Aceeaşi istorie, două Românii

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Aceeaşi istorie, două Românii jpeg

Cele 11 zile dintre decesul Regelui Mihai I și înmormîntarea Sa vor fi, inevitabil, cuprinse în viitoarele manuale de istorie. Povestea lor, citită de generațiile viitoare, va da măsura felului în care oamenii României de azi au respectat un personaj excepțional al istoriei mari. Martorii momentului își dau însă seama, de pe acum, că scrierea istoriei acestor clipe va fi o sarcină dificilă, pentru oricine își va propune să o facă: va avea de pus sub același semn, al dispariției regelui, două Românii: una sincer întristată, plină de regrete pentru ceea ce ar fi putut să fie și nu a fost, răvășită de un destin regal fără noroc și văduvit de solidaritatea de care ar fi avut nevoie la momentul potrivit. Și alta, vulgară, profund coruptă, profund stricată de incompetență și ignoranță.

Prima Românie, cea a cetățenilor așa numiți „simpli“: au venit cu miile, cu zecile de mii, s-au comportat cuviincios, au adus flori, au respectat regulile impuse de protocolul regal, și-au adus copiii ca să țină minte și să facă parte dintr-o clipă de istorie, au tăcut și s-au înclinat, pe scurt, au lăsat deoparte toate șabloanele educației comuniste și s-au comportat ca un popor cu vechi tradiții regaliste. (Sigur, au fost și mici momente strepezitoare: mai un plînset isteric stingheritor, mai o strigătură nelalocul ei, mai o revigorare stranie și tardivă a dorinței de reinstaurare a monarhiei. Dar, una peste alta, nu ne-am făcut de rîs. Dimpotrivă, am reușit să răsplătim eleganța regelui cu propria noastră cuviință.)

Copiii copiilor noștri vor citi însă, dacă istoricul care va scrie povestea acestor zile o va face onest, și despre o altă Românie: cea a jurnaliștilor, a televiziunilor și a politicienilor. Care, în linii mari, va arăta cam așa:

Politicienii noștri au adus coroane de flori, au dat declarații enorme și lăcrimoase despre rege, au ținut momente de reculegere, și-au făcut semnul crucii, și-au afișat masca tristă de protocol, după care s-au așezat în băncile de parlamentari sau de guvernanți și au măsluit legile Justiției, profitînd nerușinat de tristețea și momentele de reculegere ale celor care ar fi putut să li se opună. Și-au făcut de cap, impenitent, sub drapelul în bernă, în spatele românilor aflați la funeralii, în fața protestelor firave ale juriștilor.

Jurnaliștii noștri au scotocit asiduu prin cotloanele crimei de la metrou, arătînd, de sute de ori, imagini „cu un puternic impact emoțional“. Cu rare, dar notabile excepții (precum cei de la Televiziunea Română sau Adevărul), cei mai mulți oameni de presă au fost interesați de unghiurile cele mai bune din care putea fi văzut incidentul oribil de la Dristor, dar și ce ținută a purtat Carmen Iohannis la înmormîntare, ce viață amoroasă au avut principii României, ce avere lasă regele Mihai, cine o moștenește și cine va fi lăsat fără nici un ban etc.

Iar televiziunile au făcut tot ce au știut ele mai bine să facă în momentele mari și triste ale istoriei: o televiziune s-a gîndit, de pildă, că nimic n-ar fi mai nimerit, în ziua reîntoarcerii definitive a regelui în țară, decît să difuzeze filmul Pistruiatul. Știți, filmul acela cu puștiul roșcat care îl ajută pe comunistul Andrei să înfăptuiască, alături de alți comuniști, actul de la 23 august, așa cum a învățat Sergiu Nicolaescu din manualele de istorie ale lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Incompetență? Nerușinare? Ignoranță? Sfidare? Sau prostie, pur și simplu? Nu avem un răspuns corect. De altfel, filmele istorice realizate în perioada comunistă, cu mistificările de rigoare, au fost la mare preț în zilele de doliu regal: pe un alt post s-a difuzat filmul La porțile albastre ale orașului, în care reprezentanți ai gărzilor muncitorești și ai partidului comunist îi învață pe militari, în zilele de după 23 august 1944, cum și unde să dea lovituri devastatoare inamicului; iar la televiziunea națională a rulat Pentru patrie, un film de același inegalabil Sergiu Nicolaescu.

Pe lîngă toate acestea, emisiunile au adus la rampă aceleași personaje pe care le știm bine, dar care ar fi trebuit, măcar în aceste zile, să stea bine ascunse: Oana Zăvoranu și circul dizgrațios aferent, Deea și Dinu Maxer cu replica memorabilă „Nu am crezut că o să dau în Maroc de macaci“, Randi cîntînd „O, ce veste minunată!“ în aceeași zi în care, pe alte posturi, erau difuzate secvențe cu venirea sicriului regal în țară.

Cum spuneam la început, e greu de crezut că aceste două Românii, atît de diferite, pot încăpea în aceeași filă de istorie. Mă întreb ce vor înțelege, peste cincizeci, o sută de ani, tinerii care vor citi despre noi cei de acum. Unde e România adevărată? În stradă sau la vîrf? Îngropîndu-și o speranță și un vis mai vechi, sau la funeraliile Justiției și ale statului de drept? Poate că pînă atunci vor fi aflat deja răspunsul. Oricare ar fi el. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: M. G. Popa

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de trei ingrediente pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.