Sfînta Fecioară în politică

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Sfînta Fecioară în politică jpeg

Sună prost. Sună indecent. Şi totuşi ca patron politic a fost invocată Fecioara în Italia. De curînd, în mai. La mitingul de la Milano pentru europarlamentare, Matteo Salvini, arborînd un şirag de mătănii (ceea ce face tot mai des), i-a înflăcărat pe adepţii Ligii: „Încredinţez viaţa mea şi a voastră Inimii imaculate a Fecioarei, care ne va purta, sînt sigur, spre victorie“.

Liga, partid de extremă dreapta, obţine adeziuni mai ales în mediul catolic tradiţionalist şi în cel sensibil la discursuri populiste. Fostă „Ligă a Nordului“, care milita pentru desprinderea Padaniei de Italia, formaţiunea lui Matteo Salvini vrea să-şi întindă influenţa în toată ţara. Aşa încît a renunţat în 2018 la particularitatea nordică: a rămas doar „Liga“. Fără a renunţa la pretinsul sprijin „de sus“. La manifestările ei, însemnele creştine se îmbulzesc, ca şi cum Cerul întreg i-ar fi susţinător. După succesul la europarlamentare (34,4% din sufragii), şeful Ligii, ministru în cabinetul Giuseppe Conte, a determinat, prin demisia lui, căderea guvernului. Spera să declanşeze alegeri anticipate în care Liga şi-ar fi desăvîrşit succesul. Nu a mers. Coaliţia între Partidul Democrat şi formaţiunea Cinci Stele a putut forma un alt guvern, în care Liga nu mai are parte. Ce să credem? Că Liga, formaţiune antieuropeană, a primit sprijinul Fecioarei la europarlamentare, dar nu şi pe scena naţională? Sau că Fecioara îşi încearcă autodeclaraţii „protejaţi“ ca să vadă cîtă „credinţă politică“ au în ea?

Oricum ar fantaza electoral Ma­tteo Salvini şi ai lui, anexarea Fecioarei şi a Cerului la jocul politic a stîrnit proteste aspre în Biserica Catolică. „Religiozitatea nu e o marfă de supermaket pe care o afişezi ca să obţii consimţămînt“, a scris pe blog-ul său Don Virginio Colmagena, preot în dioceza Milano (citat de Olivier Bonnel în Le Monde, 27 august 2019). Iezuitul Antonio Spadaro, director al revistei La Civiltà Cattolica şi apropiat al Papei, condamnă „indecenţa celui care vinde imaginile sfinţilor în campanie electorală pentru realegerea unui candidat“ (cf. Dominique Dunglas în Le Point, 22 mai 2019). Pietro Parolin, cardinal secretar de stat al Vaticanului, declara pe drept cuvînt: „Politica partidelor divide în vreme ce Dumnezeu aparţine tuturor. A-l invoca pe Dumnezeu pentru sine e întotdeauna foarte periculos“.

E evident: a-l plasa pe Dumnezeu la nivelul unui mediu concurenţial cum e politica – orice fel de politică – înseamnă a l „înjosi“ în sensul cel mai direct al termenului. Înseamnă a-i coborî, a i desfiinţa statura, a-l supune particularului, parţialităţii, partizanatului. Nu e greu de înţeles. Şi totuşi, o mulţime de oameni credincioşi acceptă să-l aibă pe Salvini drept stindard politic, să-l conceapă pe Dumnezeu „de partea lor“, să-L aşeze la nivelul, foarte terestru, al propriilor interese şi spaime socio-politice. Dumnezeu nu mai are dreptul să fie universal, să aibă o iradiere atotcuprinzătoare. Trebuie să se ralieze unei facţiuni, să împlinească sarcini electorale, să patroneze mitingurile Ligii. Nu numai islamiştii libanezi susţinuţi de Iran se pretind „partid al lui Dumnezeu“ (Hezbollah). În Europa, într-o ţară de tradiţie catolică poate apărea, iată, un fenomen similar. Aşa cum a apărut şi în România interbelică, majoritar ortodoxă, cînd arhanghelul Mihail a fost convocat în arena politică. Biserica Ortodoxă Română a condamnat atunci o Mişcare în care religia devenea instrument pentru cîştigarea puterii. Nu era o epocă a comunicării luxuriante, cum e cea de azi. Totuşi, mai discretă, prezentă doar în publicaţiile bisericeşti, reacţia critică a Bisericii a existat (vezi solidul studiu publicat de Mirel Bănică, Biserica Ortodoxă Română, stat şi societate în anii ’30, Polirom, 2007).

Legiunea se voia un creştinism care să dicteze în stil totalitar întregii societăţi, inclusiv Bisericii. Minus violenţa fizică (dar nu şi cea verbală), Matteo Salvini joacă o carte asemănătoare. Se declară bombastic „părintele a şaizeci de milioane de italieni“, se manifestă sonor (şi activ) împotriva Papei în ce priveşte problema migranţilor, pozează în şeful unui creştinism alternativ. Aşa cum s-a observat, îşi „dilată“ statura publică opunîndu-se unei figuri de talia Papei Francisc. „Matteo Salvini manifestă voinţa izbitoare de a revendica o autoritate asupra Bisericii şi de a federa opoziţiile [conservatoare] faţă de Papă“, spune Alberto Melloni, profesor de istorie a creştinismului la Universitatea din Modena. Care va să zică universalitatea Bisericii Catolice e lăsată mai la o parte. E preferată o Biserică Catolică „naţională“, al cărei vîrf închipuit să fie şeful Ligii.

