ȚINÎND CONT CĂ
RECHINII POSTESC ZILELE ASTEA,
PARCĂ NU PREA AȘ VREA SĂ FIU
ÎN LOCUL CELOR RESPONSABILI
CU DULCEAȚA DE PORTOCALE

● Un prieten mi-a recomandat un cabinet stomatologic numit Shark Dental. Pe net am citit păreri pozitive despre medicii de acolo, dar ținînd cont că rechinii pierd cam un dinte pe săptămînă, parcă nu prea aș vrea să fiu în locul pacienților dumnealor. (C. Ș.)

● O cofetărie arăbească, pe bulevardul Magheru din Capitală, le oferă creștinilor care postesc zilele astea baclava de post. Dacă era un banc, proprietarul ar fi fost evreu. (S. G.)

● „Primind din prima zi informaţii despre accidentul de la Cernobîl, membrii Biroului Politic au fost martorii unei atitudini incredibil de relaxate faţă de evenimente din partea celor responsabili. Am auzit din partea preşedintelui Academiei de Ştiinţe a URSS, A.P. Aleksandrov, o evaluare în termenii următori: «Nu e nimic grav, aşa ceva s-a mai întîmplat şi în reactoarele industriale şi totul s-a rezolvat. Ca să evităm radiaţiile, trebuie să bem, să mîncăm şi să dormim bine…» Încă nu ştiam ce se petrecuse de fapt: o explozie şi emisia în atmosferă a materialului radioactiv sau doar un incendiu. Situaţia era de aşa natură, încît în primele două zile nu am putut anunţa nimic oficial… Ca să spun drept, nu ne-am dat seama că se produsese o catastrofă de dimensiuni mondiale“, scrie Mihail Gorbaciov în memoriile sale. Marţi, 26 aprilie, se împlinesc 30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. (M. C.)

● La Fortnum & Mason, în Londra, e un colţ alcătuit din mai multe rafturi cu dulceaţa de portocale preferată a ursuleţului Paddington. (I. P.)

DE-ACUM
CHIAR DEVINE COMPLICAT: 
ÎN LIPSA BALETULUI CLASIC,

CE FACEM CU PUMNII ÎN FIGURĂ?

● Puțină gramatică la botu’ calului: Doi cai / două iepe; de unde: doisprezece cai / douăsprezece iepe, și nu doisprezece iepe, senatoare, nicidecum doisprezece arestate. Atenție, însă! Un scaun… dar douăsprezece scaune… Eh, de-acum chiar devine complicat. Pentru moment, așadar, această minimă regulă mecanică (fără finețuri etimologice) ar fi de exersat înainte de intrarea în platou (parlamentar sau televizual): Unu-doi / unu-doi / Faceți toți / La fel ca noi! (R. M.)

● Care e legătura dintre Marian Munteanu şi balerinii Alina Cojocaru şi Johan Kobborg? Aparent, nici una. Doar că primul a reapărut pe scena politică românească, iar ceilalţi doi au dispărut de pe scena Operei din Bucureşti. Se poate spune şi că, în lipsa baletului clasic, asistăm acum la un clasic balet politic. PNL a pus în scenă o piesă dramatică. Poate că e vorba de două întîmplări disparate, fără vreo legătură cu ideologii sau trend-uri politice, sociale şi artistice. Sau poate că imnul „Deşteaptă-te, române“ îşi va dovedi din nou vigoarea şi actualitatea. (A. M.)

● Sloganul unei campanii publicitare pentru un șampon, „România fără mătreață“, m-a făcut să mă întreb: dar cu bubele din capul ei ce facem? (A. M. S.)

● În februarie, interlopul Sorin Palesică a lovit-o cu pumnii în figură pe Miruna Inel pînă ce fata şi-a pierdut cunoştinţa. La masa vecină se afla un jandarm montan, care n-a intervenit nici cînd acest individ a mai bătut cîţiva oameni. Toate acestea au fost filmate cu camera de supraveghere din localul respectiv. În cele din urmă, Sorin Palesică a fost arestat preventiv şi s-a ajuns în instanţă. Zilele trecute însă, Judecătoria Petroşani l-a eliberat, iar victimele trebuie să plătească acum cheltuielile judiciare. (M. C.)

CÎȚIVA PAȘI MAI LA VALE,
O INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ
SALVEAZĂ ÎNGERAȘII VESELI

● La intrarea unui dispensar dintr-un oraș ardelenesc erau afișate numele medicilor curanți: dl Puiu și dna Văcaru. Și nu era o clinică veterinară. Cîțiva pași mai la vale, într-o farmacie, vindea o tînără pe al cărei ecuson scria dna Ceapă. Am dedus că se făcuse ora mesei. (M. P.)

● Găsesc pe dailybusiness.ro următorul panseu: „Doctorii fac mai mulți bani decît instalatorii deoarece o intervenție chirurgicală pe cord deschis salvează mai multe vieți decît repararea toaletelor“. Temă pentru acasă: 1) aflați, prin regula de trei simplă, cîte vieți salvează repararea toaletelor și cîte („mai multe“) o operație pe cord deschis (adică pe un singur cord); 2) scrieți un eseu pe tema „Constipația poate fi fatală pentru jurnalismul online? Nevoia de toalete reparate“. (M. V.)

● În voiajul nostru de-a lungul și de-a latul țării, pe urmele numelor de firme, ne oprim (pentru patru săptămîni) la Brașov: Necesar SRL, Banca De Joburi SRL, Editura Dealul Melcilor SRL, Argument SRL, Extrem Aluminiu SA, Nature For Future SRL, Îngerașii Veseli SRL, Spectral SRL, Mister Rareș Food SRL, Exacta SRL, Pătratul Roșu SRL, Impactus SRL, Casa Zero Energie SRL, Non Art SRL, Zi De Vis SRL, Ottocento SRL, Agreabil Florcip SRL, Vertical Util SRL, T.S.B. Tăieri Speciale SRL, Lumea Necuvântătoarelor SRL, Simple Words SRL, Prăvălia De Net SRL, Automobile Othelo SRL, Epifania SRL, La Coco Bărbieru SRL, Prețul Zilei SRL, Șeminee Altfel SRL, Nichita Risc Minim SRL, Savoir Faire SRL, Agenția De Construcții Balanța SRL, Falnic SRL, Vultur Boys SRL, Modele Porți SRL, Pact SRL, Pizza Muzică Italiană SRL, Cartof Agrico SRL, Info Ștampile SRL. (D. S.)

Foto: M. Bănică