Ana Maria Mocanu s-a tuns scurt?

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Ana Maria Mocanu s a tuns scurt?   jpeg

Nu ştiţi cine e Ana Maria Mocanu. N-are nimic. E o rudă mai puţin celebră a celebrei Bianca Drăguşanu. Nu întrebaţi însă cine e Bianca Drăguşanu că nu vă crede nimeni. Nu aflăm însă din ziarul din care am preluat titlul dacă Ana Maria s-a tuns scurt. Rămîne un mister. Dacă persoana care a scris minunea asta ţine subiectul cald, o să aflăm, pînă la urmă.

Nu ştiu cîţi dintre dumneavoastră urmăriţi zilnic presa de toate felurile. Sau cîţi vă uitaţi zilnic, cel puţin la televiziunile de ştiri. Iar dacă o faceţi, două evenimente notabile din ultima vreme trebuie că v-au atras atenţia. Accidentul din Apuseni şi ninsorile. Fiecare a mînuit subiectele cum s-a priceput şi, mai presus de toate, fiecare a avut o părere. Sute de specialişti în sisteme GSM şi localizare prin GPS, moralişti, autoritari, zeflemitori, compasionaţi şi, mai presus de toate, încercaţi de talente scriitoriceşti. Am luat de-a valma ziarele numite quality, cu toate click-urile şi cancanurile. M-am uitat la toate ştirile şi la toate reportajele. Cu puţine, extrem de puţine excepţii, totul e şocant, cutremurător, uluitor, zăpăcitor. Ţara e „cuprinsă de jale“ şi se ridică „valuri uriaşe de indignare“. Citeşti titlurile şi-ţi dai seama că faci parte dintr-un popor apocaliptic. Ninsorile devin „iadul alb“, cu variaţiunile „urgia albă“ sau „blestemul alb“. Oamenii sînt îngropaţi de vii în zăpadă, mor cu zile, iar reporterii încearcă să stoarcă, zile la rînd, amănunte cutremurătoare, de la nişte bieţi bătrîni din cîteva sate care se împotmolesc an de an în zăpadă prin Buzău. O bătrînă care nu cred să fi ieşit din localitatea în care s-a născut mai mult de trei ori în viaţă e prezentată drept sinistrată, de o tînără reporteriţă sufocată de îngrijorare. „Nu mai aveţi pîine, aşa-i?“ întreabă tînăra într-un fel complet nefericit, care i-ar putea închide dialogul cu un „da“ sau „nu“. Bătrîna sare din scenariu şi zice că şi-a făcut „pîinică“ în casă. „Am drojdie, că mămăligă nu mănînc“, precizează săteanca. Alături, a venit la cadru un domn la vreo 50 şi ceva de ani, solid, cu mănuşi împletite în casă. Se sprijină calm de o lopată. „Dar dumneavoastră“, se întoarce reporteriţa spre el, „cum v-aţi descurcat cu zăpezile astea?“ „Păi, am curaţat zăpada“, spune omul rîzînd. „Tot ningea, eu tot curaţam... ce să facem“, conchide omul, absolut necutremurat.  

Tot televiziunile descoperă că în nu ştiu ce comună din Botoşani se deszăpezeşte „ca în Evul Mediu“. Şi repetă sintagma asta – „ca în Evul Mediu“ –, cu poftă. E o comună care, iarnă-vară, n-are oricum de nici unele. Plugul la care s-a înhămat un om care-l tîrăşte pe trotuar a scos-o din anonimat. Tot pe acolo, bătrînii intervievaţi cu ocazia „urgiei albe“, declanşate de „generalul iarnă“ – alt cumplit, cumplit clişeu –, varsă tot: n-au bani, n-au medicamente, n-are cine să-i ajute. Oamenii ăştia nu-s aşa pentru că a nins. Oamenii ăştia aşa trăiesc. Rămîn înzăpezite gravide, pensionari şi copii mici. Un ziar relatează că nişte măicuţe au fost deszăpezite de soldaţi pentru că mănăstirea fusese potopită de nămeţi de nea, omăt, zăpadă. Dacă nu e negru-apocaliptic, tonul ştirilor trage de coarda sensibilă a cititorului. Mîinile sînt „tremurînde“, „lacrimile îngheaţă pe obraz“, reporterii rezonează cu necazul omului de la sat, pe care-l numesc „bade“ sau „unchiule“.

