Serviciile superioare

Publicat în Dilema Veche nr. 509 din 14-20 noiembrie 2013
La drum – propriul road movie jpeg

Mi-a căzut, de curînd, în mînă o carte pe care nu credeam că o voi putea duce la bun sfîrşit: Cultura serviciilor superioare, de Ron Kaufman (Editura Publica, 2013, traducere de Mihaela Sofonea). Pînă la urmă, s-a dovedit chiar palpitantă – e adevărat că nu în totalitate, au existat şi pasaje mai... tehnice.

Cartea m-a prins, în primul rînd, pentru că încearcă să ridice problema serviciilor la un nivel care să nu fie strict comercial sau economic, ci general uman. Chiar explicaţia de pe copertă stă mărturie în acest sens: „Metodă confirmată prin care să vă încîntaţi clienţii, colegii şi pe toţi cei care vă ies în cale.“ La care se adaugă afirmaţiile din Introducerea autorului: „Făcînd servicii cuiva, primeşti ceva înapoi. Făcîndu-i pe ceilalţi să se simtă bine, devii cumva mai puternic. Bunica Bea a fost primul dascăl important din viaţa mea. Intenţia de a servi era cea mai memorabilă trăsătură a ei. O numea iubire.“

Desigur, veţi spune, şi parţial pe bună dreptate, că e încă o ideologie ieftină menită să vîndă ceva prin sentimente şi gînduri pozitive. Numai că, în dedicaţia cu care Kaufman crede că trebuie îndeplinite serviciile, e ceva real: pînă la urmă, să faci orice, cît mai bine, pentru altcineva decurge din atît de cunoscuta şi dorita iubire a aproapelui, din doctrina creştină.  

Sigur, veţi spune din nou, serviciile sînt acţiuni pe care unii semeni ai noştri le îndeplinesc pentru alţii pe bani. Şi nu pe gratis, din... iubire. Aşa este, dar cred că, dacă n-ar fi şi altceva decît un simplu schimb pragmatic la mijloc, serviciile ar putea fi făcute oricum, la întîmplare, şi nu „superioare“, aşa cum le propune cartea de faţă.  

„Să oferi servicii înseamnă să creezi valoare pentru altcineva. Aspectul pozitiv, surprinzător, este că, îmbunătăţind serviciile pe care le acorzi altcuiva, beneficiile se răsfrîng şi asupra ta. Furnizîndu-le altora servicii superioare, vă îmbogăţiţi în mod firesc relaţiile, vă îmbunătăţiţi reţeaua de susţinere şi contribuiţi la propriul dvs. succes. (...) Oferiţi-le oamenilor suficiente încurajări şi oportunităţi şi se vor ridica la nivelul aşteptărilor, surprinzîndu-vă deseori prin dăruirea şi contribuţiile lor.“  

Ideea e că, încercînd să faci diverse lucruri cît mai bine pentru alţii, îi faci şi pe ceilalţi să vrea acelaşi lucru pentru tine. De ce? Pentru că, astfel, sînt mulţumiţi, chiar fericiţi. Desigur că, din perspectivă creştină, faci ceva pentru celălalt fără să aştepţi nimic în schimb. Din punctul de vedere al teoriei serviciilor, faci acest lucru şi în sine, dar şi pentru că speri ca, astfel, să-ţi cîştigi clienţi şi să ţi-i păstrezi loiali.  

Cartea te mai învaţă ceva adevărat şi util: „Trebuie să tranformăm perspectiva depăşită conform căreia serviciile făcute altora ne fac linguşitori, inferiori sau servili. (...) Departe de slugărnicie, motivul esenţial pentru care sîntem în viaţă şi pentru care ne aflăm aici, pe pămînt, împreună, este să le furnizăm servicii superioare altor oameni.“

Desigur, e o definiţie cam ideologizant-simpluţă a scopului vieţii pe pămînt. Dar tot e bine că nevoile altora se pun înaintea alor noastre...

Exemplele de asemenea servicii superioare pe care autorul le dă sînt, în mare parte, fascinante. De pildă, aeroportul Changi, din Singapore, „e plin de dotări nemaiîntîlnite pe alte aeroporturi din lume, printre care o grădină cu fluturi, o piscină în aer liber, echipamente pentru locul de joacă, un tobogan cu patru niveluri, dormitoare, tratamente spa şi locaţii destinate divertismentului, printre care cinematografe sau locuri ce facilitează experienţele multimedia şi online, ba chiar săli pentru jocurile video.“  

Fascinant, nu? De altfel, autorul pare un fan Singapore în general, care e descris ca un soi de tărîm al perfecţiunii. Dar e departe de a fi singurul. Serviciile superioare sînt cele speciale, incredibile, care întrec cu mult aşteptările, care încîntă şi înnobilează. Cele care sînt rodul unei munci de echipă, dar şi cele care ţin cont de sugestiile clienţilor, ba chiar o iau înaintea acestora.  

Cultura lor devine una necesară. Sper să se răspîndească şi la noi.   

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Fost director de școală și consilier local din Suceava, la închisoare pentru că a întreținut relații sexuale cu o elevă
Nicolae Adrian Achihăiei s-a întâlnit de două ori pe săptămână, la el acasă, cu o elevă de 15 ani, timp de aproape doi ani, pentru a întreține relații sexuale cu adolescenta. Relația interzisă era cunoscută de tot satul, dar bărbatul a rămas profesor până a fost ridicat de polițiști.
image
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem un popor frumos!”
O româncă a povestit pe o rețea de socializare cum gestul unui cuplu de români din Turnu Severin i-a salvat vacanța. Femeia a reușit în aproximativ două ore să-și recupereze documentele pentru care ar fi trebuit, cel mai probabil, să alerge săptămâni întregi.
image
Scandal politic la Eurovision: reprezentanta Israelului a fost huiduită, iar concurentul olandez a fost dat afară din finală VIDEO
În contextul protestelor pro-Palestina din Malmo și a criticilor la adresa organizatorilor, reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost huiduită de spectatori și vizată direct sau indirect de alți concurenți, printre care Joost Klein din Olanda.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a