Altfel, despre lumea în care trăim

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Altfel, despre lumea în care trăim jpeg

Scriu, la Dilema veche, de aproape zece ani, despre copii și tineri. Am lucrat cu ei, pentru ei, în preajma lor, peste douăzeci de ani, experiență care m-a ajutat să deschid bine ochii la tot ce-i înconjoară, la tot ce le stă în preajmă cînd cresc și se dezvoltă: școli, educație, curente de pedagogie, rețete rapide și cărări întortocheate, rău și bine, nevoi neîmplinite sau dorințe excesive, mediul politic și social care le decide prezentul și viitorul etc. Acum ceva timp, după aprope 500 de articole, am tras linie, am privit suma de sub ea și lumea dimprejur și m-am gîndit că, pe de o parte, am scris (prea) mult despre reforme proaste, despre neglijență sau indiferență față de educație în genere și față de generațiile viitoare, despre Dăncilă, Liviu Pop și Ecaterina Andronescu, despre modele precare și manuale deprimante, despre dialoguri publice toxice și despre programe scandaloase; pe de altă parte, răsfoind presa de bună calitate, atîta cîtă mai e, am simțit aer proaspăt din interiorul breslei educatorilor: profesori cu știință de carte și responsabilitate pedagogică, activi pe toate palierele școlii românești – gimnaziu, liceu, facultate, din țară sau din străinătate –, dispuși și capabili să vorbească și să scrie ofensiv, îngrijorați, cu argumente consistente despre cum ar trebui să desenăm profilul adecvat al educației din România.

Așa stînd lucrurile, m-am gîndit că e timpul să scriu mai puțin despre copii și tineri și să încep să scriu pentru ei. Există, încă neexplorate sau nepercepute de generațiile tinere, portrete, întîmplări, povești, istorii, prezente sau de mult trecute, despre care astăzi se vorbește foarte puțin. Am cunoscut nenumărați oameni care ar putea deveni modele sau biografii care ar putea deveni repere benefice pentru un parcurs destinal aflat la început. Așa că, începînd din numărul viitor al revistei, voi încerca să propun un șir de articole despre lucrurile bune care ni s-au întîmplat, ni se întîmplă sau ni s-ar putea întîmpla, în lume și în colțul acesta de lume.

În afară de motivele invocate mai sus, mai am unul datorită căruia pornesc acest demers: citesc, după cum spuneam, presa. Ascult și văd emisiuni de la televizor și radio. Titlurile anunță, în proporție covîrșitoare, catastrofe: moarte, accidente, scandaluri, vulgarități, obrăznicii, iritări, arțaguri, înjurături, critici peste critici, nervi și rufe murdare, expuse nespălate în public. În corul tragic care ne însoțește zi de zi, cu greu îți poți ține firea și abia poți avea un discurs echilibrat. Ca să fii auzit, impulsul imediat este să faci risipă de cuvinte tari, grele. Și să îngroși sosul toxic, insuportabil, al deznădejdii în care plutim, de prea mult timp, și noi, și cei care vin din urmă.

Poate că ar trebui încercat, din cînd în cînd, și un alt tip de discurs, și un alt tip de „cazuistică“: mai înțelept, mai bine calibrat, mai aproape de adevăr și mai departe de senzaționalul cu orice preț. Asta nu înseamnă că voi opta pentru discurs de culoarea, consistența și gustul dulceții de trandafiri. Dar cred că putem schimba oleacă perspectiva: cu ochiul pe ce e bun în jur, am putea repara și ce merge prost. Cu gîndul la cum ar trebui să fie, am putea găsi soluții pentru ce nu este cum trebuie, pentru ce ne este imediat necesar.

M-am hotărît, deci, să scriu despre povești sau biografii cu happy-end. Despre modele verosimile, despre personaje care au făcut minuni pămîntești, la scară umană, pentru cei mulți sau puțini din preajma lor. Deie Domnul să găsesc suficient de multe cît să mă țină pentru încă alte 500 de articole.

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.