Iar cînd nu se simte monstruos, se face băşcălie. Nu-mi dau seama la ce fel de sensibilităţi sau simţ al umorului apelează titlurile astea, dar, într-un fel sau altul, o să vă facă să zîmbiţi: „O fi iarna grea pe uliţă, dar pe trotuar e jale“, scrie un glumeţ cu lecturile şcolare la zi. Altul scrie că „Fenechiu s-a pitit în omăt de judecători“. Pitit? În omăt? L-am vizualizat pe nefericit, rozaliu, ascuns printre nămeţi. Altminteri, ai jura că vreun Bolintineanu cu pieptul dezgolit le-a insuflat jurnaliştilor noştri şi stilul, şi indignarea. Căci, Românie, „Cînd pe rîul organizării / Vasul tău vrei a-l purta, / Un fiastru, al pierzării, / Pune mîna-n cîrma sa.“ Cutremurător.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Susie Wiles jpg
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
Susie Wiles, supranumită „Regina de Gheață” a administrației Trump, a câștigat prima sa bătălie majoră în această săptămână, refuzându-i lui Elon Musk un birou în Aripa de Vest a Casei Albe, scrie The Times.
PASAPORT SUA foto shutterstock jpg
Statele Unite nu mai eliberează paşapoarte cu genul „X” pentru persoanele care se identifică non-binare
Statele Unite au încetat să mai elibereze paşapoarte cu genul „X” persoanelor care se identifică non-binare, a anunţat Departamentul de Stat. Măsura este valabilă în urma ordinului executiv emis de preşedintele Donald Trump în prima sa zi de mandat.
deportri migranti2 jpg
Costul incredibil suportat de americani pentru deportările de imigranți ilegali ordonate de Trump
Costul operării zborurilor legate de imigrație de către armata americană este semnificativ mai mare decât cel al zborurilor închiriate de Departamentul de Securitate Internă.
Adriana Bahmuțeanu se arată dezamăgită de comportamentul copiilor ei
Adriana Bahmuțeanu, șocată după ce a aflat ce a cerut fiul ei cel mare judecătorilor. „Li se promite marea cu sarea”
Adriana Bahmuțeanu, soția regretatului afacerist Silviu Prigoană, a rămas șocată când cel mai mare fiu al ei, Maximus, a auzit ce le-a cerut judecătorilor.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Se pare că anturajul lui Trump l-a convins că este mai bine să lase Rusia să se prăbuşească sub propria prostie
După toată retorica de campanie, voi face pace în 24 de ore, apoi în 100 de zile, după ameninţări la adresa Rusiei, Trump s-a luat cu altele şi nu mai spune nimic de războiul Rusia-Ucraina.
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Dan Şucu pregătește marea lovitură la Genoa. Negocieri cu impresarii lui Ianis Hagi pentru un transfer de urgență
Internaționalul tricolor a intrat în ultimele 6 luni de contract cu Rangers.
Zi de foc pentru salvamontiști Foto Captură Video Salvamont România jpg
Un nou record de intervenții în istoria Salvamont România. 187 de apeluri în ultimele 24 de ore
Salvamont România anunţă un nou record de apeluri și intervenții, într-o singură zi. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 187 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă, fiind transportate la spital 140 de persoane.
neliniste 3 jpg
Un interviu exploziv, care provoacă Neliniște
Un dialog exploziv, doldora de dezvăluiri șocante și afirmații incomode, care nu ocolesc subiecte sensibile ale vremurilor actuale: atitudinea arogantă a unor occidentali față de Europa răsăriteană, corectitudinea politică dusă la absurd, plus păcatele jurnalismului modern.
covid 19 g0c43ee6c4 1920 jpg
CIA consideră că virusul COVID-19 a fost creat și a scăpat dintr-un laborator: „Cel mai important lucru este să facem China să plătească”
Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) consideră că virusul Covid-19 a fost creat într-un laborator, potrivit unei evaluări publicate sâmbătă, 26 ianuarie, arătând cu degetul spre China. Cu toate acestea, agenția nu este nici ea foarte sigură de propriile concluzii.