Reducere de TVA la ştiri pozitive

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Reducere de TVA la ştiri pozitive jpeg

La finalul lunii august, ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a declarat că ar vrea ca televiziunile să difuzeze mai multe știri pozitive. Ideea nu este nouă, iar declarația nu e una tocmai nevinovată sau benignă. Cum, în ultima vreme, în siajul deciziilor politice controversate, opinia publică a început să se revolte, iar o parte a mass-media e blamată de liderii politici pentru incitare la demonstrațiile populare – să nu uităm de lista neagră pe care Carmen Dan a făcut-o în urmă cu cîteva luni, listă pe care erau trecuți mai mulți jurnaliști care ar fi popularizat protestele –, sînt de așteptat mai multe asemenea decizii care ar pune botniță presei.

Ce a declarat Doina Pană, pentru ziarul Libertatea: „Din punctul meu de vedere, din păcate, la ceea ce am oferit noi, ca societate, de la revoluție încoace, pentru tineri, în afară de cei care au baze solide în propria familie, cei care vin și cu alte valori morale decît cele ce le oferim noi ca societate, noi avem tineri foarte buni, dar trebuie să ne îngrijoreze gradul de violență la care s-a ajuns în țara asta, de ură, de dezbinare, și astea sînt toate efectele unor propagări doar a știrilor negative din România. În plus, mai este un principiu psihologic simplu, te identifici cu ceea ce vezi. Iar tînărul care se uită la TV se identifică cu ceea ce vede. Și el cînd vede că se parvine ușor prin prostituție, furt… și avem atît de multe exemple pozitive. Eu nu vreau să văd numai tineri care fac minuni, în sensul rău, ci să văd și olimpicul, la fel de difuzat“.

Fără a comenta cursivitatea și logica declarației, interesant este că aceasta a avut iz de inițiativă legislativă. Amintind de vizita pe care a făcut-o în Canada, în perioadă electorală, ministrul a ținut să sublinieze faptul că nu a văzut acolo „pe nici un canal nimic negativ, nimic agresiv, totul era un schimb de opinii cu argumente, civilizat“. Bineînțeles că acest fapt nu l-a pus pe seama calității politice a candidaților din Canada, ci, culmea, pe o mass-media „pozitivă“, care este de fapt, în opinia sa, motorul unei societăți civilizate – motivînd aceasta și prin faptul că nu a văzut pe străzile canadiene „lume nervoasă, încruntată, ci dimpotrivă, săritoare și cu zîmbetul pe buze“.

Declarația doamnei ministru atinge, populist, și un punct extrem de sensibil: tinerii care pleacă din România şi pe care, în opinia sa, îi putem aduce înapoi doar cînd atmosfera din societate se va schimba. Iar aici a lansat bomba: „Acest lucru se poate face numai prin anumite măsuri legislative. Putem veni cu o deducere de TVA, cu o impunere clară. Ei (cei din presă – menționează jurnaliștii de la Libertatea) consideră că le scade rating-ul. Le scade la toate, că toate vor avea astfel de știri pozitive“.

Cu alte cuvinte, discursul s-a dorit a fi o lansare de proiect legislativ, după cum a declarat în continuare ministrul, găsind și o soluție pentru a promova proiectul, şi propunînd, cu o seninătate uluitoare, un pact între femeile din politică și cele din presă.

„M-am gîndit la un fel de pact între femeile din politică și cele din presă, în sensul să creeze un val, prin dezbateri, prin invitați lideri de opinie, în emisiuni, care pot fi din orice domeniu, cîntăreți, vedete, dar să creeze valul necesar pentru a se solicita această lege. Știm cum a trecut și legea fumatului, cît de greu a fost și am putea implica și asociațiile de tineri, de părinți, de elevi, care să dezbată acest subiect.“

Invitată telefonic, într-o emisiune la B1 TV, ministrul și-a menținut aceleași declarații, plusînd pe trăirile populiste. „Copiii să nu vadă numai negativ, în sensul că într-o țară nu se poate să nu fie și ceva pozitiv și pentru că e un mecanism psihologic simplu: te identifici cu ceea ce vezi. Ce e bine pentru sănătatea morală a tinerilor noștri, ce e bine ca să facem să se întoarcă toți tinerii plecați din țară care au făcut-o nu pentru bani, pentru că cîștigau la fel de bine ca aici, ci pentru că voiau să trăiască într-o societate unde e mai puțină dezbinare, mai puțină agresivitate, unde e o atmosferă pozitivă și normală.“

Reproșului că o asemenea lege contravine directivelor europene privind libertatea de expresie și libertatea presei, ministrul i-a răspuns că există și directive europene potrivit cărora rolul presei este și unul… cultural, marșînd pe ideea că dacă presa din România ar prezenta știrile într-o manieră pozitivă, societatea românească s-ar trezi, de mîine, cu zîmbetul pe buze.

