Argumente unice pentru o editură unică

Publicat în Dilema Veche nr. 736 din 29 martie – 4 aprilie 2018
Argumente unice pentru o editură unică jpeg

Luați de valul de frig și confiscați de nesfîrșitele dialoguri (inutile) despre „statul paralel“, puțini dintre români au băgat de seamă că primul pas spre monopolul de stat asupra editării manualelor în România a fost realizat: a fost votată în Parlament o ordonanță de urgență care prevede transformarea Editurii Didactice și Pedagogice în societate pe acțiuni, cu capital integral de stat și cu control de stat asupra selecției de autori și de manuale „acceptabile“. Va urma un al doilea pas, o a doua legiferare, echivalentă cu o lege a manualului: editura sus numită va face singură selecția de autori, iar cei selectați vor face contract direct cu statul, nu cu editurile private.

Să revenim la legea privind editura ministerului, adoptată de Camera Deputaților. Iată felul în care a fost ea dezbătută în cel mai înalt for decizional, despre care nu ai voie să spui că pare semianalfabet fără să te faci vinovat de defăimare. Și totuși: argumentele pentru care se instituie editura unică a manualului unic sînt în cel mai bun caz rău intenționate și, oricum le-am privi, amuțitoare. Citez, spre ilustrare, din dezbaterile – mă rog, vorba vine – pricinuite de această lege.

Domnul Ștefan Alexandru Băișanu, deputat ALDE: „Dacă tot este vorba de economie de piaţă, haideţi să lăsăm ca legile acestui tip de economie să funcţioneze atunci cînd vindem pere, prune, şaibe, piuliţe. Aici este vorba de cărţi pentru toţi copiii României, iar pînă în momentul de faţă am văzut că, din cauza unor licitaţii şi a unor bătălii care să reuşească pînă la urmă să facă un tip de carte, avem întîrzieri şi, la momentul în care cartea ar trebui să fie pe banca elevului, lucrul acesta nu se întîmplă, tocmai din cauza unor contestaţii care curg, de la un an la altul. Consider că ministerul face un lucru bun, Guvernul face un lucru bun. Nu exagerez cînd spun că trebuie să fie un monopol, atîta vreme cît este vorba despre educaţia copiilor noştri. Pe de altă parte, am să spun că eu am făcut şcoala şi aveam o fotografie pe care o colegă mi-a arătat-o mai înainte. Aveam pe toate cărţile fotografia lui Ceauşescu. Credeţi-mă că eu nu l-am învăţat pe Ceauşescu, ci am învăţat ce scria după acea fotografie şi, dacă nu mă înşel, sîntem generaţia care a făcut şcoala atunci. Dacă hulim cartea după care am învăţat noi, cei care astăzi sîntem în Parlamentul României şi conducem România, înseamnă că ne hulim pe noi, hulim Parlamentul şi atunci ar trebui să plecăm cu toţii acasă.“ Cîteva date despre domnul deputat: licențiat în filozofie, psihopedagogie specială și drept, cu diplome obținute după ’90, ultima, la o facultate privată, care urmează să fie desființată. Două din cele patru cărți scrise de domnia-sa au fost publicate la Editura Didactică și Pedagogică. Este, evident, doctor în filozofie.

Domnul Mihai Tudose, deputat PSD: „Cînd statul român începe să-şi asigure o infrastructură necesară bunei funcţionări, în special în educaţie, apare un coleg care foloseşte sintagma «ca copiii noştri să înveţe nu ştiu ce…», dovadă că manualele oricum nu le-au folosit la nimic. Să ne povestească că e bine să avem patru tipuri de interpretare a istoriei, şase tipuri de interpretare a, ştiu eu, teoremei lui Pitagora, cu 20 de tipi care se bat pe manuale, pentru ca ele să nu fie gata la 15 septembrie, indiferent, stimaţi colegi, cînd începe Ministerul Educaţiei licitaţiile, fiindcă întotdeauna – nu-i aşa?! – trăim într-o ţară liberă şi există un drept de a contesta o licitaţie, a contesta caietul de sarcini, a contesta vremea de afară, pentru ca pe data de 15 septembrie să poată fi folosite, imperios necesare, acele caiete suport, substitute de manuale, care mai costă. (…) Plîngeți de grija editurilor? Am înţeles! Nu ştiu cine vă mînă în luptă, doamnă! Nu ştiu cine vă mînă în luptă! Noi vrem ca banii să rămînă la stat!“ Nu mai comentăm biografia școlară și profesională a fostului premier, fiindcă nu vrem să îl defăimăm.

