Omul politic desăvîrşit

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Omul politic desăvîrşit jpeg

Tocmai pentru că aceasta este o meserie atît de importantă pentru naţiunea pe care o serveşte, drumurile vieţii pentru viitorul om politic desăvîrşit trebuie atent păzite de către familie şi comunitate. Încă din primii ani de copilărie, acesta va creşte într-o familie echilibrată, în care membrii săi îşi cultivă cele mai alese sentimente şi se ceartă foarte rar. Copilul viitor om politic nu va creşte în lipsuri care să-i dezvolte ulterior un apetit pentru o îmbogăţire nemăsurată. Părinţii săi vor fi responsabili, ca membrii ai societăţii, învăţîndu-l să fie respectuos, să spună „bună ziua“ cu seninătate, fără să se gîndească la oamenii din jurul său ca la nişte duşmani. Tot părinţii răspund pentru hrana acestuia şi dezvoltarea sa fizică sănătoasă şi proporţionată. Copilul viitor om politic nu trebuie să fie bolnăvicios, pentru că asta ar putea să-i afecteze în rău nivelul de rezistenţă la efortul fizic şi psihic pe care i-l cere viitoarea sa meserie complicată, pentru că va decide asupra destinului oamenilor. Eu merg şi mai departe şi spun că într-o societate normală fiecare familie se va gîndi că cel născut în mijlocul său va fi un viitor om politic şi atunci va face cele enumerate mai sus ca pe nişte lucruri fireşti. Copilul va fi educat să fie curajos fără a se ajunge la un voluntarism periculos. De asemenea, este bine să crească cu animale în jurul său pe care să le iubească, pentru că medicii spun despre copiii crescuţi astfel că sînt mai buni şi mai generoşi. Animalul de companie al copilului nu va fi din rase mari sau periculoase tocmai pentru a nu-i dezvolta tendinţele naturale, umane, spre violenţă şi agresivitate.

Niciodată primele vorbe nu trebuie să fie înjurăturile, ci cuvinte frumoase ca „mama“ şi  „tata“. Părinţii vor avea răbdare, făcîndu-i cunoştinţă, încet-încet, prin vorbe şi semne alese, cu lumea pe care acesta o va conduce mai tîrziu. Încă de la grădiniţă, cu ajutorul doamnei educatoare, va începe să deprindă cunoştinţe de istorie şi geografie, dezvoltîndu-i-se sentimentul apartenenţei la familie, comunitate şi ţară. Aceasta va fi baza unor trăiri mai complexe ale viitorului adult, trăiri pe care eu le voi numi cu ajutorul cuvîntului patriotism. Tocmai de aceea le recomand părinţilor şi primilor educatori să-i vorbească de bine şi cît mai des despre oraşul, comunitatea şi ţara în care copilul s-a născut. Pentru că el este mic şi nu are o putere de înţelegere a nuanţelor, i se va spune, fără ca noi să credem că este minţit, că s-a născut într-o ţară frumoasă cu oameni destoinici şi cu o istorie plină de fapte de vitejie.

Tot în această perioadă a vieţii, copilul va fi învăţat să iubească oamenii. Bunicul său îi va spune că omul este valoarea supremă, creaţie a lui Dumnezeu pe pămînt, şi că orice judecată, gînd sau faptă îndreptată împotriva omului sînt îndreptate, de fapt, împotriva lui Dumnezeu şi vor fi sortite eşecului. Fără a fi transformat într-un habotnic religios, copilul trebuie dus la biserică şi crescut în respectul legilor oamenilor şi al legilor lui Dumnezeu. Aşa el va şti ce este binele (tot ce este în favoarea oamenilor) şi ce este răul (tot ce este împotriva oamenilor). Toate aceste îndreptări, copilul le va deprinde înainte de a merge la şcoală. Numai aşa educaţia sa de mai tîrziu, complexă, se va aşeza pe baze solide.

Încă din şcoala primară, viitorul om politic va învăţa limbi străine pentru a înţelege mai tîrziu cultura şi civilizaţia altor popoare, spre a-şi putea ajuta ţara în contactul său direct cu alţi oameni politici din ţările mai mari sau mai mici ale lumii. Pentru tînărul viitor om politic şcoala nu va fi grea. Ea nu va fi o corvoadă în care nişte oameni depăşiţi de timpuri îi vor preda, cu o superioritate pe care nu o au, milioane de informaţii fără nici o noimă. Şcoala este chemată să-i dezvolte trăsăturile de personalitate ale unui campion, şi nu ale unui frustrat îngrijorat în permanenţă că nu va fi la înălţimea tocelilor impuse de domnul diriginte. Va purta cu mîndrie uniforma şcolii şi va asculta imnul acesteia cu mîna pe inimă, fiind conştient de apartenenţa la o instituţie care a dat lumii medici, ingineri, cercetători de elită. Elevul nostru va povesti acasă, cu înflăcărare, istoria cunoscută de tot oraşul a domnului director al liceului, care în Primul Război Mondial a renunţat la funcţie şi la traiul liniştit pentru a se duce voluntar pe frontul din Moldova. O simplă statuie, bust, la intrarea în cancelaria profesorilor i se va părea prea puţin pentru o aşa de mare personalitate.

