Vrăjitoare-farmece

Publicat în Dilema Veche nr. 364 din 3 - 9 februarie 2011
Roxane, banane, sentimente jpeg

Am descoperit, de curînd, un site pe care vrăjitoarele de la noi îşi fac reclamă: http://www.vraji toare-farmece.ro. Acesta este destinat celor care vor să-şi facă  publică activitatea şi să-şi atragă clienţi: „Dacă eşti vrăjitoare, tămăduitoare, prezicătoare şi doreşti să publici un articol pe acest site sună la tel…“

Din 13 anunţuri, doar unul îi aparţine unui reprezentant masculin al breslei, clarvăzătorul Vasile (nu sînt încă lămurită în ce priveşte diferenţele dintre vrăjitori, tămăduitori, clarvăzători, prezicători). Celelalte prezenţe în anunţuri sînt în exclusivitate feminine (motiv pentru care voi vorbi despre ele la feminin). Două dintre ele, Irina Primavera şi Valentina Codreanca, au o poziţie privilegiată: se află sus, la începutul site-ului. De altfel, ele au şi bloguri personale. Celelalte sînt aşezate pe margini, în două părţi, fiecare cu poza ei.

Pozele lor merită studiate; ele s-ar putea încadra în cîteva tendinţe: orientale (Dayana, Sara), religioase (cîteva dintre ele au veşmînt de călugăriţe şi se numesc sora Paraschiva sau măicuţa Teodora), frumuşele pur şi simplu (Silvia) sau „în exerciţiul funcţiunii“ (cu cărţile în faţă – mama Milena, de pildă). Altele sînt la intersecţia dintre sexy şi religios: tămăduitoarea Ioana, prezentată cu mîinile împreunate a rugăciune, cu rochie şi văl alb. În sfîrşit, în cazul Irinei Primavera, de exemplu, care are un blog mai elevat, se pune accentul pe ochi, cu care ni se oferă un prim-plan.

Anunţurile fiecărei vrăjitoare în parte urmează aproximativ acelaşi tipic: încep cu prezentarea „acreditărilor profesionale“ ale vrăjitoarelor, continuă cu confirmarea provenienţei divine a harului lor, apoi cu înşiruirea abilităţilor fiecăreia şi sfîrşesc cu mulţumirile din partea clienţilor trataţi, dar şi cu îndemnul să apelăm cu încredere la ele (care se suprapune cu oferirea contactelor acestora). Cu excepţia, iarăşi, a Irinei Primavera şi a Valentinei Codreanca, ale căror bloguri se ocupă şi de astrologie sau numerologie. Acreditările profesionale pot fi date de către „foruri de specialitate“: „Am fost testată de oamenii de ştiinţă şi mai tîrziu de maestrul Ion Ţugui toţi aceştia constatînd că deţin puteri supranormale şi harul de-a putea prezice Trecutul, Prezentul şi Viitorul.“ (Maestra Magiei Albe Dayana); „Sunita Maria a fost premiată cu Coroana de Aur pentru miile de cazuri dificile, uneori imposibile, rezolvate cu succes“; „venită de curînd din India cu leacuri sfinte“ (Sara); „psihologii au testat-o pe Silvia descoperind o energie foarte puternică“; „Desemnată lidera incontestabilă a vrăjitoarelor chiar din anul 1994, Vrăjitoarea Irina Primavera a fost prima din România care a participat la congresele internaţionale ale vrăjitoarelor organizate în fiecare an. Ea a cîştigat nenumărate premii la aceste congrese, fiind recunoscută internaţional. Începînd cu anul 1996, a fost invitată la primul congres de la Katovice, din Australia, în anul 1998, a fost invitată la Teneriffe, în Spania, unde a fost desemnată cea mai puternică vrăjitoare din România, premiată cu cel mai distins premiu «FOCUL VIU». În 2005 este invitata de onoare a celei mai puternice vrăjitoare din Saint Dominic“.

„Forurile de acreditare“ sînt comunitatea „ştiinţifică“ în domeniu (oamenii de ştiinţă, maestrul Ţugui, psihologii); premiile, distincţiile (Coroana de aur); locul unde poţi învăţa meserie. Există încă un for, neştiinţific, care le poate acredita – presa, în special televiziunea: „Aurora a fost mediatizată pe posturi TV, ziare reviste autorizate în România“. Şi, în cazul singular al vrăjitoarei Irina, Internetul: „Prima vrăjitoare din România care îşi arată decîntecele online în faţa sutelor de mii de vizitatori ai site-ului celei mai puternice vrăjitoare din România!“. 

Majoritatea vrăjitoarelor de pe site se declară practicante doar ale magiei albe, ba chiar precizează, explicit, că „harul“ le vine de la Dumnezeu. Dat fiind că, cel puţin în opinia mea, modul în care fac acest lucru e interesant, la fel cum interesante sînt şi mulţumirile din partea clienţilor, voi vorbi despre ele într-un număr viitor.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cum își întinde Moscova tentaculele ca să sugrume un domeniu vital al României. Expert: „Acolo lucrurile sunt simple” EXCLUSIV
Statele membre UE sunt vizate de Federația Rusă, care încearcă să pună mâna pe cât mai multe companii strategice din domeniul securității energetice. Exemplul Germaniei, țară care și-a sacrificat propria securitate energetică de dragul gazelor ieftine din Rusia, nu e singular.
image
Domeniul care duce lipsă de angajați, deși salariile sunt de 2.000 – 3.000 euro net. „Noi le facem și ucenicia uneori”
Unul dintre domeniile cu un aport important în PIB-ul României duce o lipsă acută de angajați, deși salariile oferite depășesc 2.000 euro net pe lună.
image
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
Primul imperiu din istorie s-a născut cu aproximativ 4000 de ani în urmă, în zona Irakului de astăzi. Condus de regi-zei cu forța armelor, acest imperiu a facilitat inovații fără precedent în istoria umanității, fiind punctul zero al civilizației.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a