Tăcerea

Publicat în Dilema Veche nr. 547 din 7-13 august 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Am făcut, mereu, parte din categoria oamenilor agitaţi, a celor care cred că rezolvarea lucrurilor din jurul lor depinde de cît de repede şi de bine dau ei din mîini şi din picioare. A celor care cred că-şi ţin destinul în mîini – în sensul că, dacă acţionează rapid şi zgomotos, ajung la rezultatul scontat.

La şcoală, dacă-mi plăcea un băiat, mă dădeam peste cap să mă bage în seamă şi să aflu lucruri despre el. Profesional, dacă voiam o informaţie despre ceva, dădeam mai multe telefoane decît era nevoie, consultîndu-mă cu x persoane „experte“ în domeniu, după care îmi organizam întîlniri cu ele, ca să fiu şi mai bine documentată... Dacă aveam o problemă, de orice fel, îmi sunam prietenii, le povesteam şi mă sfătuiam, iarăşi, lung şi zgomotos.

Mai tîrziu, cînd eram îndrăgostită, îmi sunam disperată iubitul să nu cumva să pierd vreun moment din preţioasa lui viaţă. Apoi, cînd s-au inventat sms-urile, trimiteam cu duiumul, ca să explic orice moment... neelucidat, perfect, faţă-n faţă. Cu oamenii apropiaţi aveam interminabile discuţii de principiu despre lucruri în care credeam – de ce şi cum le puteam pune în practică. În disputele domestice, şi nu numai, aveam întotdeauna ceva de spus, ceea ce ducea la altercaţii fără sfîrşit.

Pe scurt, cred că facem parte, cel puţin unii dintre noi, dintr-o lume zgomotoasă, în care ne rezolvăm problemele sau ne trăim bucuriile vociferînd excesiv. Pînă la urmă, şi mulţimea talk-show-urilor televizate, la care, de cele mai multe ori, se bate apa-n piuă, sînt o dovadă. Precum şi discursul politic stufos, dar lipsit de substanţă şi plin de irealităţi.

Şi, în general, „vrăjeala“ de orice fel, ca să nu zic gargara, care se practică în orice situaţii pe care nu le stăpîneşti suficient, ca să ieşi din încurcătură, sau ca să ieşi mai bine decît ai face-o dacă n-ai spune nimic. De la dialoguri cu autorităţile sau la locul de muncă, pînă la relaţii personale în care vrei să impresionezi pe cineva, dar, de fapt, nu prea ai cu ce. Cum se spune – „să-l/ s-o faci din vorbe“.

O soluţie radicală la acest tip de lume a gargarei poate fi... însăşi tăcerea. Să nu mai vorbim atît dacă nu avem ce spune cu adevărat. Să învăţăm să şi ascultăm, căci, se ştie, la noi conversaţiile sînt, de multe ori, o suprapunere de discursuri în care nici unul nu-l ascultă pe celălalt, ci e doar mulţumit să se audă pe sine...

Ideea mi-a venit de la un preot pe care-l cunosc, care, ca să aducă pacea în familia sa, şi-a impus un legămînt de tăcere. Orice i-ar fi spus nevasta, nu se mai lăsa... provocat, tăcea... şi atît. Se pare că acest demers a funcţionat. Se pare că a rezolvat vechiul conflict între dreptate şi pace, evident, în favoarea păcii.

Tăcerea îşi are, şi ea, desigur, riscurile ei. Poate fi interpretată, de multe ori, negativ: nu spui nimic, deci nu eşti de acord. E o dezaprobare mută, uneori mai dureroasă decît orice verbalizare inutilă. E grea şi, pentru cel care o practică, e, desigur, un exerciţiu de voinţă. Te abţii să spui ce ai de spus, ţii în tine şi fierbi mocnit în interior, riscînd un accident vascular...

Ideea e să mai taci, din cînd în cînd, şi nici să nu fierbi. Să nu te supere chestia asta. Să o faci de bunăvoie şi nu în toate situaţiile. Sînt, indubitabil, momente în care e cazul să vorbeşti. Există discuţii fructuoase între un maestru şi discipolul lui; altele, extraordinare între prieteni, şi unele, revelatoare, între iubiţi. Există small talk-ul scurt, dar necesar, cu reprezentanţii serviciilor, cei familiari şi fideli, pe care te bucuri că-i ai. Şi, desigur, discuţiile...profesioniste, la preot ori la psihanalist... Nici o mică bîrfă, ar spune unii, nu strică din cînd în cînd... Şi nici izbucnirile de protest în relaţie cu autorităţile neglijente şi absurde...

