Portretul unei mame (adoptive?)

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Daria l-a adoptat pe Bogdan, pe cînd acesta avea doi ani. Povesteşte episodul fără emfază, cu discreţie faţă de biografia încărcată a copilului, fără mărturisiri lacrimogene despre emoţiile şi gîndurile care au determinat-o să facă acest pas, dar perfect conştientă de responsabilitatea pe care şi-a luat-o pe umeri.

Povesteşte oricui vrea s-o asculte evoluţia fiului său, dar poveştile ei nu au nimic nici din epopeea unui „salvator de suflete nevinovate“ (Daria nu are stofă sau discurs de erou), şi nici din extazul comun al oricărui părinte în faţa isprăvilor obişnuite ale propriului copil. Dimpotrivă: pare că-l descoperă pas cu pas, zi de zi, cu fiecare drum petrecut împreună spre şcoală, cu fiecare seară de lecţii făcute alături de el, cu fiecare întrebare imposibilă la care se străduieşte să găsească răspunsul corect. Nu-şi priveşte copilul ca pe o bucată de marmură care aşteaptă să fie sculptată de un „maestru“, ci îl vede exact aşa cum este: un copil care are nevoie de protecţie, de securitate, de casă şi masă, ca să se facă mare. Povesteşte cu inteligenţă, cu umor, cu bucurie, cu uimire, cu îngrijorare despre „echipa lor“, în care succesele sînt atribuite numai lui, în timp ce eşecurile par numai ale ei.

Îi cumpără – în exces, evident – tot ceea ce crede că i-ar fi de folos pentru a deveni un om vrednic, educat: cărţi, CD-uri cu muzică clasică sau jazz, albume, enciclopedii, culegeri de probleme, manuale alternative. Îl duce în parcuri, muzee, grupuri de copii, cinematografe, îi alege cu grijă veşmintele de şcoală şi pe cele de joacă, îl scuteşte, atît cît poate, de false compasiuni sau de imixtiuni abuzive în biografia primilor lui ani de viaţă. Duce bătălii mărunte cu metehnele enorme ale sistemului de învăţămînt, încercînd nu să-l schimbe, ci să găsească o breşă favorabilă educaţiei de bună calitate pentru fiul său. Zilele Dariei încep şi se sfîrşesc la fel: cu rucsacul în spinare şi cu sufletul la gură, de mînă cu copilul ei, traversînd prin autobuze, Bucureştiul, în drum spre şcoală sau spre casă.

Iubirea mamei e mare, iar Bogdan se lasă modelat de ea. Ascultînd poveştile Dariei despre întrebările lui, despre curiozităţile, nedumeririle, iritările, revoltele lui, îţi spui: cu siguranţă e fiul ei. Daria îşi joacă rolul de mamă cu mult talent. E generoasă cu „partenerul de joc“, inteligentă, fermecătoare, liberă de orice prejudecăţi sau de reţete de manual.

Daria se lasă modelată de iubirea ei: cere sfaturi (şi se tîrguieşte cu cel care i le oferă), se îndoieşte de darurile şi talentele ei materne, cade pe gînduri în faţa lecţiilor eşuate, se simte vinovată de slăbiciunile ei, încearcă din răsputeri să scape de urmele a ceea ce a fost nedrept sau incorect în propria biografie, ca să nu devină balast în biografia lui Bogdan. Pe scurt, viaţa Dariei de după întîlnirea cu cel care avea să-i devină fiu stă sub semnul unui paradox, cum ar trebui să stea orice asemenea relaţie: pedagogul se lasă modificat, „crescut“ de cel pe care îl creşte.

Mă feresc să îi spun prea des că e o mamă grozavă. Fiindcă atunci cînd o fac, mă priveşte cu neîncredere. Simt că nu o ajut. Şi că are mai curînd nevoie de o fertilă îndoială de sine, ca să meargă curajos mai departe.

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Oamenii lui Putin, amenințări cu ce de-al Treilea Război Mondial dacă Ucraina folosește arme occidentale pentru a lovi Rusia
Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a lansat un avertisment grav asupra posibilității unui al Treilea Război Mondial, în cazul în care Ucraina va folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rus.
image
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală. Psihiatru: „E un proces greu și de durată“
Consumul de alcool a fost mereu o reală problemă a societății, susțin cadrele medicale. Dependența de alcool, un fenomen care se răspândește constant, afectează tot mai multe vieți.
image
„Rețea” de nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, plătiți regește din banii publici
Presa din Prahova a dezvăluit că peste un milion de lei din bugetul ploieștenilor a fost utilizat de Primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru plata salariilor, primelor, sporurilor și indemnizațiilor acordate rudelor și prietenilor primarului Andrei Volosevici în anul fiscal 2022.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.