Dincolo de aberaţiile ideologice în materie de religie, dincolo de încălcarea ostentativă a regulilor laicităţii, Matteo Salvini produce un show de calitate proastă. Face abuz de imagini, gesturi, simboluri creştine pe care, potrivit criticilor săi, le tratează ca marfă de propagandă pentru consumatori nepretenţioşi. Şi totuşi are un neliniştitor succes. De ce?

Sigur că, în mai toată Europa, există astăzi grupuri vulnerabile, sensibile la ideologii brutale. În Italia, improvizaţiile politice cărora le răspunde ameţeala electoratului, criza economică, presiunea migraţiei venite peste Mediterana dau, împreună, un sol pe care poate prinde discursul populist, izolaţionist. Iar, într-o ţară de tradiţie catolică, a anexa religia la acest discurs garantează un spor important de adeziuni. Aceste elemente să fie totuşi de ajuns? Explică ele mulţimea celor care înghit creştinismul de tip show, de tip supermarket al Ligii? Cum de atîţia oameni acceptă ca datele credinţei să ajungă material electoral? Cum de nu sesizează scandalul unui Dumnezeu părtinitor, înregimentat politic? Cum de nu-i contrariază deturnarea imaginilor şi a simbolurilor religioase în recuzită de partid?

După mine, ceea ce îi face uşor de manipulat e şi lipsa de cultură religioasă, de cultură privitoare la religie/religii. Cultură absentă nu numai în mediul laic, al societăţii mari. Ci şi în anumite medii catolice, unde materia creştină e luată mai degrabă în aspectul ei declarativ, pentru profitul identitar al grupului, decît să fie trăită cu chibzuinţă şi trezie critică faţă de evidente distorsiuni.

Sociomorfismul pîndeşte religia nu numai dinspre mentalitatea agresiv seculară. O pîndeşte şi dinspre acea mentalitate religioasă care face din creştinism capital al unui grup, monopol asupra adevărului, instrument de putere. Şi una, şi cealaltă ajung să trateze religia doar ca „fapt social“, potrivit unor criterii, categorii şi interese mundane. Şi una, şi cealaltă îi amputează specificul vertical, universalitatea.

O cultură religioasă – nu confesională – mai larg şi mai solid răspîndită ar fi necesară pentru trăirea laolaltă în societăţile tîrziu moderne. Adepţii secularizării ar trata în mod ceva mai avizat convingerile religioase ale celorlalţi. Adepţii unei credinţe ar evita tentaţia de a-şi reduce religia la funcţii subalterne. În orice caz, fenomenul italian, pe lîngă altele de acelaşi tip, arată cît de primejdioasă poate deveni, pentru o societate laic democratică, lipsa culturii religioase. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: Sf. Luca și Fecioara Maria

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

consiliul judetean vrancea jpeg
Județul unde administrația înfiinţează propria societate de servicii pentru a-și moderniza infrastructura
Consiliul Judeţean Vrancea va înființa o societate care îşi propune să rezolve problemele legate de întreţinerea drumurilor judeţene, administrarea bazinului de înot şi valorificarea unor clădiri publice abandonate.
hobana jpg
foto captură video cory booker png
Protest inedit în Senatul SUA: un democrat vorbește de 14 ore fără pauză. „Țara noastră este în criză”
Un senator american democrat a monopolizat luni, 31 martie, sala Senatului SUA pentru a protesta împotriva politicii „neconstituționale” a președintelui Donald Trump.
bodyguardmessi jpg
Cristi Chivu (EPA) jpg
Chivu, pași mici în evitarea retrogradării: ce a făcut Parma în ultimul meci
Cristi Chivu continuă mandatul de antrenor în Serie A.
BeFunky collage jpg
Bătaie într-o staţie de metrou din Sectorul 4. Agresorul a fost internat la psihiatrie
Un bărbat de 40 de ani este cercetat pentru că a agresat un altul într-o staţie de metrou din Sectorul 4, incidentul fiind surprins în imagini. Agresorul a fost imobilizat şi internat într-o unitate medicală, în timp ce victima a refuzat îngrijirile medicale şi emiterea unui ordin de protecţie.
politia nu treceti jpg
Alertă în Capitală! Mai multe străzi din București au fost închise după ce s-au descoperit plicuri cu praf suspect în câteva instituții importante
Inspectoratul General al Poliției, Biroul Electoral Central, Avocatul Poporului și Jandarmeria au primit astăzi, 1 aprilie, mai multe plicuri cu praf suspect. Din acest motiv, majoritatea străzilor din centrul Capitalei sunt blocate la momentul actual.
tesla elon musk
„Niciodată o marcă auto nu a suferit o astfel de cădere în dizgraţie”. Vânzările Tesla continuă să scadă pe pieţele europene
Vânzările Tesla au continuat să scadă în luna martie pe pieţele cheie din Europa, arată datele publicate marţi, 1 aprilie. Șoferii evită vehiculele electrice produse de compania condusă de Elon Musk.
camion migranti jpg
Pedeapsa drastică primită de un turc care a trecut mai mulți migranţi ilegali graniţa dintre România şi Ungaria într-un camion frigorific
Un cetăţean turc a fost condamnat de un tribunal din Ungaria pentru tentativă de omor şi complicitate la trafic de persoane după ce a transportat 17 migranţi ilegali într-un camion frigorific, trecând graniţa dinspre România.