Apa și uleiul

Publicat în Dilema Veche nr. 741 din 3-9 mai 2018
Oameni pe stradă jpeg

E o primăvară glorioasă în oraș. Cînd diminețile sînt răcoroase, aproape parfumate, ca niște rufe proaspăt spălate care flutură ușor pe sîrmă. Cînd te trezești foarte devreme și ai impresia că trăiești într-un soi de acvariu verzui. Lumina asta verzuie e semn de primăvară în oraș, laolaltă cu cîntecul neobosit și improbabil al mierlelor.

Într-o amiază a unei astfel de primăveri, mai multe grupuri de oameni sînt în fața unei biserici, undeva în centrul orașului. Grupurile sînt complet separate, dispuse în cercuri. Nimeni nu se amestecă cu nimeni, și totuși sînt parte cu toții a unui eveniment comun – o nuntă.

Privesc toată scena din fața bisericii, de undeva de foarte aproape, dar neimplicat. Sînt o străină, o neinvitată, o oarecare nimerită din întîmplare acolo. N am nici cea mai vagă intenție de a judeca, sînt acolo cu o minte golită de cutume, de prejudecăți, văd totul cu ochii unui sălbatic inocent – visul neîmplinit, se pare, al multor generații de antropologi.

Grupurile sînt împărțite extrem de clar, așadar. Undeva în stînga intrării în biserică sînt prietenii comuni ai cuplului care va primi curînd binecuvîntarea cununiei. Reprezentanți ai ceea ce numiți cu larghețe hipsterime. Două treimi dintre băieți au bărbi. Cămăși cu mîneci lungi, strîmte, apropiate de torsuri, și abdomene plate. Pare că toți se hrănesc conștient cu salate, avocado și ouă poșate. Pare că toți fac un sport, în orice caz o activitate fizică, ceva. Cămășile, o nebunie de modele. Cu flori micuțe, colorate, cu picouri vesele, pepituri școlărești ironice, cu modelul acela indian sau persan care arată ca o amibă răsucită și care în engleză se numește paisley, și pentru care în română nu găsesc acum un cuvînt. Ochelari de soare, ceasuri bune. Vorbesc tare și rîd degajat. Fetele au venit în rochii ușoare de amiază și duc în plicurile din mînă telefoanele, o pudră mică și șervețele parfumate. Tocuri n-au, picioarele subțirele sînt în balerini moi cu fundițe mici în față. Vîntul de primăvară înfoaie rochia albă, scurtă a uneia dintre ele care și-o ține rîzînd cu ambele mîini. Au plete lucioase, de animal tînăr.

Un alt grup, plasat undeva la mijloc, aproape de intrarea în biserică, e al rudelor unuia dintre miri. 50-60-70 de ani, par a fi generații de oraș, cum le spuneți voi. Cămăși descheiate la gît, fără cravată, sacouri lejere, pantofi de amiază. Taioare, boburi scurte, tocuri joase. O bunică în negru, are părul alb făcut în bucle simetrice, ca Elisabeta a II-a. Există precis în grup și o mătușă scandaloasă numită Riri. În jurul acestui grup sar și se joacă cîțiva copii numiți Petru, Luca și Sofia. Una dintre doamne pare constant deranjată de ceva și-și dă ochii peste cap atunci cînd crede că n-o vede nimeni. Un domn fumează o țigară negricioasă de foi.

De-a dreapta intrării în biserică s-a plasat al doilea grup al rudelor unuia dintre miri. La fel de compact, la fel de închis, la fel de separat de restul. Aici sînt multe culori și străluciri. Bărbații sînt în pantaloni largi de costum și cămăși cu mîneca scurtă călcată impecabil. Dunga muncită atent cu fierul de călcat pare tăioasă ca un cuțit. Cămășile din acest grup sînt întinse pe burți generoase. Nimeni nu are barbă, obrajii sînt prospăt ferchezuiți, cefele tunse din scurt. Pantofii făcuți cu cremă par incomozi. Doamnele sînt strălucitoare. Una dintre ele e ca un glob de discotecă. Prinde razele soarelui într-o rochie ciclam cusută cu paiete multicolore, iar poșeta e mai spectaculoasă: pare făcută din frînturi de oglinzi. În acest grup se poartă tocuri înalte, iar frezele sînt imobile, nici o buclă nu se clatină în bătaia vîntului.

Toate grupurile sînt fortărețe închise, triburi complet separate. Un singur băiat din grupul celor cu barbă și cămăși strîmte se duce și salută pe cineva din tribul orășenesc. Grupul strălucitor, pe tocuri, e impasibil și puțin crispat.

Bunul-simț, gîndirea mea sălbatică (mulțumesc, Lévi-Strauss) îmi spune că, mai tîrziu, la restaurant, în orele în care nunta se va fi apropiat de final, granițele or să dispară și or să danseze cu toții o sîrbă unificatoare.

Pe miri nu i-am văzut, că a trebuit să plec. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.