Corneliu Bichineț, deputat PMP: „A vorbi despre cărţi este foarte bine şi foarte frumos. Nu iau în glumă această problemă. Ştiu ce s-a dezbătut la Comisia pentru învăţămînt, din care sper să fac şi eu parte vreodată, pentru că sînt profesor – de aceasta am ajuns la Comisia de mediu, se înţelege! – şi acolo au fost părerile împărţite. A blama mereu Editura Didactică şi Pedagogică nu este bine! A i scoate în evidenţă numai calităţile, iar nu este bine! Cum am vorbit despre TVR! Toată lumea critică TVR: consumă bani, face emisiuni de nu ştiu ce tip, dar toţi ne batem să ajungem la TVR, pentru că la alte televiziuni ajungem pe criterii nu tocmai axiologice, valorice, ci pe criterii politice. În concluzie, eu v-aş sugera, celor care aveţi copii acasă, să răsfoiţi manualele de pe care învaţă copiii dumneavoastră şi îl veţi înţelege pe Ion Creangă cînd vorbea despre acel cumplit meşteşug de tîmpenie. Manuale mai barbare decît în ţara noastră nu există! (…) Eu predau logică, psihologie, filozofie şi, vă rog să mă credeţi, ca să pot preda o lecţie cum se cuvine, folosesc material din zece manuale!“ Îmi pare rău pentru domnul profesor de filozofie că trebuie să citească atît! Trebuia să îi spună cineva, înainte să se apuce de această meserie, că o să aibă o bibliografie cam stufoasă.

Una peste alta: unanimitate! Rămîne să stabilim – prin lege, desigur – a cui fotografie va trebui pusă pe prima pagină a viitoarelor manuale. În rest, e simplu: reluăm „manualele după care am învățat noi“, avem grijă ca „banii să rămînă la stat“ și ca profesorii să nu citească prea mult… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: Adevărul

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Pluto in True Color   High Res jpg jpeg
Pluto retrograd în Vărsător dă totul peste cap! Astrologul Alexandra Coman dezvăluie ce zodii sunt puse față în față cu adevărul
Pluto retrograd în Vărsător: Transformare profundă, eliberare interioară. Astrologul Alexandra Coman te invită să vezi dincolo de suprafață și că tranzitul îți cere să renunți la ce nu te mai definește, să te transformi complet.
ciclon furtuna
Ciclonul mediteranean face ravagii în România. Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în mare parte din țară
Un ciclon mediteranean a lovit România. Meteorologii au anunțat trei zile de vreme severă, cu vijelii, ploi torențiale și grindină. A fost emis un cod galben pentru mai multe regiuni, iar hidrologii avertizează asupra riscului de inundații pe versanți și pe cursurile râurilor.
peter magyar, foto Facebook PM jpg
Péter Magyar, liderul opoziției din Ungaria, ajunge la Oradea. „George Simion a sărit pe mormintele strămoşilor noştri”
Péter Magyar, liderul opoziției din Ungaria, ajunge la Oradea şi îi cheamă duminică pe etnicii maghiari în Cetate, printr-un mesaj pe Facebook în care îi atacă pe premierul Viktor Orban şi pe George Simion.
geam noapte fereastra istock jpg
Motivul pentru care nu trebuie să dormim cu geamul deschis noaptea. Riscurile pe care puțini oameni le cunosc
Vremea din întreaga țară deja devine din ce în ce mai caldă, iar o scurtă privire în calendar ne va arăta că vara începe să se apropie deja cu pași repezi. Din această perioadă din an, tot mai mulți dintre noi începem să dormim cu geamul deschis, de-a lungul nopții.
Screenshot 2025 05 24 091055 png
Isterie pe TikTok în urma unui videoclip care arată că se montează corturi militare într-un parc din București. Primarul Sectorului 6: „Sunt baliverne”
Un video care arată că în parcul Crângași din București se montează corturi militare a creat isterie pe TikTok. „Sunt balivene”, susține primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.
George Simion FOTO AFP
George Simion amenință din nou: „Murim cu ei de gât. Vă găsim și în gaură de șarpe”. Își cheamă susținătorii la proteste pașnice: „Ieșiți, fraților!”
Liderul AUR, George Simion, a transmis un nou mesaj violent pe Facebook în care și-a chemat susținătorii la proteste și a lansat amenințări. „O să vă găsim și în gaură de șarpe”, a spus el.
sabie napoleon1 jpeg
O sabie a lui Napoleon Bonaparte s-a vândut cu o sumă incredibilă! A întrecut toate așteptările experților
Mulți dintre noi poate că ne imaginăm că anumite piese istorice nu pot fi evaluate la un preț anume, iar valoarea lor depășește chiar și cea mai astronomică sumă. Însă, atunci când un obiect este scos la licitație, totul ajunge să aibă un preț.
01   coperta cf11 jpg
Ce mai e nou? A apărut ediția fresh a revistei „Click! pentru femei”!
Noul număr al revistei „Click! pentru femei” te ajută să înțelegi cât mai multe despre sănătate, relații, vacanțe și dezvoltare personală. Găsește revista în toată țara!
Damaris Lupu, captura video jpg
Finala „Românii au talent”. Marele premiul de 120.000 de euro a fost câştigat de o fată de 14 ani, cu un număr de contorsionism
Finala „Românii au talent”, sezonul 15, a fost dominată de copii, marele premiu în valoare de 120.000 de euro fiind câştigat de Damaris Lupu, de 14 ani, cu un număr spectaculos de contorsionism.