În timpul şcolii generale, elevul viitor om politic va începe să facă sport. Aici va învăţa să fie altruist. Va învăţa să cîştige, dar şi să piardă. Sportul îi va întări caracterul şi-l va învăţa să strîngă din dinţi la durere, pentru a merge mai departe alături de colegii săi şi de echipa sa. Sportul îl va învăţa cum se cîştigă, prin efort, aprecierile şi recunoaşterea calităţii de lider. Aici va învăţa, din nou, pe viu, infinitul respect pe care trebuie să-l poarte colegilor, adversarilor, dar şi arbitrilor şi regulilor pe care aceştia din urmă le respectă şi le aplică. Pus în asemenea situaţii, tînărul elev, viitor om politic, va învăţa cum să cîştige, prin fairplay, îndelungatul meci al vieţii şi carierei sale.

Tot în această perioadă, personajul nostru va învăţa filozofie, muzică, arte, etică, morală, bune maniere. Echilibrul personalităţii sale va fi dobîndit prin conştienţa diferenţei dintre „a fi“ şi „a avea“. Tînărul va fi ferit de către cei din jurul său de a-şi dezvolta în mod exagerat aptitudinile de creator de bogăţii personale care i-ar putea umbri mai tîrziu devotamentul depus în favoarea societăţii.

În timpul liceului, părinţii şi educatorii săi au de luat o decizie grea. Ei trebuie să-l urmărească cu atenţie şi să ştie dacă va fi un om politic legiuitor sau un om politic administrator. Dacă va înclina spre filozofie, drept, economie şi alte ştiinţe ale organizării şi conducerii societăţii, atunci va fi un legiuitor. După cum, dacă va înclina spre matematică, fizică, chimie, medicină, inginerie, atunci va fi un om politic administrator. Spun asta pentru că ştim cu toţii că este o mare diferenţă între un om care poate îmbrăţişa cu mintea mersul lumii sociale în complexitatea sa şi poate face legi pentru acest mers şi un om care va fi chemat să respecte şi să pună în aplicare aceste legi.

Este bine ca, începînd cu adolescenţa, tînărul să călătorească. Numai aşa va cunoaşte şi compara oameni, ţări, culturi şi civilizaţii diverse. Orizontul său se va deschide şi va căpăta astfel o siguranţă de sine care îi va servi în contactul cu alţi oameni, indiferent de ţara de unde vin şi ce demnităţi ocupă aceştia.

Pînă la sfîrşitul adolescenţei, tînărul nostru va fi deprins cum să absolve două examene importante ale vieţii. Vorbesc aici despre examenul dragostei şi al morţii. El trebuie să ştie că, la un moment dat, oameni importanţi din viaţa lui nu vor mai fi şi comportamentul în asemenea situaţii trebuie să fie unul asumat, dar fără a lăsa urme adînci, de nerecuperat, pentru restul vieţii, care să-i afecteze personalitatea. Mai ales examenul dragostei trebuie absolvit pentru a-i asigura în viitor cădura şi liniştea unui cămin, valori de neînlocuit niciodată şi cu nimic. De modul în care oferă şi primeşte dragoste vor depinde în mod fundamental întreaga sa viaţă şi carieră.

Ar fi bine ca studiile sale să fie făcute în România măcar pînă la nivelul licenţei, pentru a-şi desăvîrşi cunoaşterea în mediul pe care ulterior va fi chemat să-l conducă. În acelaşi timp, percepţia asupra acestui mediu va fi deplină şi corectă. Spun aceasta deoarece cunosc foarte mulţi tineri străluciţi, dar care, plecînd prea devreme din ţară, nu mai cunosc şi nu mai au judecăţi corecte despre lumea românească. Ei judecă în termeni globali, vorbind despre proiecte care nu au o legătură cu realitatea. De aceea, cel mai adesea, suferă de inadecvare şi cred, în mod fals, că România greşeşte că nu le seamănă lor. De fapt, lucrurile stau tocmai pe dos.

Întors de la doctorat, făcut de data asta în străinătate, omul politic va fi pregătit de colegii şi de şefii săi politici pentru a intra, încet, în marea responsabilitate de a se aşeza în fruntea oamenilor. În bătălia pentru civilizarea ţării nu va fi lăsat să-şi facă ucenicia la un cabinet parlamentar al unuia care, atunci cînd vorbeşte despre ţara sa, îşi încheie mereu fraza cu o înjurătură. Pentru că a fost bine educat în austeritate şi dragoste faţă de oameni, familie şi ţara sa, el va avea răbdare pînă cînd şeful său politic îl va aduce în Parlament, considerîndu-l pe drept cuvînt urmaşul său de mîine şi colegul său de azi. Va avea o viaţă plină, pregătindu-se pentru marele moment, al unicităţii şi supremaţiei.

Deschid televizorul şi îl văd, îi observ părul alb şi mă întreb cum au trecut aproape treizeci de ani. Oare aceşti ani au trecut şi peste mine? Şi eu am părul atît de alb?

Candidează la Preşedinţia României. Dacă se întîmplă asta înseamnă că nimic nu este pierdut şi mai avem o şansă. Este aşa cum îl ştiu de tînăr: elegant şi reţinut, dar foarte elocvent în a-şi descrie planurile şi strategiile. Chiar dacă unele par a fi utopii, le expune cu atîta convingere, încît totul este credibil. Îmi dau seama că România lui seamănă mult cu a mea. Este o democraţie prosperă şi respectată de marile ţări ale lumii.

Hai, curaj, vorbeşte, convinge. Eşti aşteptat!  

Dorel Dumitru Chiriţescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu-Jiu. În 2010 a publicat cartea A treia Romă. Despre capitalism, America şi criza din 2007, Editura Academică Brâncuşi.

Foto: L. Muntean

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.