Trei masoni

Publicat în Dilema Veche nr. 490 din 4-10 iulie 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

S-au revărsat în vagonul de metrou, gureşi ca nişte piţigoi. Erau trei, făceau cît şase. „Mă, Dumitrache“ – zice unul dintre ei, în continuarea unei discuţii începute mai devreme – „ăştia erau ăia, cum le zice, cruciaţii, mă!“ „Aaaa“ – făcură Dumitrache şi al treilea companion, brusc luminaţi, ca de o mare descoperire. „Da, măi“ – continuă primul dintre ei – „cruciaţi din ăia care sînt şi pe la noi. Ăştia, Isărescu, patronu’ ăla de la Rapid...“ „Aaaa, daa“ – ziseră din nou cei doi, un pic mai muiaţi a neîncredere.

Să fi fost cu toţii cam la vreo 60 şi ceva de ani. Toţi trei aveau şepci uşor date pe spate, de canicula bucureşteană şi de cele cîteva beri pe care le băuseră la crîşmă. Izul berilor începuse a adia în vagonul de metrou mai degrabă gol. Am lăsat în poală cartea. Era rost de o altă poveste. Ascultat-am şi privit-am.

Tustrei erau în tricouri cu dungi, cu gulerul în trei nasturi. Mînecile tricourilor fuseseră, evident, călcate milităreşte, de neveste responsabile, din cele care pun fierul de călcat şi pe prosoapele de bucătărie. Doi erau în pantaloni lungi, de stofă gri, cel care vorbea de cruciaţii de la Banca Naţională era în nişte bermude de tataie, cu talia urcată undeva pînă pe la subsuori, în ciorapi albi flauşaţi şi în sandale cu trei catarame pe laturi. Ăsta în bermude privea umbros, prin nişte ochelari cu sticla groasă, şi limba i se împleticea moale – la marginea unei voioşii slab alcoolizate, gata să alunece oricînd spre dăscăleală cu aplomb.

„Da“ – zice – „ăştia sînt foarte puternici. Patronu’ de la Rapid zicea că vrea să plătească datoriile din salariile jucătorilor care iau mulţi bani. Da’ dacă-şi pune mintea, plăteşte el tot, că ăştia-s plini de bani.“ (Aici, discuţia fotbalistică începuse să mă depăşească.) „Cruciaţi... ştii, mă“ – se întoarce uşor pe scaun spre Dumitrache – „ăştia au d-alea, loji.“ „Masoni“ – zice Dumitrache lămurit. „Da, da“ – îl aprobă al treilea nenumit – „masoni, ăia care-s puternici ca catolicii, da-s împotriva ortodoxiei.“ „Aşa, băi, masoni!“ se lumină domnul în bermude. „Cruciaţii erau împotriva musulmanilor“ – se lămuri apoi, singur. „Masoni, da, da.“ Privi cu neîncredere în jur. Pe scaune, doi indiferenţi butonau la telefoane, o bătrînă fojgăia în nişte plase, un bodyguard rezema plictisit o bară, iar eu eram stană de piatră, cu privirile în podele. Nici o primejdie.

„Ăştia învîrt lumea“ – continuă voiosul în bermude, liniştit că nici un serviciu secret nu-l ascultă. Al treilea, nenumitul, completă: „Păi, cum să nu învîrtă, nea Tudorele, că ăla de la Rapid are crîşme, crame, dă banii la lopată. Am văzut poze cu el, să vezi case, să vezi mese, cu porci întregi pe ele...“ „Lasă, băi, că masonii ăştia-s mai subtili“ – se băgă şi Dumitrache. „Ce porci, ce mese?!“ „Îţi dau cuvîntul meu că am văzut pozele“ – sări nenumitul. Liderul în bermude ţîţîi nervos. „De parcă ştiţi voi, bă, lasă“ – mai zise a lehamite, dînd din mînă.

E sigur că cei trei se cunoşteau bine şi petrecuseră, înainte de discuţia asta în metrou, cîteva ore bune la ceva halbe de bere rece. Dumnezeu ştie ce or fi discutat şi acolo; aş fi dat orice să fi stat lîngă masa lor. Fotbal, religie, politică, finanţe, cursul leului. Or fi ieşit de la serviciu, or fi fost pensionari proaspeţi – păreau genul de ceva personal tehnic cu muncă de birou. Dintre cei care citeau cu regularitate, pe vremuri, Almanahul Anticipaţia sau Magazinul istoric. Păreau genul de strategi care fac schema bătăliei de la Waterloo, cu scobitorile pe masă. Hoinari cu Dacia plină de conserve, duşi cu cortul, verile, prin cine ştie ce albie de rîu de munte. Pescari, cu siguranţă. Neîndoios, microbişti. Privitori neobosiţi de BD-uri date obsesiv în reluare la televiziuni. Făuritori de teorii ale conspiraţiei. Patrioţi.

Bermuda s-a ridicat să coboare. „Pa, băieţi“ – zice. „See you tomorrow.“ Şi începu să rîdă de întorsătura englezească pe care o dăduse discuţiei la final. „Goodbye!“ făcură ăilalţi doi, rîzînd. Voiosul în bermude se mai întoarse o dată pe călcîie: „I’ll be back!“ Uşile metroului se închiseră, fîşîind uşor în urma lui.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.