîngă caricaturile/desenele de care vă povestesc au, așa, un aer de scheciuri de Revelion de dinainte de ’89 și mai toate sînt pline de punctele astea de suspensie șugubețe.

Din seria panourilor care celebrează sectorul 4, vreo două mi-au plăcut nespus. Într-unul apare desenat un cioban care-și face un selfie cu un selfie-stick. La picioarele lui e o oaie, în spatele lui, ca să intre în poză, e o biserică. Textul sună așa: „N-a fost odată ca-n povești / Ea este chiar în București / N-a fost nicicum piesă la teatru / Ea este în sectorul… patru.“ Ne referim, desigur, la biserica lui Bucur, întemeietorul Bucureștilor. În alt desen, regele Carol (care seamănă bine cu Cuza) stă pe o bancă. La picioarele lui, un porumbel ciugulește ceva. Din gura lui Carol/Cuza iese o bulă care zice: „…Parol, veniți în Parcul Carol“. În zare se vede desenat și Monumentul Eroilor lîngă un soare învîrtejit. Am pronunțat de mai multe ori în cap Carol cu accentul pus ca în parol și, da, am rîs.

Mai încolo, panoul ia accente grotești. Un desen îl înfățișează pe doctorul Paulescu, inventatorul disputat al insulinei (gloria Nobelului i-a fost furată iar de niște străini, fir-ar să fie), rămas în istorie cu mesaje de genul ăsta, scrise prin 1926: „Problema jidovească pe punctul acesta devine de nesoluţionat, fiindcă în urma cercetărilor mele am descoperit că jidanii au un creier prost format, adică cu toţii sînt degeneraţi. Degenerarea aceasta o înţeleg aşa, că toţi jidanii sînt ne-buni fără excepţie“. Cîteva panouri mai încolo, un mesaj de solidaritate și dragoste între popoare: un copilaș negru se ține de mînă cu unul gălbui, sub un cer și-un soare comun.

Am mers mai departe. Mița Biciclista cu fuste înfoiate, Birlic prezentat ca Charlie Chaplin al românilor și Zaraza. În cazul Zarazei, desenul înfățișează un șansonetist famelic din gura căruia iese celebra bulă „Vreau să-mi spui, frumoasă Zaraza, cine te-a iubit?“ Zaraza e desenată lîngă el. O matahală de două sute de kile, cu sînii pe-afară și cu un dinte lipsă.

Panoul ăsta monument mi-a dat de gîndit. Nici nu se putea unul mai adevărat. Acolo era corpul dur al poporului meu, făcut din citate răsuflate, cultură populară, genii mondiale neînțelese, umor de Urzica plin de puncte de suspensie, mîndrie națională și de urbe, mici, bere, tiribombe.

În mîndrul gard se deschise, în final o intrare. Niște șleauri tăiate de roțile mașinilor duceau în misterioasa Deltă a Văcăreștilor. Cu vocea doamnei de la Teleenciclopedia: Dar despre asta, în partea a doua a serialului nostru. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

Radu Budeanu
Radu Budeanu, patronul CanCan și Gândul, a cumpărat Mediafax: „Sunt fericit că portofoliul nostru se va extinde cu acest prestigios brand”
Brandul Mediafax, înființat de Adrian Sârbu în 1991, a fost cumpărată de Titluri Quality, anunță vineri, 10 ianuarie, agenția de știri.
Case în Sambuca, Italia, vândute pentru câțiva euro FOTO shutterstock 1031138041 jpg
Orașul din Italia unde casele costă cât o pâine. „Astăzi mi-am îndeplinit un vis”, spun noii proprietari
O familie din Londra a cumpărat o casă din Sambuca, localitate din Sicilia, la un preț extrem de mic.
Dioramă care înfăţișează celebra bătălie cu turcii a domnitorului Ștefan cel Mare, de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1475 (foto: Muzeului Județean „Ştefan cel Mare” din Vaslui)
Bătălia de la Podul Înalt. Vaslui 1475, strălucita victorie a lui Ștefan cel Mare
În 10 ianuarie 1475, lângă Vaslui, la confluența râurilor Racova și Bârlad, Ștefan cel Mare obținea una dintre cele mai importante victorii militare din istoria țărilor române.
image png
Tratamentul de iarna al pomilor fructiferi. Metoda „japoneza” folosită de Dragoș Bucur: „Am aplicat o tehnologie destul de veche”
Viața a căpătat alt sens pentru Dragoș Bucur și Dana Nălbaru de când s-au mutat la țară alături de copiii lor. Aceștia au propria lor gospodărie și se ocupă de treburile zilnice, iar recent Dragoș a arătat cum îngrijește iarna pomii fructiferi cu ajutorul unei tehnici japoneze.
irinel columbeanu si monica webp
Incendiu în Los Angeles Foto Stuat Palley   Instagram jpg
Momentul în care un „om fără adăpost” cu o „lampă de sudură în mână” este legat de localnicii furioși din Los Angeles
Un om al străzii, care ar fi încercat să provoace un incendiu cu o lampă de sudură, a fost legat de către localnicii furioși din Los Angeles.
banda politie foto
Caz șocant în Ilfov: Polițiștii au găsit cadavrul unei femei într-o pădure din Bragadiru
Polițiștii ilfoveni au găsit vineri seară, 10 ianuarie, cadavrul unei femei la marginea unei păduri din Bragadiru, scrie News.ro.
restaurant jpg
Afacerea genială care i-a îmbogățit pe trei români stabiliți în Marea Britanie. Englezii au fost cuceriți instant
Sebastian, Blanka și prietenul lor Răzvan, trei români cu viziune, au reușit să cucerească inimile și papilele gustative ale locuitorilor din Liverpool printr-un concept culinar deosebit.
painter 3554227 1280 jpg
Cât costă să zugrăvești un apartament de 3 camere în 2025. Prețul ireal cerut de un zugrav cu experiență: „Include și mobila, că altfel nu înțeleg!”
Dacă plănuiți să vă mutați sau să vă renovați locuința în 2025, s-ar putea să fie momentul să vă revizuiți bugetul.