Presa în Finlanda, o utopie pentru jurnalişti

Lidjia PISKER
Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
Știri la „second hand” jpeg

Cînd un jurnalist finlandez a fost agresat în luna aprilie, în timp ce filma un protest contra construirii unei centrale nucleare în nord-vestul ţării, a fost principala ştire, care s-a întins pe mai multe zile în Finlanda. „Această agresiune e o insultă pentru un jurnalism onorabil şi independent“ – a declarat jurnalistul în cauză, Ari-Pekka Sirvio, conştientizînd faptul că ceea ce i s-a întîmplat a fost ceva bizar şi extrem de rar. E vorba despre a doua agresiune suferită de jurnalişti în Finlanda, raportată în ultimii trei ani de către Mapping Media Freedom, Index on Censorship. Conform aceluiaşi raport, Marea Britanie a avut 50 de cazuri, iar Italia, 100.

De mai bine de 50 de ani, Finlanda e cunoscută drept o utopie pentru jurnalişti. Conform rapoartelor emise de Freedom House, această ţară nord-europeană are o piaţă media diversă, legi bune, guvern transparent şi jurnalişti independenţi. Reporteri fără Frontiere (RFF), cel mai important studiu în domeniul jurnalismului, a poziţionat, într-un top care include 180 de ţări, Finlanda pe primul loc, din 2010. Libertatea presei în Finlanda e garantată de Constituţie şi de numeroasele legi. În 1919, finlandezii au adoptat o lege care protejează dreptul la „publicarea informaţiei fără permisiunea cuiva“.

Finlandezii sînt de părere că toate documentele oficiale trebuie să fie publice, „dacă nu e specificat alt statut“. Anul acesta, Finlanda marchează 250 de ani de la prima lege a libertăţii accesului la informaţie – iniţiatorul fiind politicianul finlandez Anders Chydenius.

Procedurile de a accesa informaţiile în Finlanda sînt simple, de aceea atît publicul, cît şi instituţiile le respectă în mod egal. „Ca fotojurnalist, n-am de-a face cu multe probleme; avem o ierarhie corectă, nu multă birocraţie, acces uşor oriunde, putem întîlni oamenii pe care vrem să-i întîlnim, fără să pierdem timp cu scrisori oficiale sau ştampile“ – spune Sami Kero, fotojurnalist la Helsingin Sanomat.

Corupţia în Finlanda nu e chiar un subiect şi, conform raportului de anul trecut al Transparency International’s Index of Corruption Perception, un procent mare al finlandezilor sînt de părere că politicienii şi autorităţile îşi fac treaba responsabil şi transparent. Bineînţeles, asta nu înseamnă că nu există corupţie. Totuşi, în cazurile în care instituţiile nu eliberează informaţiile solicitate, jurnaliştii şi cetăţenii pot să apeleze la instanţă – spune jurnalistul Jukka Hiiro. „Şi, de obicei, guvernul pierde procesul.“ Hiiro subliniază faptul că în Finlanda legile accesului la informaţie sînt un mecanism important pentru a clădi încrederea publicului în sistemul de stat.

Directorul Asociaţiei Jurnaliştilor din Finlanda, Petri Savolainen, crede că în zilele noastre nu e suficient ca guvernul să faciliteze accesul la informaţii pe bază de cerere, dar că aceste informaţii trebuie să fie accesibile oricum. Savolainen menţionează, de altfel, că legea finlandeză pentru transparenţa activităţilor guvernamentale susţine că informaţiile de importanţă vitală pentru public trebuie să existe în biblioteci publice şi în bazele de date publice. „În timp ce libertatea de exprimare asigură faptul că oricine are dreptul să publice şi să primească informaţii, principiul transparenţei guvernamentale asigură accesul la documentele oficiale“ – spune Savolainen, liderul unei asociaţii cu mai mult de 15.000 de membri, dintre care mai mult de 90% sînt jurnalişti finlandezi.

Jurnaliştii străini care locuiesc în Finlanda pot accesa website-ul Ministerului pentru Afaceri Externe, unde găsesc multe informaţii utile – de la instituţii şi structuri ale statului la mijloace de transport şi locuri care au WiFi gratuit în Helsinki. Centrul de presă internaţio­nală al ministerului le oferă jurnaliştilor posibilitatea să-şi folosească echipamentele şi le stă la dispoziţie pentru a le aranja întîlniri şi interviuri. Nu numai că finlandezii susţin din plin accesul liber la informaţii, dar sînt şi foarte atenţi la acurateţea informaţiilor publicate. Dacă o informaţie publicată se dovedeşte a fi falsă, legea prevede să publici acest fapt – ceea ce a constituit baza legală pentru înfiinţarea unui consiliu pentru monitorizarea mass-media. Conform cercetătorilor de la Press Freedom Now, acest consiliu a reuşit să pună un echilibru între dreptul de a informa şi dreptul de a corecta, unul dintre ingredientele de succes în soluţia finlandeză.