Toate astea sînt OK, dar cu măsură. Pur şi simplu, poate că, uneori, ar fi bine să ne gîndim înainte să vorbim cu orice preţ. Şi în loc să apreciem gargara, să-i dăm o şansă şi tăcerii, măcar celei ocazionale. Celei care presupune o oarecare reflectare înainte de rostire. Celei care poate fi interpretată, căreia i se pot găsi varii sensuri, şi care mai lasă loc interpretărilor, meditaţiei şi... păcii.  

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Cheesecake cu mango  Sursa foto shutterstock 1358799743 jpg
Desert spectaculos, la pahar: cheesecake cu mango. De ce ai nevoie acum de mango?
Mango nu ar trebui să lipsească din meniurile tale în această perioadă. Consumat ca atare sau sub forma unui cheesecake la pahar, îţi aduce un plus de vitamine C, necesară acum, când schimbările de vreme îţi pun la încercare sistemul imunitar.
Fata de 14 ani violata foto pexels.com
Bărbat de 54 de ani, arestat preventiv după ce ar fi violat o minoră timp de aproape patru ani
Un bărbat de 54 de ani din Alba Iulia a fost arestat preventiv după ce, timp de aproximativ patru ani, ar fi exercitat acte de natură sexuală, în mod repetat, asupra unei minore.
elevi
Admitere liceu 2025: Înscrierile pentru testările de limbă străină sau maternă au loc între 14 și 16 mai. Ce trebuie să știe elevii
Elevii de clasa a VIII-a care vor să intre la liceu într-o clasă cu predare bilingvă sau în limba maternă trebuie să susțină o probă specială de verificare a cunoștințelor de limbă. Înscrierile pentru aceste testări au loc în perioada 14–16 mai 2025, conform calendarului oficial.
image png
Trafic restricționat pe DN7, în zona Lazaret. Lucrările de pe carosabil afectează circulația pe Valea Oltului
Circulația rutieră pe Valea Oltului este afectată marți, 13 mai, din cauza unor lucrări de întreținere a carosabilului în zona Lazaret, județul Sibiu.
seriale jpeg
Lovitură de imagine! După o căsătorie secretă și probleme cu fiica sa, un actor român revine în lumina reflectoarelor. A semnat cu Pro TV
Unul dintre cei mai faimoși artiști, dar controversați în ultima vreme pe baza schimbărilor din viața personală, revine acum pe micile ecrane. Despre cine este vorba și cum se numește producția în care va apărea, aflați din continuarea acestui articol.
Cele mai apreciate sporturi nautice pe care sa le incerci jpg
Cele mai apreciate sporturi nautice pe care să le încerci
Vara este anotimpul ideal pentru plajă, plimbări, dar și sporturi nautice. Fie că ești începător, fie la un nivel mult mai avansat, este important să ai echipamentul corespunzător în cazul în care vrei să te aventurezi în valurile mării.
cladirea distrusa de ceausescu png
IICCMER depune plângere penală pentru declarațiile vicepreședintelui AUR in care il laudă pe Ceausescu
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) anunță că va depune plângere penală la Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la declarațiile ofensatoare ale domnului Marius Lulea, Vicepreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), în care acesta a făcut a
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Semnalul de alarmă al economiștilor: patru valuri de scumpiri vor lovi România. Când vine primul
Situația economică a României a fost agravată în ultima perioadă de deprecierea leului și de creșterea dobânzilor, lucru care se va transpune curând în prețurile de la raft, și nu printr-un singur val de scumpiri, ci în patru, a explicat pentru „Adevărul” analistul Adrian Negrescu.
Marius Lulea, vicepreşedinte AUR, foto Facebook AUR
Declarații controversate ale unui lider AUR despre comunism. IICCMER depune plângere penală
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) va depune plângere penală la Parchetul General cu privire la declaraţiile considerate „ofensatoare" ale vicepreşedintelui AUR Marius Lulea cu privire la comunism.