Bineînțeles, totul pare ilar. Cu toate acestea, să nu uităm că, în 2008, Gheorghe Funar și Ioan Ghișe au inițiat un proiect de lege prin care posturile TV și de radio ar fi fost obligate să difuzeze 50% știri pozitive și 50% știri negative, Ioan Ghișe motivînd legitimitatea inițiativei prin faptul că, din cauza știrilor negative, copiii noștri sînt triști.

Iar atunci ne-am apropiat extrem de periculos de a avea această lege, pentru că proiectul a fost adoptat de către Senat. Din fericire, au fost mulți cei care s au opus vehement, iar legea nu a trecut. Printre vocile politice și cele ale societății civile, purtătorul de cuvînt al Reporters Sans Frontières, Jean-François Julliard, a declarat la vremea respectivă că doar China mai are o asemenea lege.

Să sperăm, în continuare, într-o vigilentă și categorică opoziție în fața unei asemenea legi care ar distruge libertatea presei și ar încălca Constituția României: „Libertatea de exprimare a gîndurilor, opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sînt inviolabile. Cenzura de orice fel este interzisă“ (articolul 30, paragrafele 1 și 2, Constituția României).

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

Foto: flickr

Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.

Parteneri

teodora jpeg
Împărăteasa care a fost actriță și prostituată. A avut o viață plină de moravuri și mulți amanți
Astăzi, numele ei rămâne în istorie drept cel al uneia dintre cele mai faimoase împărătese din istoria Bizanțului. Însă, în secolul VI, atât ea, cât și soțul ei, erau înconjurați de controverse. Este vorba despre Împărăteasa Teodora, una dintre cele mai cunoscute femei din întreaga istorie romană.
 Aura Șova, din echipa lui Tudor Chirilă, este Vocea României!
Aura Șova este Vocea României! Ce vrea să facă cu marele premiu de 100.000 de euro, cum îi va investi, dar și de cine i-a fost cel mai „frică”: „Am spart ecranele celor de acasă”
Aura Șova, din echipa lui Tudor Chirilă, este Vocea României! La ea au ajuns trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro în urma participării la emisiunea de la PROTV.
zodii cu noroc intre 2025 2028 webp
Horoscop rune 2025-2028. Zodia care va avea noroc pe toate planurile, în următorii 3 ani. Este binecuvântată cu protecție Divină, iar viața sa va fi transformată în mod fundamental
Anumite zodii au parte de momente speciale în viață, dar doar una dintre ele este binecuvântată cu o transformare profundă în perioada 2025-2028.
Sorin dumitrescu FOTO Claudiu Victor gheorghiu jpg
A murit academicianul Sorin Dumitrescu. „A fost un vârf al generației sale în pictură și grafică”
A murit pictorul și graficianul Sorin Dumitrescu, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București și membru corespondent al Academiei Române din 2006.
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Un ciclon puternic lovește România, aducând un Crăciun ca în copilărie: ninsori puternice pe suprafețe mari, ploi și ger
Vremea din țara noastră urmează să se schimbe considerabil, în următoarele ore! Un ciclon mediteranean va lovi țara noastră, iar începând de duminică noapte, temperaturile vor scădea considerabil.
Marius Sumudica (Sportpictures) jpg
pompieri smurd jpg
Accident grav în Sibiu. Planul Roșu de intervenție a fost activat. Patru persoane au ajuns la spital
A fost activat Planul Roșu de intervenție în Sibiu după ce duminică, 22 decembrie, a avut loc un accident rutier între patru autoturisme pe DN 14, în zona localităţii Slimnic
banner florin ristei png
Pățania de care a avut parte Florin Ristei la un botez. Cererea neașteptată pe care a avut-o preotul: „Nu am nicio problemă, dar nu mi le mai băga pe gât!”
În cadrul podcast-ului realizat de Speak, Florin Ristei a povestit prin ce a trecut când a fost ales naș la un botez. Ce l-a scos din sărite pe artist?
Anca Alerxandrescu Captura YouTube realitatea plus png
Anca Alexandrescu, realizatoarea emisiunii „Culisele Statului Paralel”, de la Realitatea Plus, vrea să candideze la președinție: „S-a terminat cu voi”
Realizatoarea emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu, a anunțat că va candida la funcția de președinte al României în cazul în care Călin Georgescu nu va intra în cursă.