Avînd în vedere toţi aceşti factori, decizia UNESCO de a organiza Ziua Internaţională a Libertăţii Presei la Helsinki, între 2 şi 4 mai, nu a surprins pe nimeni. La eveniment au fost prezentate bunele practici în ceea ce priveşte presa în Finlanda, alături de situaţia jurnaliştilor din mai multe ţări: în multe dintre acestea, condiţiile din Finlanda păreau un vis de neatins.

„Cred că «privilegiat» nu e un cuvînt adecvat pentru a descrie ce simt – e ca şi cum ai întreba pe cineva dacă se simte privilegiat că nu e lovit în propria casă“ – crede Kero. Colegul său Hiiro completează: „Cred că fiecare ţară ar trebui să beneficieze de aceste condiţii. Libertatea de expresie într-un mediu eliberat de corupţie este o cheie pentru principiile jurnalismului. N-ar trebui să fie un soi de utopie sau de excepţie“.

traducere de Stela GIURGEANU

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentruCentrul Europeande Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

Foto: Jon S, Flickr

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

image png
Fabrica din România care anunță concedieri masive. Câți angajați vor rămâne fără locuri de muncă
Concedieri masive pentru peste 140 de angajați ai unei firme de cablaje din Târgu Jiu. Anunțul a fost făcut miercurim de directorul AJOFM Gorj.
image png
Băutura de care a devenit dependentă Catinca Roman. Nu poate renunța la ea
Catinca Roman, una dintre cele mai titrate vedete românești, mărturisește fără nicio reținere că este dependentă de o băutură extrem de comună în rândul oamenilor din întreaga lume. Nu se poate dezice de ea și alege să o consume zilnic.
cimitir, foto shutterstock jpg
Suma colosală strânsă de un român care a jefuit mai multe cimitire din Germania. Câți bani a făcut într-o singură noapte
Un român a uimit autoritățile din Germania cu un jaf de proporții. Bărbatul în vârstă de 36 de ani este suspectat că ar fi furat decorațiuni funerare în valoare de aproximativ 600.000 de euro din mai multe cimitire.
jador jpeg
Manelistul Jador a ieşit pozitiv la drugtest, după ce a fost oprit în trafic de polițiști: „Mi-am permis-o!”
Manelistul Jador a fost oprit de poliţişti pe o stradă din Capitală miercuri, 14 mai 2025, pentru un control de rutină. El a iesit pozitiv la drugtest pentru opiacee.
BeFunky collage (25) jpg
Imagini crunte cu atacul brutal al rapperului P. Diddy asupra fostei iubite: „Mă lovea în cap și mă călca”. Era obligată să participe la orgii sexuale
Atacul violent al rapperului Sean „Diddy” Combs asupra fostei sale iubite, Cassie, în timpul unui conflict izbucnit în 2016 într-un hotel din Los Angeles, a fost făcut public.
Calin georgescu bla tealitatea captura png
Călin Georgescu își asumă rolul de mentor pentru George Simion: Îl voi ghida să fie mai bine. Care este „misiunea” sa
Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu, despre care liderul AUR spune că este susținătorul său la scrutinul din 18 mai, a declarat în emisiunea „Marius Tucă Show” , că nu a crezut ca va fi lăsat să candideze, „dar era misiunea mea să deconspir un sistem".
image png
Povestea bărbatului care a transformat un avion privat din secolul trecut într-un Airbnb. A costat peste 90.000 de euro. FOTO
Proprietarul unui avion privat din anii '70 a avut o idee care s-a dovedit a fi ingenioasă, dar și bănoasă. Iată cum a transformat vechea aeronavă într-un Airbnb în Țara Galilor. Cum arată creația, dar și câțo bani a investit, aflați din continuarea acestui articol.
Carmen Barcan, foto Facebook, Shutterstock jpg
Desertul care te ajută să scazi în greutate. Nutriționista vedetelor, Carmen Barcan, spune cum să slăbești fără sacrificii
Dacă încerci să scapi de kilogramele în plus, nu este nevoie să renunți complet la dulciuri! Carmen Barcan, cunoscută drept „nutriționista vedetelor”, a dezvăluit recent în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea” de pe PRO TV care este desertul permis în dieta pentru pierderea în greutate.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Profitul pe trei luni făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii s-a „evaporat” din cauza instabilității politice
Profitul făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii în primele trei luni ale anului curent s-a „evaporat”, anunță fondatorul unei platforme pentru pensii private, din cauza instabilității politice create de victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale.